Για δεύτερη μέρα στις φλόγες η Ανατολική Αττική – Δηλώσεις πολιτικών

0

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική καθώς οι φλόγες συνεχίζουν να καίνε τον Βαρνάβα και τον Κάλαμο ενώ μια νέα επικίνδυνη εστία δημιουργείται στο Καπανδρίτι.
Από την πυρκαγιά δεν κινδυνεύουν οικισμοί αλλά μεμονωμένα σπίτια ενώ εκκενώθηκαν στρατόπεδα αλλά και το μοναστήρι της Αναλήψεως στο Καπανδρίτη.
Οι Αρχές απευθύνουν εκκλήσεις προς τους ιδιοκτήτες σπιτιών να μην κάνουν άσκοπη χρήση νερού αλλά και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
Στην περιοχή επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 68 υπηρεσιακά οχήματα και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα, όμως αντίθετα τα εναέρια μέσα έχουν μειωθεί σε μόλις πέντε ελικόπτερα, καθώς οι πυκνοί καπνοί περιορίζουν την ορατότητα των πιλότων, ειδικά των δύο αεροπλάνων Καναντέρ. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν επίσης 15 εθελοντικά οχήματα, 13 οχήματα Δήμων και Περιφερειών, συν διάφορα οχήματα της ΕΥΔΑΠ και χωματουργικά.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαραθώνα, Αδάμ Μεγαπάνος, η πυρκαγιά έχει μέτωπο 25 χιλιομέτρων, εξακολουθεί και είναι ανεξέλεγκτη και μαίνεται σε περιοχή δύσβατη, με πολύ πυκνό δάσος.

Π. Φιλίππου: Δεν μπορούμε να πούμε ότι η φωτιά ελέγχεται
«Είναι σαφώς καλύτερη η εικόνα από χθες αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι η φωτιά ελέγχεται» δήλωσε για τη μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”.

Δηλώσεις πολιτικών για την καταστροφή

Αλέξης Τσίπρας: Πλήρης κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος
Την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ενημερώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις πυρκαγιές και δήλωσε πως “αυτές τις δύσκολες ώρες είμαστε δίπλα στους κατοίκους, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες”.
“Έλαβα ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Τόσκα για τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα και ζήτησα την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτές τις δύσκολες ώρες είμαστε δίπλα στους κατοίκους, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες“, αναφέρει ο πρωθυπουργός σε ανάρτηση του στο twitter.

Σταύρος Κοντονής: Οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης
 «Οργανωμένο σχέδιο για να υπάρξει μια κοινωνικά έκρυθμη κατάσταση στη χώρα» βλέπει πίσω από τις εκατοντάδες πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, o οποίος βρίσκεται στην Ζάκυνθο, παρακολουθώντας και συντονίζοντας τις επιχειρήσεις για την κατάσβεση των πυρκαγιών στο νησί.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι «πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο στην Ζάκυνθο, όπως αυτά που ζήσαμε τις προηγούμενες ημέρες σε Αθήνα και Κύθηρα» και επεσήμανε: «Μόνο χθες στην Ζάκυνθο είχαμε 15 εστίες συγχρόνως. Αν δεν είναι αυτό οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, τότε τι είναι;».
Επίσης αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο των πυροσβεστών, λέγοντας ότι «στο νησί έχουμε καταστροφές μόνο σε αγροτικές καλλιέργειες και όχι σε σπίτια και οικισμούς, γεγονός που φανερώνει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών τα τελευταία 24ωρα στο νησί. Εάν δεν υπήρχαν τα εναέρια μέσα και η καταλυτική παρουσία του κράτους που από την πρώτη στιγμή έδωσε το “παρών”, στη Ζάκυνθο θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα» ανέφερε ο κ. Κοντονής.

Μητσοτάκης για πυρκαγιές: Οργή για την ανικανότητα
Σε (κυβερνητική) ανικανότητα αποδίδει την κατάσταση με τα πολλαπλά μέτωπα πυρκαγιάς στη χώρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, με νέα του παρέμβαση μέσω twitter, δίνοντας συνέχεια στην αντιπαράθεση που είχε ξεσπάσει χθες με την κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το εάν οι φωτιές είναι αποτέλεσμα σχεδίου εμπρησμών ή εάν αυτό αποτελεί θεωρίες συνομωσίας.
“Μάνη, Κύθηρα, Ζάκυνθος, Κάλαμος, Βαρνάβας… Οργή για την ανικανότητα, συμπαράσταση στους συμπολίτες μας”, έγραψε ειδικότερα ο κ.Μητσοτάκης.
Χθες ο κ.Μητσοτακης είχε γράψει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: “Αποφασιστική και συντονισμένη δράση, όχι θεωρίες συνωμοσίας για να σωθούν οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους. Αυτή είναι η ευθύνη του υπουργου”, βάζοντας hashtag #KAΛAMOΣ και απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις διαρροές του υπουργείου Προστασιας του Πολίτη για σχέδιο εμπρησμών.

KKE: Καυγάς ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ πάνω στα καμμένα
Για καυγά ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και στη ΝΔ πάνω στα καμένα, που όμως “δε μπορεί να κρύψει την ενοχή τους για την “εμπρηστική” τους πολιτική”, έκανε λόγο το ΚΚΕ.
Ο Περισσός “απαιτεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, από κάθε αρμόδια κρατική και τοπική αρχή να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, για την οριστική αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής, αλλά και όσων βρίσκονται σε εξέλιξη και στις άλλες περιοχές της χώρας”, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του κόμματος. Το ζήτημα αυτό έθεσε νωρίτερα σε τηλεφωνική επικοινωνία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, από τον οποίο και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στα πύρινα μέτωπα. Αυτή τη στιγμή στην περιοχή του Βαρνάβα βρίσκεται κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής το βουλευτή Γιάννη Γκιόκα.
“Η ύπαρξη πιθανού σχεδίου εμπρησμών πάνω και στην εμπορευματοποίηση της γης, όχι μόνο δεν μειώνει, αλλά αυξάνει τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία ακολουθώντας την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, συντηρεί κι ενισχύει την υποχρηματοδότηση και τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης. Κατά συνέπεια ο καβγάς ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και στη ΝΔ πάνω στα καμένα, δε μπορεί να κρύψει την ενοχή τους για την “εμπρηστική” τους πολιτική”, καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ. 

ΠΑΣΟΚ: Μη διανοηθεί κανείς να επικαλεστεί το στρατηγό άνεμο
Επίθεση στην κυβέρνηση για την πυρκαγιά στην Αττική εξαπέλυσε και το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας με ανακοίνωση του τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα ότι ως νέος Κλουζώ αναζητεί συνομώτες, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι προσπαθεί να απαλλαγεί από τις ευθύνες και ζητώντας “να μη διανοηθεί κανείς να επικαλεστεί πάλι το στρατηγό άνεμο“.
«Δυστυχώς για μια ακόμη φορά η ανικανότητα και η αδυναμία της Κυβέρνησης στοιχίζουν ακριβά. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της για την μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Αττική.
Ο συντονισμός ανύπαρκτος, μεγάλες οι ελλείψεις στα μέσα κατάσβεσης και οι αρμόδιοι ουσιαστικά εξαφανισμένοι», αναφέρει ειδικότερα ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη.
«Ο τραγικός κ. Τόσκας αγωνίζεται ως νέος Κλουζώ, να ανακαλύψει συνωμότες και συμμορίες. Η περιφερειάρχης κ. Δούρου αναζητείται. Η ενημέρωση γίνεται μόνο από τα κανάλια, μια και οι υπεύθυνοι σιωπούν.
Και ακόμη χειρότερα ο κ. Τσίπρας δίνει εντολές κινητοποίησης με πολύωρη καθυστέρηση μέσω tweet (!), με μοναδικό στόχο να απαλλαγεί από τις ευθύνες.
Ανικανότητα μαζί με ανευθυνότητα και ολιγωρία, που οδηγούν σε πλήρη διάλυση του κρατικού μηχανισμού και αφήνουν απροστάτευτους τους πολίτες», υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ.
«Ευτυχώς ο ηρωισμός των πυροσβεστών και των εθελοντών διασώζει ό,τι είναι δυνατόν”, προσθέτει η ανακοίνωση καταλήγοντας: “Έστω και τώρα, οι της Κυβέρνησης ας ασχοληθούν σοβαρά με την αντιμετώπιση της καταστροφής. Και ας μη διανοηθεί κανείς να επικαλεστεί πάλι τον “στρατηγό άνεμο”.»
Με την ανακοίνωση αυτή μπήκε και η Χαριλάου Τρικούπη στον πόλεμο ανακοινώσεων και διαρροών μεταξύ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του

Ποτάμι: Η κυβέρνηση χωρίς σχέδιο και με έναν ανύπαρκτο Τόσκα, άφησε τα πράγματα στην τύχη
Πολιτική κόντρα έχει ξεσπάσει στα «αποκαΐδια» των πύρινων μετώπων! Το Ποτάμι με σημερινή ανακοίνωσή του, ρίχνει ξεκάθαρη ευθύνη στην κυβέρνηση, εξαπολύοντας βαρείς χαρακτηρισμούς στον Νίκο Τόσκα.
Διαβάστε την αιχμηρή ανακοίνωση 
«Από τις  22 Μαΐου ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός, είχε απευθύνει ερώτηση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την κατάσταση των επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Ζητούσε, επίσης, να μάθει ποιο ήταν το σχέδιο του υπουργείου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση πιθανών πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Καμία σαφής απάντηση δεν δόθηκε τότε. Δυστυχώς η απάντηση δίνεται τώρα με τραγικό τρόπο. Σήμερα στην Αττική, χθες στα Κύθηρα, στη Ζάκυνθο. Με χιλιάδες στρέμματα δάσους καμμένα και περιουσίες πολιτών κατεστραμμένες. Η κυβέρνηση χωρίς σχέδιο, με “υπουργό” τον ανύπαρκτο κ.Τόσκα, άφησε τα πράγματα στην τύχη. Τώρα αναζητά εύκολες δικαιολογίες για την ανικανότητά της».

Share.

Comments are closed.