Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε: Για τα επόμενα 10 χρόνια δεν τίθεται θέμα χρέους για την Ελλάδα»

0

Εκείνος που είναι απόλυτα ικανοποιημένος με την απόφαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο είναι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Eίναι μια καλή απόφαση κυρίως για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη ολόκληρη» είπε ο κ. Σόιμπλε.
Ο κ. Σόιμπλε εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί να ασχοληθεί με το ζήτημα η ολομέλεια της γερμανικής Βουλής και πως επαρκεί η έγκριση από τη Επιτροπή Προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ. «Θεωρούμε ότι δεν πρόκειται για ουσιώδη αλλαγή του προγράμματος. Αλλά αυτό θα το αποφασίσει εν τέλει η Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής» είπε. «Η μεγάλη μας επιμονή απέδωσε, η Ελλάδα πέρασε τα απαραίτητα μέτρα και έτσι μπορέσαμε να αποφασίσουμε την εκταμίευση της επόμενης δόσης» πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Με το ποσό των 8,5 δισ. η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι των πιστωτών, αλλά και έναντι ελληνικών επιχειρήσεων. «Αυτό είναι σημαντικό, διότι έτσι μπορεί να συνεχιστεί η καλή οικονομική εξέλιξη που έχει η Ελλάδα» είπε ο κ. Σόιμπλε.
Με τη συμφωνία του Eurogroup το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα με την Ελλάδα. «Ωστόσο η εκταμίευση από αυτό το πρόγραμμα θα γίνει με βάση μία νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους». «Ξεκινάμε από το δεδομένο ότι αυτό το πρόγραμμα στο τέλος του θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η Ελλάδα θα αποκτήσει την επόμενη χρονιά πρόσβαση στις αγορές. Για την περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, πήραμε τον Μάιο της περασμένης χρονιάς μια σειρά από μέτρα, τα οποία θα συγκεκριμενοποιηθούν και θα τεθούν σε ισχύ τότε».

Share.

Comments are closed.