Πύρρεια νίκη για τη Μέι στις εκλογές της Βρετανίας

0

Οι Συντηρητικοί θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο βρετανικό κοινοβούλιο, αλλά χωρίς να αποκτούν την απόλυτη πλειοψηφία, όπως φαίνεται ότι διαμορφώνονται τα αποτελέσματα των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του BBC:

  • οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι φαίνονται να αποκτούν 318 έδρες (-13),
  • οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν είναι στις 262 (+31),
  • οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Τιμ Φάρον στις 13 (+5) και
  • το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα της Νίκολα Στάρτζον στις 35 (-21)
  • τo Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του πάλαι ποτέ Νάιτζελ Φάρατζ μένει εκτός κοινοβουλίου.

Με μια πρώτη ματιά διαπιστώνουμε ότι η Μέι δεν κατακτά την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών και έτσι είναι εξαιρετικά δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Μεγάλη Βρετανία.
Ο Κόρμπιν την κάλεσε να παραιτηθεί, ωστόσο η ίδια δήλωσε ότι το κόμμα της θα διασφαλίσει τη «σταθερότητα» στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι δηλώσεις των Μέι και Κόρμπιν
«Αυτή τη στιγμή περισσότερο από ποτέ άλλοτε, αυτή η χώρα χρειάζεται μια περίοδο σταθερότητας» είπε χαρακτηριστικά η πρωθυπουργός. «Αν το Συντηρητικό Κόμμα έχει κερδίσει τις περισσότερες έδρες και πιθανότατα τις περισσότερες ψήφους, τότε είναι υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε πως θα υπάρχει αυτή η περίοδος σταθερότητας και αυτό ακριβώς θα κάνουμε» είπε η Μέι, αφού κέρδισε τη δική της έδρα στο Μέιντενχεντ, κοντά στο Λονδίνο.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν είπε πως «αν υπάρχει ένα μήνυμα από τα αποτελέσματα, είναι αυτό: Η πρωθυπουργός κάλεσε σε εκλογές επειδή ήθελε εντολή. Λοιπόν, η εντολή που πήρε είναι χαμένες έδρες Συντηρητικών, χαμένες ψήφοι, χαμένη στήριξη και χαμένη αυτοπεποίθηση».
«Θα έλεγα πως αρκούν αυτά για να αποχωρήσει, και να ανοίξει τον δρόμο για μια κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί πραγματικά όλους τους ανθρώπους αυτής της χώρας».

Αβεβαιότητα και δύσκολες στιγμές για τη Μέι
Mπορούμε να μιλάμε για μεγάλη ήττα της Μέι καθώς αυτή ήταν που προκήρυξε πρόωρες εκλογές ελπίζοντας σε μεγάλη νίκη του κόμματός της επί των αντιπάλων της, καθώς όχι μόνο χάνει έδρες αλλά και την αυτοδυναμία στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Είναι ήδη σαφές ότι η Τερέζα Μέι έχασε το στοίχημά της. Είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς εάν θα παραμείνει πρωθυπουργός», σχολίασε η Πόλα Σάριτζ, του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. «Θα μπορούσε να βρεθεί σύντομα υπό πίεση να παραιτηθεί από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος».
«Πρόκειται για καταστροφή για την Τερέζα Μέι. Η ηγεσία της τίθεται υπό αμφισβήτηση και θα δεχθεί πιέσεις για να παραιτηθεί, εάν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν», δήλωσε ο Ιαν Μπεγκ , καθηγητής στο London School of Economics.

Share.

Comments are closed.