Σοβαρές καταγγελίες ότι η Ελλάδα επαναπροωθεί στον Ερντογάν Τούρκους αντιφρονούντες

0

Σοβαρές αντιδράσεις μέσα και έξω από την Ελλάδα προκαλούν οι καταγγελίες που έγιναν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με παράνομες επαναπροωθήσεις τούρκων πολιτών στην χώρα τους από την Ελλάδα, πριν εξεταστούν τα αιτήματά τους για διεθνή προστασία.

Τις καταγγελίες αυτές έκανε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Συγκεκριμένα κατήγγειλε «Σύμφωνα με νέα καταγγελία που λάβαμε, στις 2 Ιουνίου στις 9.00 π.μ. διενεργήθηκε μία ακόμα επαναπροώθηση με βάρκα στον Έβρο. Κοντά στο Διδυμότειχο, η Αστυνομία παρέδωσε σε ομάδα ένοπλων μασκοφόρων ανθρώπους οι οποίοι δήλωσαν ότι επιθυμούν διεθνή προστασία στην Ελλάδα επειδή διώκονται στην Τουρκία. Αυτή τη φορά η βίαιη επαναπροώθηση αφορά τον Mustafa Can, την σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους, εκ των οποίων το ένα βρέφος, καθώς επίσης και τους Yılmaz Erdoğan, Fethullah Çatal και έναν ακόμα άνδρα, τα στοιχεία του οποίου δεν μας είναι ακόμα γνωστά. Η ΕλΕΔΑ έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία του βαν της ελληνικής αστυνομίας που μετέφερε  τους αιτούντες διεθνή προστασία.» γράφει στην ιστοσελίδα της.

Το γεγονός αυτό σχολίασε και ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μουίζνιεκς: «Είμαι πολύ ανήσυχος για τις αναφορές μαζικών απελάσεων από την Ελλάδα Τούρκων που ζητούν άσυλο […]. Ζητώ από τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν άμεσα τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης και να τηρήσουν την υποχρέωσή τους να διασφαλίσουν με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι όλοι οι άνθρωποι που φτάνουν στην Ελλάδα θα μπορούν να ζητήσουν και να απολαύσουν το δικαίωμα στο άσυλο», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο κ. Μούζνιεκς.

Εν τω μεταξύ, επιστολή για το θέμα έστειλε στον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τη Μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλο και ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ ζητώντας να εξεταστεί το ζήτημα.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση αρνείται τα καταγγελλόμενα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρά σε επαναπροωθήσεις».

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για τις συνεχιζόμενες αναφορές σχετικά με επιστροφές και επαναπροωθήσεις που φέρονται να λαμβάνουν χώρα στα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Τέτοιου είδους ισχυρισμοί για άτυπες αναγκαστικές επιστροφές έχουν καταγραφεί ξανά στο παρελθόν και είναι ζωτικής σημασίας να τους διερευνήσουν διεξοδικά οι ελληνικές αρχές», δήλωσε ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc. «Εάν επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για εξαιρετικά ανησυχητικά γεγονότα. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να αναζητά και να απολαμβάνει άσυλο και αυτό συνιστά ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η πρώτη άτυπη επαναπροώθηση Τούρκου πολίτη έλαβε χώρα στις 24 Μαΐου. Και αφορούσε τον Murat Capan, δημοσιογράφο στο περιοδικό Nokta ο οποίος καταδικάστηκε ερήμην στην Τουρκία σε 22,5 χρόνια φυλακή για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος. Ο λόγος; Η δημοσίευση ενός εξωφύλλου που εμφανίζει τον Ερντογάν να βγάζει μια selfie στην κηδεία ενός στρατιώτη. Το συγκεκριμένο εξώφυλλο με μια ισχυρή δόση ειρωνείας περιέγραφε την επιχείρηση πολιτικής εκμετάλλευσης από τον Ερντογάν των θυμάτων των επιθέσεων από Κούρδους.

Τελειώνοντας θα πρέπει να τονίσουμε ότι αν αληθεύουν, εμείς ακόμα και τώρα λέμε ΑΝ, αυτές οι καταγγελίες τότε θα πρέπει τουλάχιστον να υπάρξουν κάποιες παραιτήσεις , αν κι αυτό δεν το έχει ξεχάσει η κυβέρνηση της «πρώτης φοράς αριστεροδέξια».

Share.

Comments are closed.