Adiós España – Adéu Espanya (Αντίο Ισπανία) από χιλιάδες Καταλανούς

0

Μαζική ήταν η συμμετοχή των Καταλανών στη διαδήλωση που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας.
Φώναζαν Adéu Espanya  «αντίο Ισπανία» διεκδικώντας την ανεξαρτητοποίησή τους, τρεις εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση που έχει απαγορευθεί από τις ισπανικές αρχές.
Όπως κάθε χρόνο στις 11 Σεπτεμβρίου, η κινητοποίηση ξεκίνησε στις 17.14, ώρα που παραπέμπει στο 1714, όταν τα στρατεύματα του βασιλιά Φίλιππου Ε’ κατέλαβαν τη Βαρκελώνη και κατάργησαν την αυτονομία της περιοχής.
Το πλήθος τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων από τις πρόσφατες επιθέσεις τζιχαντιστών.
Χιλιάδες Καταλανοί κρατούσαν υψωμένες τις σημαίες της ανεξαρτησίας και σχημάτισαν ένα τεράστιο σταυρό, που συμβολίζει το σήμα που θα βάλουν στο κουτάκι του «ναι» κατά το δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου.
«Εάν κερδίσει το “ναι” νομίζω πως θα έχουμε κερδίσει το δικαίωμα να ακουγόμαστε κι όλες οι δυσκολίες που εντοπίζουμε προκειμένου να συνομιλήσουμε, για παράδειγμα με τον κύριο Γιούνκερ- κάτι που μπορεί να οφείλεται στις πιέσεις της ισπανικής διπλωματίας- θα εξαφανιστούν, διότι, όπως είπα ξανά και όπως ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη δημοκρατία δεν υπάρχει το δικαίωμα να μην διεξάγεις διάλογο», δήλωσε ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτσδεμόντ.
Η Καταλανική Εθνοσυνέλευση (ANC), η μεγαλύτερη από τις οργανώσεις που πρωτοστάτησαν για την οργάνωση της διαδήλωσης, διαβεβαίωσε ότι περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι είχαν εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση αυτή.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ευχήθηκε μέσω του Twitter στους Καταλανούς για την εθνική γιορτή τους «μια Ντιάδα για την ελευθερία, τη συμβίωση και τον σεβασμό για όλους τους Καταλανούς».

Share.

Comments are closed.