Πυρά κατά τουρκικού φορτηγού πλοίου ανοιχτά της Ρόδου που αρνήθηκε τον έλεγχο

0

Ένα τουρκικό φορτηγό πλοίο, το οποίο έπλεε 3 ν.μ. από την Ρόδο και αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές της ελληνικής ακτοφυλακής για έλεγχο και σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής άνοιξε πυρ εναντίον του. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, επιχειρείται να δοθεί εικόνα θερμού επεισοδίου.
Το τουρκικό δίκτυο NTV ισχυρίζεται πως 16 σφαίρες χτύπησαν το φορτηγό πλοίο M/V ACT ενώ το CNNTURK μιλάει για προειδοποιητικές βολές κάτι που ισχυρίζονται οι ελληνικές αρχές οι οποίες αναφέρουν  ότι υπήρξε προειδοποιητική βολή σε ασφαλές σημείο του πλοίου από το πλήρωμα.

Το Λιμενικό για το επεισόδιο: Είχαμε πληροφορία για ναρκωτικά
Το Αρχηγείο του Λιμενικού σώματος εξέδωσε ανακοίνωση για το περιστατικό εμπλοκής ελληνικού σκάφους με φορτηγό πλοίο με τουρκική σημαία.
Όπως αναφέρει το Λιμενικό Σώμα «από το πλήρωμα του σκάφους ζητήθηκε από τον Πλοίαρχο του Φ/Γ πλοίου να πλεύσει προς τον όρμο Τριαντών Ν. Ρόδου προκειμένου διενεργηθεί έλεγχος. Ο Πλοίαρχος του “ACT”, δεν υπάκουσε στις εντολές και στα ηχητικά σήματα του σκάφους της Λιμενικής Αρχής, με αποτέλεσμα να ριφθούν προειδοποιητικές βολές χωρίς ωστόσο και πάλι να σταματήσει την πορεία του. Αντιθέτως, το “ACT” συνέχισε τον πλου του εισερχόμενο στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ το  σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σταμάτησε την καταδίωξη επί της οριογραμμής».

Το πλοίο φορτώθηκε στο λιμάνι της Αλεξανδρέττα και μετέφερε ξηρό φορτίο και είχε προορισμό τη Νικομήδεια. 
Ο καπετάνιος του τουρκικού πλοίου, Σάμι Καλκαβάν, δήλωσε στο CNN Turk ότι «η ακτοφυλακή ήθελε να καταπλεύσει το πλοίο αμέσως στο λιμάνι της Ρόδου. Δεν το δεχθήκαμε, ήθελαν να διενεργήσουν έλεγχο αλλά ούτε αυτό το δεχτήκαμε. Μας ενημέρωσαν ότι θα πυροβολούσαν αν δεν σταματούσαμε, και το έκαναν. Αυτή είναι μια διαδρομή που έχουμε ξανακάνει. Οι σφαίρες χτύπησαν το φορτηγό-πλοίο. Το πλήρωμα επιβίωσε από μεγάλο κίνδυνο», πρόσθεσε ο καπετάνιος στο CNN Turk.

Δείτε το ρεπορτάζ του NTV.COM.TR με θέμα «Son Dakika… Ege Denizi’nde Türk gemisine ateş açıldı» στα Τούρκικα, πατώντας ΕΔΩ και
του cnnturk.com με θέμα «»Son dakika… Yunan Sahil Güvenliği’nden Türk gemisine uyarı ateşi στα Τούρκικα, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.