Υπό την απειλή της κατάσχεσης 906.000 οφειλέτες

0

Κάθε μέρα που περνάει και οι εκκαθαρίσεις των νέων φορολογικών δηλώσεων ολοκληρώνονται εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι έρχονται σε απόγνωση επειδή ο εισπρακτικός μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πατά ολοένα και παραπάνω το γκάζι των κατασχέσεων.
Τον Απρίλιο, λοιπόν, για πρώτη φορά οι οφειλέτες στους οποίους έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ξεπέρασαν τις 900.000, με την ΑΑΔΕ να καταγράφει νέο ρεκόρ.
Έχοντας τη δυνατότητα να επιβάλει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 1.628.905 οφειλέτες, κατάφερε να επιβάλει κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων στο 55,53% αυτών ή σε 906.101 φορολογουμένους. Το ποσοστό αυτό άρχισε από το 44,78% στο τέλος του 2015, όταν το πλήθος των οφειλετών υπό μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ήταν 695.074.
Η μαζική βεβαίωση των φόρων εισοδήματος τον Ιούνιο αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι έως χθες είχαν υποβληθεί 2,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, με τέσσερα στα δέκα εκκαθαριστικά να είναι χρεωστικά.
Ο μέσος πρόσθετος φόρος φτάνει τα 874 ευρώ ανά εκκαθαριστικό, ενώ μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στις αρχές Ιουλίου θα ακολουθήσει και το νέο χτύπημα του ΕΝΦΙΑ με βεβαιώσεις πρόσθετων φόρων κοντά στα 3,3 δισ. ευρώ.
Σε αυτό το πνιγηρό περιβάλλον είναι αναμενόμενο τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια εκδίδονται με ρυθμό πολυβόλου κάθε μέρα και να φτάνουν τα 5.000 σε κάθε εργάσιμη μέρα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τον Απρίλιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο διογκώθηκαν κατά περίπου 750 εκατ. ευρώ φτάνοντας τα 4,031 δισ. ευρώ.

Share.

Comments are closed.