Τραγωδία στην Πορτογαλία: Άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί μέσα στα ΙΧ τους από δασική πυρκαγιά

0

Εγκλωβισμένα μέσα ή δίπλα στα αυτοκίνητά τους βρήκαν τραγικό θάνατο τα περισσότερα από τα 61 θύματα 
Σαράντα-επτά θύματα,από τα μέχρι τώρα 61, βρέθηκαν μέσα ή κοντά στα αυτοκίνητά τους, αφότου οι φλόγες τους εγκλώβισαν ενώ κινούνταν κοντά σε αυτοκινητόδρομο, στη μεγάλη δασική πυρκαγιά στην στη Λεϊρία της κεντρικής Πορτογαλίας. Φυσικά εκτός από τους νεκρούς υπάρχουν και πάρα πολλοί τραυματίες. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και οκτώ πυροσβέστες, έξι εκ των οποίων είναι σε σοβαρή κατάσταση.
Σοκαριστικές είναι οι εικόνες που δείχνουν απανθρακωμένα πτώματα πάνω στο οδόστρωμα.
Δυστυχώς αυτή φαίνεται ότι είναι η μεγαλύτερη τραγωδία που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια σε δασικές πυρκαγιές“, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί και άλλο, είπε ο ίδιος.
Τα μέσα ενημέρωσης στην Πορτογαλία μεταδίδουν ότι η φωτιά παραμένει εκτός ελέγχου παρότι 600 πυροσβέστες δίνουν μάχη για την κατάσβεσή της.
Στην Πορτογαλία επικρατούν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40C σε κάποιες περιοχές.
Η δασική πυρκαγιά που έπληξε χθες την περιοχή αυτή της κεντρικής Πορτογαλίας προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό πολλών δεκάδων ανθρώπων ακόμη και πυροσβεστών.
Η φωτιά ξέσπασε χθες, λίγο πριν από τις 15:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) στην κοινότητα Πεδρόγαου Γκραντ, της περιοχής Λεϊρία.
Τα οχήματα παγιδεύτηκαν στις φλόγες ενώ βρίσκονταν σε δρόμο που διέσχιζε το δάσος και συνδέει το Φιγκέιρο ντος Βίνιος με το Καστανιέιρα ντε Πέρα» και εξαπλώθηκε με μεγάλη ορμή σε τέσσερα μέτωπα όπως ανέφερε ο υπουργός εσωτερικών της χώρας. 

Δεν πιστεύαμε πως η φωτιά θα έφτανε δίπλα μας 
Η Ισαμπέλ Μπραντάο, κάτοικος της περιοχής, μιλώντας στο Associated Press, ανέφερε πως φοβήθηκε για τη ζωή της. “Χθες είδαμε τη φωτιά από μακριά αλλά ποτέ δεν πιστέψαμε ότι θα έφτανε δίπλα μας. Στις 3.30 τα ξημερώματα, η πεθερά μου με ξύπνησε. Φοβηθήκαμε ότι η φωτιά θα έφτανε σε εμάς”. 
Ο δήμαρχος της περιοχής Βαλντεμέρ Άλβες δήλωσε πως υπήρξαν και στο παρελθόν φωτιές, ωστόσο ποτέ μια τραγωδία τέτοιων διαστάσεων.
Ο πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα δήλωσε πως «Δυστυχώς, αυτή είναι χωρίς αμφιβολία η χειρότερη τραγωδία που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια» 
«Η προτεραιότητα είναι να σωθούν οι άνθρωποι οι οποίοι μπορεί ακόμη να διατρέχουν κίνδυνο», τόνισε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.
Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα επισκέφθηκε πολύ γρήγορα τον τόπο της τραγωδίας και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους οικείους των θυμάτων, «εξ ονόματος όλων των Πορτογάλων».

Τριήμερο πένθος
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος από σήμερα για τα θύματα της δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή Λεϊρία που μέχρι στιγμής ανέρχονται σε τουλάχιστον 62.
Η δασική πυρκαγιά που σημειώθηκε χθες στην περιοχή αυτή της κεντρικής Πορτογαλίας προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό 50 ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων είναι πυροσβέστες.
Η φωτιά ξέσπασε χθες, λίγο πριν από τις 15:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) στην κοινότητα Πεδρόγαου Γκραντ, της περιοχής Λεϊρία.

Δείτε ρεπορτάζ από:

Share.

Comments are closed.