Το ΣτΕ μπλοκάρει τη διαδικασία κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ

0

Για μια ακόμη φορά το Συμβούλιο της Επικρατείας βάζει «stop» στα σχέδια της κυβέρνησης. Μετά το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, το ανώτατο δικαστικό όργανο αποφάσισε το «πάγωμα» της κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ, κατόπιν της αίτησης της απερχόμενης διοίκησης του Οργανισμού.
Πρόκειται για την απόφαση εκδίκασης της προσφυγής των μελών του προηγούμενου Δ.Σ. και μετόχων του ΟΑΣΘ με το οποίο είχαν ζητήσει με προσωρινή διαταγή να «παγώσει» η διαδικασία εκκαθάρισης και η μεταβίβαση των μετοχών στη νέα εταιρεία που φτιάχνει το Δημόσιο, και επιπλέον είχαν ζητήσει να ακυρωθεί η τοποθέτηση νέου Δ.Σ. στην εταιρεία, στο οποίο συμμετέχει ο Στέλιος Παππάς.
Το ΣτΕ έκανε δεκτό μόνο το σκέλος της έκδοσης προσωρινής διαταγής παγώματος της εκκαθάρισης, ωστόσο επέτρεψε την παραμονή του υφιστάμενου Δ.Σ..
Όπως αναφέρεται στην απόφαση που υπογράφει ο πρόεδρος του θερινού Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αντιπρόεδρος Ιωάννης Γράβαρης, διατάσσεται η προσωρινή δικαστική προστασία των αιτούντων μέχρι την έκδοση απόφασης επί της εκκρεμούς αιτήσεως αναστολής.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην απόφαση: 
Έχοντας υπόψη το άρθρο 52 των π.δ. 18/1959, όπως ισχύει, και εκτιμώντας εκατέρωθεν τους εκατέρωθεν ισχυρισμούς των διαδίκων, όπως διατυπώνονται στα κατατεθέντα δικόγραφα και συμπληρώθηκαν κατά την προφορική ανάπτυξη

  1. Απορρίπτουμε το αίτημα προσωρινής διαταγής καθόσον στρέφεται ευθέως κατά των διατάξεων των άρθρων 22 και 23 του ω. 4482/2017, καθώς και του εκδοθέντος βάσει του νόμου από 7-8-2017 πρακτικού της γενικής συνέλευσης των μετόχων του ΟΑΣΘ, με το οποίο διορίζονται, μεταξύ άλλων τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου και τίθεται ο ΟΑΣΘ, σε εκκαθάριση εν λειτουργία και προσωρινή συνέχιση της λειτουργίας του. 
  2. Διατάσσουμε ως προσωρινό μέτρο για την αποτελεσματική προσωρινή δικαστική προστασία των αιτούντων να μην κινηθεί η κατά το άρθρο 25 παρ. 1 του ν. 4482/2017 διαδικασία μέχρι την έκδοση απόφασης επί της εκκρεμούς αιτήσεως αναστολής.

Υπενθυμίζεται, ότι στην αίτηση που κατατέθηκε στο ΣτΕ, ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, ο τέως αντιπρόεδρος του οργανισμού, Νικόλαος Πετρογιάννης και ένα πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου, η Αγγελική Γρηγοριάδου, ζητούν με προσωρινή διαταγή-μεταξύ άλλων- να παγώσει η διαδικασία εκκαθάρισης του οργανισμού, καθώς και η μεταβίβαση των μετοχών στη νεοσυσταθείσα εταιρεία Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ Α.Ε.), που αναμένεται να λειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2019.

Share.

Comments are closed.