Ο διεθνής Τύπος για τον σεισμό στην Κω (πρωτοσέλιδα)

0

Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση για τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που χτύπησε τα ξημερώματα της Παρασκευής την Κω προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων από την κατάρρευση στέγης σε μπαρ, πολλούς τραυματισμούς και μεγάλες ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, ναούς και άλλα κτίρια.
Η είδηση πρωταγωνιστεί στις ηλεκτρονικές εκδόσεις πολλών ειδησεογραφικών Μέσων στην Ευρώπη αλλά και στην Τουρκία.

Η Telegraph
Στην Telegraph μάλιστα η ο σεισμός είναι πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση της. «Σεισμός χτυπά Ελλάδα και Τουρκία -Τουλάχιστον δύο νεκροί, 120 τραυματίες ενώ μικροί τσουνάμι χτυπά τουριστικά σημεία» είναι ο τίτλος της.

Το Time
«Δύο νεκροί , 120 τραυματίες καθώς η ισχυρός σεισμός χτυπά ελληνικό νησί» είναι ο τίτλος του Time. «Πεσμένα τούβλα, και άλλες ζημιές εμφανίστηκαν στην περιοχή της “παλιάς πόλης” της Κω που είναι γεμάτη μπαρ και άλλη νυχτερινή διασκέδαση. Εκατοντάδες τουρίστες πέρασαν το υπόλοιπο της νύχτας σε εξωτερικούς χώρους, ξαπλώνοντας σε ξαπλώστρες με κουβέρτες που παρείχε το προσωπικό», γράφει το Time, ενώ τονίζει ότι διασώστες κάνουν ελέγχους για εγκλωβισμένους ανθρώπους μέσα σε σπίτια.

Ο Independent
«Δύο νεκροί στο ελληνικό νησί της Κω μετά από ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε περιοχή δημοφιλή σε Βρετανούς τουρίστες» είναι το τίτλος του βρετανικού Independent. «Η τοπική πυροσβεστική υπηρεσία δήλωσε ότι τρία θύματα διασώθηκαν από τα ερείπια. Το υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε για πιθανούς μετασεισμούς και ενημέρωσε τους Βρετανούς στις γύρω περιοχές να ακολουθήσουν τις συμβουλές των τοπικών αρχών και των ταξιδιωτικών πρακτόρων», τονίζει ο Independent ενώ εξηγεί ότι πολλοί τουρίστες, εκατοντάδες μίλια από το επίκεντρο μίλησαν για τον φόβο που αισθάνθηκαν όταν χτύπησε ο σεισμός. Ο Independent φιλοξενεί και το tweet που έκανε ο ποδοσφαιριστής Κέβιν Μακνότον της Κάρντιφ Σίτι που έκανε τις διακοπές τους στην Τουρκία σε περιοχή 120 χιλιόμετρα από την Αλικαρνασσό. Όπως εξηγεί φιλοξενώντας αντιδράσεις Βρετανών παραθεριστώ στην Τουρκία, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη γείτονα χώρα.
Παράλληλα, φιλοξενεί την αντίδραση Βρετανού τουρίστα στη Ρόδο. «Σεισμός, η Ρόδος τον ένιωσε επίσης. Αρκετά δυνατός. Κοίταξε έξω από το παράθυρο για να δω τα κύματα στη πισίνα».
Στον Independent μίλησε και εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Είμαστε σε επικοινωνία με τις τουρκικές και τις ελληνικές αρχές μετά το σεισμό στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού και κοντά στην Κω. Όλοι οι Βρετανοί στις πληγείσες περιοχές θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών».

Το BBC
«Ισχυρός σεισμός σκοτώνει δύο ανθρώπους στο νησί της Κω», είναι ο τίτλος στο BBC το οποίο φιλοξενεί και βίντεο από το εσωτερικό καφετέριας τη στιγμή του σεισμού. Σε αυτό φαίνεται η αντίδραση του κόσμου ο οποίος τρομοκρατημένος άρχισε να βγαίνει στο δρόμο.
«Κοιμόμασταν και απλώς ένιωσα το δωμάτιο να τρέμει. Το δωμάτιο κουνήθηκε. Κυριολεκτικά όλα κουνιούνταν. Και ένιωθες σαν να βρίσκεσαι σε βάρκα και κουνιόταν πολύ γρήγορα από την μια πλευρά στην άλλη, ένιωθες ναυτία», δηλώνει βρετανίδα τουρίστρια που κάνει διακοπές στο νησί με τη μητέρα της.

To Spiegel Online
«Δύο νεκροί και πάνω από εκατό τραυματίες μετά από σεισμό» είναι ο τίτλος του γερμανικού περιοδικού Spiegel και συνεχίζει: «Οι δημοφιλείς τουριστικές περιοχές στην Ελλάδα και η Τουρκία έχουν συγκλονιστεί από έναν ισχυρό σεισμό. πλήττονται ιδιαίτερα ήταν το νησί της Κω, υπήρχαν δύο τουρίστες έχασαν τη ζωή τους

Η Sueddeutsche Zeitung
Η Γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung γράφει για το σεισμό: «Σεισμός έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. Ο σεισμός, που έπληξε την νότια ακτή της Τουρκίας και ειδικότερα το ελληνικό νησί της Κω, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τις αρχές πάνω από εκατό τραυματίστηκαν.»

Η Zeit On line
«Θανατηφόρος σεισμός στο Αιγαίο» είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας Zeit On line
«Από τις σεισμικές δονήσεις στην Ελλάδα και την Τουρκία, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον δύο άνθρωποι. Ένα τσουνάμι κατέστρεψε το λιμάνι του νησιού των διακοπών της Κω.
Ο σεισμός είχε, σύμφωνα με το Ινστιτούτο των ΗΠΑ Γεωλογικής Έρευνας των ΗΠΑ (USGS), το μέγεθος 6.7.» αναφέρει η Zeit.

Η Bild
«Δύο νεκροί τουρίστες κατά τη διάρκεια των σεισμών, στο τουριστικό παράδεισο» είναι ο τίτλος της μεγάλης κυκλοφορίας γερμανικής εφημερίδας Bild.
Αναλυτικά γράφει η εφημερίδα:
«Ένας σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τη νοτιοδυτική Τουρκία και τα κοντινά ελληνικά νησιά τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από το σεισμό στο ελληνικό νησί της Κω και τευματίστηκαν τουλάχιστον 120 άνθρωποι. 
Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε: Οι δύο νεκροί είναι οι τουρίστες από την Τουρκία και τη Σουηδία. Τα δύο θύματα επλήγησαν από την κατάρρευση τμημάτων του στέγης του μπαρ.
Ο δημοσιογράφος της BILD Ralph Stanger που βρέθηκε επί τόπου μας είπε: “Είμαι εδώ με την οικογένειά μου για διακοπές. Στις 1:30 μ.μ., τοπική ώρα ξυπνήσαμε από το σεισμό. Ήταν πραγματικά συγκλόνιστικό ότι για περίπου δέκα δευτερόλεπτα κουνιόμασταν. Μετά από αυτό υπήρχαν ακόμη κάποιες μετασεισμικές δονήσεις» Και συνέχισε: «Μας ζητήθηκε από το προσωπικό του ξενοδοχείου μας να σταθούμε μέχρι την αυγή κοντά στην πισίνα, που υπήρχε ασφάλεια μέχρι την αυγή”»

Η Le Monde
Γνωστή Γαλλική εφημερίδα Le Monde έχει τίτλο: «Ένας σεισμός στο Αιγαίο σκοτώνει δύο ανθρώπους στο ελληνικό νησί της Κω» και συνεχίζει:
«Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, Παρασκευή 21 Ιουλίου, στην Κω στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του «ισχυρού σεισμού» μας ενημερώνει το Ελληνικό ημι-επίσημο  πρακτορείο ειδήσεων ANA»

Η Le Parisien
«Σεισμός δολοφόνος στη γη Μεσογείου» είναι ο τίτλος της άλλης Γαλλικής εφημερίδας Le Parisien
«Ένας ισχυρός σεισμός έπληξε την Παρασκευή ελληνικά νησιά νοτιοανατολικά του Αιγαίου και το τουρκικό θέρετρο της Αλικαρνασσού.» είναι ο υπότιτλος της εφημερίδας.

Το αθλητικό Paris Match
«Ελλάδα: φονικός σεισμός στο νησί της Κω» είναι ο τίτλο του γνωστού αθλητικού περιοδικού της Γαλλίας

Η Cumhuriyet
Η τούρκικη εφημερίδα Cumhuriyet έχει τίτλο «Σεισμός μεγέθους 6.3 στο Αιγαίο: Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες» και συνεχίζει το ρεπορτάζ:
Φοβισμένοι πολίτες από σειμό που έγινε αισθητός σε πολλές πόλεις στην περιοχή του Αιγαίου. Το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,3 ρίχτερ…»

Η Μilat
«95 μετασεισμικές δονήσεις στη σειρά μετά από τα 6.3 ρίχτερ!» είναι ο τίτλος της τούρκικης Μilat

Η Μilliyet
Με τίτλο «Διαδοχικοί σεισμοί στο Αιγαίο! Κουνιέται όλη η περιφέρεια» βγαίνει η γνωστή τουρκικη εφημερίδα Μilliyet και συνεχίζει:
«Ένας σεισμός 6.3 μεγέθους σημειώθηκε ανοιχτά της Muğla. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στο νησί της Κω και είναι σαφές ότι έγινε στις 1:31 η ώρα και σε 8,6 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του Παρατηρητηρίου Kandilli έγιναν 139 μετασεισμοί μετά το σεισμό 6,2 που συνέβη στις 1:31.»

Η Vatan
Με τίτλο «To Αιγαίο συνεχίζει να ταλαντεύεται! 6.3 η ένταση του σεισμού» βγαίνει η τούρκικη εφημερίδα Vatan και συνεχίζει: «Ένας σεισμός μεγέθους 6.3 σημειώθηκε ανοιχτά της Muğla. Το επίκεντρο του σεισμού, είναι ανοιχτά στο νησί της Κω.»

Η Sabah
«6,3 το μέγεθος του σεισμού» ο τίτλος της Sabah και συνεχίζει: «Δυτικά της Τουρκίας στη Μούγλα το επίκεντρο του σεισμού που συγκλόνισε το Αιγαίο. Το παρατηρητήριο Καταστροφών και Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης (AFAD ) ανακοίνωσε την ώρα και το μεγέθους του σεισμού. Ο σεισμός είχε μέγεθος 6,3 και σημειώθηκε στις1:31, ενώ το Πανεπιστήμιο του Bogazici Kandilli και το Παρατηρητήριο και Ινστιτούτο Αντισεισμικών Ερευνών ανακοίνωσε 6.2.»

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των παραπάνω εφημερίδων

Share.

Comments are closed.