Η Βαρκελώνη στέκεται όρθια απέναντι στο φόβο: «No tinc por»

0

«No tinc por», δεν φοβάμαι, φώναξαν χιλιάδες συγκεντρωμένοι στην πλατεία Καταλούνια της Βαρκελώνης.
Η πόλη ξύπνησε μουδιασμένη μετά το χτύπημα της τρομοκρατίας στην καρδιά του τουριστικού κέντρου Λας Ράμπλας.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Καλάο, εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων αλλά και ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε μαζί με χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες της Βαρκελώνης τήρησαν ενός λεπτού σιγή.
Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Καταλονία. Δεκατρείς στη Βαρκελώνη και μία γυναίκα που υπέκυψε στα τραύματά της στην πόλη Καμπρίλς όπου απετράπη δεύτερο τρομοκρατικό χτύπημα. Πάνω από 100 είναι οι τραυματίες.
Το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη της επίθεσης στη Βαρκελώνη συνεχίζεται. Οι ισπανικές αρχές καταζητούν τον αδελφό του συλληφθέντα Ντρις Ουμπακίρ, τον 17χρονο μαροκινής καταγωγής Μούσα Ουμπακίρ. Εκτιμούν πως πυρήνας δώδεκα ατόμων βρίσκεται πίσω από την προετοιμασία του τρομοκρατικού χτυπήματος.

Σε σοβαρή κατάσταση η Ελληνίδα τραυματίας
Όπως ανακοίνωσε το ελληνικό προξενείο στην Bαρκελώνη, μεταξύ των δεκάδεων τραυματιών βρίσκονται τα μέλη μιας ελληνικής οικογένειας. Η κυρία Θεώνη Ζησιμοπούλου, γραμματέας του επίτιμου πρόξενου της Ελλάδας στην ισπανική πόλη, ανέφερε ότι επικοινώνησε με το ελληνικό προξενείο ο πατέρας της οικογενείας και ενημέρωσε ότι στην τρομοκρατική επίθεση τραυματίστηκαν η σύζυγος και τα δύο του παιδιά. Όπως διευκρίνισε το πρωί της Παρασκευής ο ακόλουθος τύπου της ελληνικής πρεσβείας στην Ισπανία η γυναίκα έχει γερμανική υπηκοότητα και είναι παντρεμένη με Έλληνα ενώ τα δύο παιδιά έχουν διπλή υπηκοότητα, Ελληνική και Γερμανική.

Βίντεο ντοκουμέντο: Η πορεία του βαν που σκόρπισε τον θάνατο στη Βαρκελώνη
Στη δημοσιότητα πάντως δόθηκε το πρώτο βίντεο που δείχνει κομμάτι της τρελής και φονικής πορείας του λευκού βαν στον πεζόδρομο της Λας Ράμπλας με 13 άτομα να χάνουν την ζωή τους.
Η κάμερα καταγράφει από μπαλκόνι του Museu de l’Erotica Barcelona που βρίσκεται στον αριθμό 96a της Rambla, στη μέση περίπου του δημοφιλούς πεζόδρομου της Βαρκελώνης, κομμάτι της τρελής πορείας του βαν, με κόσμο να τρέχει δεξιά και αριστερά για να σωθεί..

Δείτε το βίντεο που μετέδωσε η EL PAIS

Βίντεο σοκ: Οι αστυνομικοί εκτελούν τζιχαντιστή στην Καμπρίλς
Τζιχαντιστής ο οποίος επέβαινε στο Audi το οποίο έπεσε σε πεζούς στην Καμπρίλς έχει παγιδευτεί από αστυνομικούς. Αρνείται να πέσει στο έδαφος και δέχεται τα πυρά.
Βρετανός τουρίστας κατέγραψε τη στιγμή που ο τζιχαντιστής, ο οποίος φοράει μία ανοιχτού χρώματος μπλούζα και βερμούδα, ζωσμένος με κάτι που λαμπυρίζει, είναι εγκλωβισμένος στον αστυνομικό κλοιό. Απειλεί και προσπαθεί να διαφύγει.
Οι δυνάμεις ασφαλείας του ζητούν να πέσει στο έδαφος, όταν εκείνος δεν υπακούει τον πυροβολούν για μία φορά. Αρχικά πέφτει στο έδαφος, μετά όμως ξανασηκώνεται φωνάζοντας Αλλάχ. Τότε οι αστυνομικοί πυροβολούν ξανά και ξανά.
Συνολικά έριξαν 10 φορές.

Δείτε το βίντεο που μετέδωσε η EL PAIS

Share.

Comments are closed.