Σάλος από τις δηλώσεις του Κώστα Καζάκου για τους «προδότες» νέους που φεύγουν στο εξωτερικό

0

Οι δηλώσεις του ηθοποιού Κώστα Καζάκου για τους νέους που επιλέγουν να φύγουν από την Ελλάδα για να βρουν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς χρήστες να καταφέρονται κατά του πρώην βουλευτή του ΚΚΕ.

Ο δημοφιλής καλλιτέχνης και επικεφαλής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας χαρακτήρισε προδότες όλους τους νέους που επιλέγουν την φυγή του εξωτερικό και δεν μένουν στην Ελλάδα.

«Ό,τι θέλει ο νέος, ό,τι επιθυμεί, δουλειά, σπίτι, οικογένεια πρέπει να τα παλέψει και να αγωνιστεί να τα κερδίσει στον τόπο του», δήλωσε ο κ. Καζάκος σε τηλεοπτική εκπομπή και συνέχισε: «Αλλιώς είναι ξένος. Έφυγαν και πάνε και δουλεύουν στις ξένες χώρες. Και ο τόπος τι θα γίνει; Αυτό είναι στην ουσία προδοσία».

Ο όρος προδοσία που χρησιμοποίησε ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων στο εξωτερικό με χρήστες των social media να επιχειρούν να τον επαναφέρουν στην σκληρή – γι’ αυτούς – πραγματικότητα της Ελλάδας.

Οι νέοι μεγαλώνουν με το όνειρο του εξωτερικού

Οι διαστάσεις που έχει λάβει το brain drain τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικές καθώς μια ολόκληρη γενιά παιδιών, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, μεγαλώνει πλέον με το όνειρο της φυγής στο εξωτερικό.

Αυτό καταδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο επιστημονική εργασία των καθηγητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Λόης Λαμπριανίδη και Θεοδόση Σύκα που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2015 στην αγγλόφωνη επιστημονική επιθεώρηση International Migration & Integration.

Τα στοιχεία της εργασίας κατέδειξαν πως ένα 43,3% έχει ισχυρή έως πολύ ισχυρή πρόθεση να μεταναστεύσει στο εξωτερικό για σπουδές, ένα 33% ότι έχει μέτρια πρόθεση και μόλις ένα 23,7% το επιθυμεί λιγότερο ή απαντά αρνητικά.

Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμούσε ότι ο αριθμός των νέων ηλικίας 25-39 ετών που έφυγαν από την Ελλάδα την περίοδο 2008-2013 ανερχόταν σε περίπου 223.000. Οι 139.041 από αυτούς έφυγαν μετά το 2010, όταν η χώρα εισήλθε στην περιπέτεια των μνημονίων που στέρησε από τη χώρα πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας.

Ερευνά της Endeavor Greece εκτιμούσε ότι η διαρροή ταλέντων αφορά σε 350.000-427.000 νέους ανθρώπους.

Έρευνα της KPMG με θέμα την αγορά εργασίας και τη μετανάστευση των Ελλήνων, κατέδειξε πως ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων που έφυγαν την περίοδο 2008-2016 ανέρχεται σε περίπου 450.000.

Πόσο κοστίζει στην Ελλάδα το brain drain

Σύμφωνα με έρευνα της Endeavor Greece στα χρόνια της κρίσης και των Μνημονίων το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας είναι το επιστημονικό της προσωπικό, η αξία του οποίου ανέρχεται σε 12 δισ. ευρώ ετησίως.

Τόση υπολογίζεται ότι είναι η συμβολή των Ελλήνων στις χώρες εγκατάστασής τους όσον αφορά στο ΑΕΠ, ενώ οι ίδιοι εργαζόμενοι ενισχύουν και τα έσοδα των χωρών αυτών κατά 9,1 δισ. ετησίως. Από αυτά τα 7,9 δισ. αφορούν σε φόρους εισοδήματος και εισφορές και το 1,2 δισ. ευρώ σε έσοδα από ΦΠΑ.

Διαβάστε προηγούμενα άρθρα μας για τη μετανάστευση των νέων ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.