Ο Πέδρο Σάντσεθ αλλάζει τον πολιτικό χάρτη στην Ισπανία και φθείρει τους Podemos

0

Στην Ισπανία η εμφάνιση του Πέδρο Σάντσεθ οδηγεί σε μεγάλη δημοσκοπική ανάκαμψη τους σοσιαλιστές και φυσικά αυτό συμβαίνει εις βάρος του κυβερνώντος κόμματος και των Podemos.

Η επίδραση στην κοινή γνώμη που είχε η πολιτική αναβάπτιση του Πέδρο Σάντσεθ στην ηγεσία του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE), συνέβαλε στο να πάρουν θάρρος όλοι οι απογοητευμένοι οπαδοί του κόμματός από τα δύο απανωτά αρνητικά αποτελέσματα και να πιστεύουν πια σε μία αναβίωση του κόμματος από τις στάχτες του.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από το γραφείο Jaime Miquel για λογαριασμό της ψηφιακής εφημερίδας El Publico, προκύπτει πως εάν σήμερα πραγματοποιούνταν εκλογές στην Ισπανία, το PSOE θα ανέκαμπτε σημαντικά σε ποσοστά και ψήφους, ώστε η διαφορά του από το προπορευόμενο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) θα ήταν μόλις ένα εκατ. ψηφοφόροι, ενώ θα ανέβαινε στις 96 έδρες (από 85 σήμερα) στο Κοινοβούλιο. 

Από την πλευρά του, το ΡΡ θα έχανε έως 1,1 εκατ. ψηφοφόρους και από τις 137 σημερινές έδρες θα υποχωρούσε στις 124, σχεδόν στα επίπεδα των εκλογών του Δεκεμβρίου 2015.

Επίσης οι Unidos Podemos, που θα έχαναν σε περίπτωση τωρινών εκλογών έως και 730.000 ψηφοφόρους και 13 βουλευτές (58 αντί για 71 σήμερα), ενώ κέρδη θα παρουσίαζαν οι Ciudadanos, που θα έβλεπαν τους ψήφους τους να αυξάνονται κατά 430.000 και τις έδρες τους κατά 14, στις 46.

Το φαινόμενο του ‘επαναστάτη Σάντσεθ, που αναπροσδιορίζει τη θέση του PSOE και τις σχέσεις με την Αριστερά και τα άλλα κόμματα — με την ευθεία αντίθεσή του με τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και την αναμονή των πρωτοβουλιών του για κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του — ενθαρρύνει πολλούς ψηφοφόρους του, που προηγουμένως ψήφισαν Podemos να επιστρέψουν (560.000 ψήφους, ή τα δύο τρίτα των προηγούμενων γενικών του απωλειών), ενώ εμφανίζονται ν’ ανακάμπτουν και 160.000 ψηφοφόροι που είχαν προτιμήσει την αποχή στις περσινές εκλογές.

Σύμφωνα με το δημοσκοπικό γραφείο, η ανακατάταξη του πολιτικού χάρτη οφείλεται στην θριαμβευτική επιστροφή του Σάντσεθ, που προέταξε την αντίθεσή του στην πολιτική ανεκτικότητας των βαρόνων του κόμματος προς την κυβέρνηση Ραχόι και την ενδιάμεση στάση που τηρεί στο ακανθώδες θέμα της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, τασσόμενος υπέρ μίας συμφωνίας κατόπιν διαλόγου και χωρίς να καταστρατηγείται το Σύνταγμα της χώρας — αφήνοντας τις ακραίες θέσεις του PP και των Ciudadanos για απαγόρευση του δημοψηφίσματος και καταδίκη της ανεξαρτησίας να ακούγονται αντιδημοκρατικές.

Όπως τονίζει στην ανάλυσή του το γραφείο Miquel «η μόνη ευκαιρία του Πέδρο Σάντσεθ να γίνει πρωθυπουργός παραμένει η κατάθεση πρότασης μομφής μετά τον Οκτώβριο, σε συνάρτηση με το πώς θα έχει παίξει τα χαρτιά του στο ζήτημα του δημοψηφίσματος για την Καταλωνία, την 1η Οκτωβρίου, με μία προοπτική ‘κεμπεκοποίησης’ του δημοψηφίσματος: εάν αυτό θα πρέπει να επιλυθεί δια της ψήφου, κι έχει προαναγγελθεί ένα δημοψήφισμα, έ, τότε ας το νομιμοποιήσουμε». 
Και τούτο γιατί, με βάση τα σημερινά κοινοβουλευτικά δεδομένα, η μόνη λύση για να σχηματισθεί εναλλακτική κυβέρνηση είναι ένα συμμαχικό σχήμα κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση της ψηφιακής ισπανικής εφημερίδας El Publico με Θέμα «El ‘efecto Sánchez’ catapulta al PSOE y lo coloca a menos de un millón de votos del PP» στα Ισπανικά, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.