Θεοδ.  Πισιμίσης: Θεώρησα υποχρέωσή μου να αντιδράσω στη Χρυσή Αυγή

0

Με την κατάθεση του υπαλλήλου του Δήμου Χαλανδρίου, Θεόδωρο Πισιμίση, ο οποίος είχε δεχθεί επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής, ξεκίνησε για το νέο δικαστικό έτος η ακροαματική διαδικασία για την εγκληματική οργάνωση. Κατά την 176η συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείο Κακουργημάτων, ο μάρτυρας αναφέρθηκε στα χτυπήματα που δέχθηκε, επισημαίνοντας ότι “οι στόχοι του εθνικοσοσιαλισμού είναι να τρομοκρατήσουν και να δελεάσουν την κοινωνία ταυτόχρονα. Στρέφονται εναντίον όσων είναι διαφορετικοί“.

Ο Θεοδ. Πισιμίσης περιέγραψε πως το 2014 χτυπήθηκε από μέλη της Χρυσής Αυγής στο πρόσωπο όταν αντέδρασε σε μία διαδήλωση που οι πρώτοι πραγματοποίησαν, μοιράζοντας φυλλάδια για την αποφυλάκιση στελεχών της οργάνωσης.

«Πισιμίσης: Βρισκόμουν στο Χαλάνδρι με τη σύζυγο και την εγγονή μου, Σάββατο πρωί. Είδα τους ανθρώπους να έρχονται από μακριά, φώναζαν συνθήματα. Κοντοστάθηκα να δω τί συμβαίνει. Ηταν γύρω στα 50-60 άτομα, άνδρες και γυναίκες, περίπου 35-40 ετών, οι περισσότεροι νεαροί. Φώναζαν “λευτεριά στους φυλακισμένους αγωνιστές” και “πατρίδα, τιμή, ΧΑ”. Κατάλαβα οτι ήταν της Χρυσής Αυγής. Εκαναν πορεία και μοίραζαν φυλλάδια. Όλο ο κόσμος βγήκε από τα μαγαζιά να δει τί γίνεται” κατέθεσε και συνέχισε: “Όταν καταλαβα για τί πρόκειται όλοι ένιωσαν ενα μούδιασμα, εμένα δεν με φόβισαν, έχω μια πολιτική γνώμη και άποψη. Ενοχλήθηκα από το κλίμα του φόβου και εξοργίστηκα. Θεώρησα υποχρέωσή μου να αντιδράσω.
Πρόεδρος: Πώς;
Μάρτυρας: Μόλις πλησίασαν στα 30 μέτρα τους φώναξα “Ουστ, έξω από το Χαλάνδρι, πίσω στις τρύπες σας”. Τότε ήρθαν 10 άτομα τρέχοντας προς την πλευρά μου. Μου είπαν “φύγε από εδώ παλιόγερε, μη σε λιώσουμε”. Τους είπα “εσείς να φύγετε απο εδώ”.
Πρόεδρος: Ήταν κάποιος από αυτούς γνωστός σας;
Πισιμίσης: Δεν τους γνώριζα ούτε καν από την περιοχή. Ένας μου είπε: “άντε μη σου γα… τον πατέρα” και του απάντησα “αν σου τα επιτρέπει αυτά ο πατέρας σου”. Τότε μου χίμηξε και μου έδωσε δυο μπουνιές. Επενέβη ο αρχηγός του και είπε “ θα καθαρίσω εγώ” και με έδιωξε. Μια κυρία φώναξε “βρε τρελέ, πού μπλέκεις; θα σε σκοτώσουν, φύγε”. Κανείς δεν τόλμησε να πλησιάσει από τους τριγύρω στα μαγαζιά. Η σύζυγός μου φώναζε “αφήστε τον άντρα μου, δέκα κατά ενός, μόνο έτσι μπορείτε, δειλοί” και της είπαν να φύγει. Ένας μου έκανε νόημα και είπε: “τί θες; να σε ξεκοιλιάσουμε;”, αλλά ο μπροστάρης του τον σταμάτησε

Σύμφωνα με τον Θεοδ. Πισιμίση, το όλο συμβάν διήρκεσε 10 λεπτά και δεν ήταν προσωπική διαφορά. Μάλιστα, επεσήμανε ότι οι δράστες στόχευσαν να φτάσουν σε ένα επίπεδο βίας τέτοιο έτσι ώστε να μην ξεπεραστεί η λεκτική βία.
«Ο επικεφαλής τους δεν άφηνε να ξεπεράσουν κάποια όρια. Η Χρυσή Αυγή δεν λειτουργεί ως μια ομάδα ανθρώπων που λειτουργούν σε συλλογικότητες. Κατάλαβα ότι είχαν γραμμή το επίπεδο βίας τους να είναι μέχρι ένα σημείο. Η Χρυσή Αυγή είναι οργάνωση πολιικοστρατιωτική, και όχι μία οργάνωση που κάνει ο καθένας ό,τι θέλει» είπε ο κ. Πισιμίσης.
Παράλληλα, ταύτισε την οργάνωση με «την ακραία συμπεριφορά και το μαχαίρι» κάνοντας αναφορά στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και σε άλλες επιθέσεις που της έχουν αποδοθεί, ενώ ανέφερε πως όλα κάτι σηματοδοτούν, «ακόμα και ο τρόπος που συμπεριφέρονταν στο δρόμο, όταν προχωρούσαν παραταγμένοι με προκηρύξεις».
Τέλος, ο μάρτυρας υποστήριξε πως δεν προχώρησε σε κάποια μήνυση, αλλά αντίθετα έκανε μόνο μία καταγγελία σε επίπεδο Δήμου. Όταν ρωτήθηκε για ποιό λόγο συνέβη αυτό, εξήγησε πως «κατά τη διάρκεια του συμβάντος πέρασαν δύο αστυνομικοί, αλλά δεν έκαναν τίποτα».
Πρέπει να σημειωθεί ότι και αυτή η επίθεση στον κ. Πισιμίση φαίνεται να είναι εκτός κατηγορητηρίου, μιας και τελέστηκς το 2014, ενώ η κατηγορία αφορά προγενέστερο έτος.

Share.

Comments are closed.