Κύπρος: Ξεκινούν οι γεωτρήσεις μετά το “Χαστούκι” των ΗΠΑ προς Ερντογάν

0

Όλα είναι έτοιμα στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ για τη γεώτρηση από το West Capella, το οποίο μάλιστα θα «επιτηρείται» από δύο γαλλικά πολεμικά πλοία. 
Έτσι λίγες μέρες, μετά την αποτυχία της διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, η Κυπριακή Δημοκρατία προχωράει, όπως είχε σχεδιαστεί, το πρόγραμμα γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες.
Τα ξημερώματα το γεωτρύπανο West Capella αγκυροβόλησε στο κοίτασμα “Ονησίφορος”, του τεμαχίου 11 της κυπριακής ΑΟΖ.
Το γεωτρύπανο της γαλλοιταλικής κοινοπραξίας ENI – TOTAL έφτασε 2 ώρες νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί.
Σε πρώτη φάση και για περίοδο περίπου 7 ημερών, η πλωτή εξέδρα ‘‘West Capella’‘, θα διενεργήσει δοκιμές και ακολούθως θα προχωρήσει στο γεωτρητικό της πρόγραμμα. 
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν κάποια στιγμή τον επόμενο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και αμέσως μετά να συνεχιστούν οι εργασίες για έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα σε διπλωματικό επίπεδο, ενόψει της γεώτρησης της Total στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Ο κ. Κασουλίδης εκτιμά ότι η «Άγκυρα δεν θα διαβεί την επιτρεπόμενη κόκκινη γραμμή».

“Χαστούκι” από ΗΠΑ στον Ερντογάν
Η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην κυπριακή ΑΟΖ και αποθαρρύνει δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
Η δήλωση έγινε στην ιστοσελίδα του Μιχάλη Ιγνατίου από εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών:
«Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».
Η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί έντονα για την αύξηση της έντασης, η οποία προέρχεται ουσιαστικά μόνο από την Τουρκία, και σύμφωνα με πληροφορίες με παρεμβάσεις της στην Άγκυρα κατέστησε σαφές ότι είναι εναντίον κάθε κρίσης στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Share.

Comments are closed.