Πέντε αραβικά κράτη απομονώνουν το Κατάρ, για να χτυπήσουν το Ιράν

0

Η υποβόσκουσα μέχρι σήμερα σύγκρουση μεταξύ σουνιτών «αδελφών»: της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν από τη μια πλευρά, και το επίσης σουνιτικό Κατάρ από την άλλη φαίνεται να έχει στόχο τον κοινό «εχθρό», το σιιτικό Ιράν.

Έτσι η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Υεμένη, η Λιβύη, το Μπαχρέιν ακόμη και οι Μαλδίβες διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ, το οποίο κατηγορούν ότι υποστηρίζει την «τρομοκρατία». Το πλήγμα κατά του Κατάρ είναι σημαντικό καθώς επί χρόνια εμφανιζόταν ως μεσολαβητής και ισχυρός παίκτης στις πολλές διαμάχες της περιοχής

Η συντονισμένη δράση κατά του Κατάρ με άξονα την Σαουδική Αραβία ήρθε λίγες μέρες μετά το ταξίδι του Τραμπ στην περιοχή και μάλιστα όταν από κοινού με τον Σαουδάραβα βασιλιά Salman   χαρακτήρισαν το Ιράν ως τον μεγαλύτερο χορηγό της τρομοκρατίας διεθνώς.  

Η συμμαχία αυτή με την ενθάρρυνση της κυβέρνησης Τραμπ  επιδιώκει ως τελικό στόχο να διαμορφωθεί ένα μέτωπο κατά του σιιτικού Ιράν

Το Κατάρ που διαθέτει το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα βρίσκεται αντιμέτωπο με μια πρωτοφανή απομόνωση που περιλαμβάνει αποκλεισμό από αέρος και εδάφους την ώρα που εισάγει το 40% των τροφίμων του από την Σαουδική Αραβία η οποία και πρωταγωνιστεί στον αποκλεισμό του!

Φάνηκαν κιόλας οι πρώτες συνέπειες
Παρά τις διαβεβαιώσεις οι συνέπειες δεν άργησαν να φανούν.

  • Τα κράτη του Κόλπου ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις μεταφορικές συνδέσεις με το Κατάρ και έδωσαν στους επισκέπτες από το Κατάρ περιθώριο δύο εβδομάδων για να εγκαταλείψουν τις χώρες τους.
  • Η αεροπορική εταιρεία Qatar Airways ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πτήσεις της προς τη Σαουδική Αραβία, ο εθνικός αερομεταφορέας της οποίας έλαβε ανάλογα μέτρα για τις πτήσεις της προς το Κατάρ μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ριάντ και Ντόχα.
  • Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έχουν επίσης διακόψει τις σχέσεις τους με το Κατάρ, οι εταιρείες Etihad, Emirates και flydubai ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν από αύριο Τρίτη τις πτήσεις τους προς και από το Κατάρ.
  • Η Saudi Arabia Airlines (Saudia) ανακοίνωσε στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter ότι διακόπτει όλες της τις πτήσεις προς το Κατάρ.
  • Η Αίγυπτος θα επιβάλει απαγόρευση σε όλες τις πτήσεις από και προς το Κατάρ από αύριο Τρίτη στις 06:00. Επίσης ο αιγυπτιακός εναέριος χώρος θα κλείσει για όλες τις πτήσεις που προέρχονται από το Κατάρ.
  • Κάποιες αιγυπτιακές τράπεζες σταμάτησαν τις συναλλαγές τους με τις τράπεζες του Κατάρ, όπως ανακοίνωσαν τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα με έδρα το Κάιρο.
  • Οι αιγυπτιακές αρχές δεν έχουν διευκρινίσει αν πρόκειται να διακοπούν και οι εμπορικές σχέσεις με το Κατάρ.
  • Οο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος Ναγκίμπ Σαουίρις κάλεσε τους επιχειρηματίες της χώρας να αποσύρουν τις επενδύσεις τους από το Κατάρ και να σταματήσουν τις συναλλαγές τους με τη χώρα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Το Ιράν δείχνει ΗΠΑ-Σ.Αραβία
Το Ιράν κάλεσε το Κατάρ και τους γείτονές του στον Κόλπο να διεξάγουν «έναν ειλικρινή διάλογο» για να επιλύσουν τις διαφορές τους, μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων πολλών αραβικών χωρών με τη Ντόχα.
 «Η επίλυση των διαφορών στις χώρες της περιοχής, περιλαμβανομένων των τρεχόντων προβλημάτων μεταξύ των τριών γειτόνων του Κατάρ και της χώρας αυτής, δεν είναι εφικτή παρά μόνο μέσω πολιτικών και ειρηνικών μέσων και του ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ των πλευρών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μπαχράμ Γασεμί εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Οι ιρανικές αρχές έχουν επικρίνει την ενισχυόμενη συμμαχία μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Ριάντ εναντίον της Τεχεράνης, επισημαίνοντας ότι θα οξύνει περαιτέρω την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Η Σαουδική Αραβία κλείνει τα γραφεία του Al Jazeera
H Σαουδική Αραβία προχώρησε σήμερα στο κλείσιμο των γραφείων του τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ Al Jazeera, ώρες αφότου αποφάσισε να διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις εξαιτίας της στήριξης που φέρεται να προσφέρει η Ντόχα στους ισλαμιστές και το Ιράν.
 «Το υπουργείο Ενημέρωσης έκλεισε τα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera και ανακάλεσε την άδειά του», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Spa.

Αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου 
Αύξηση κατά περισσότερο από 1% σημείωσαν σήμερα οι αγορές πετρελαίου, εξαιτίας των εντάσεων στη Μέση Ανατολή όπου η Σαουδική Αραβία, κορυφαία εξαγωγός πετρελαίου, και άλλα αραβικά κράτη διέκοψαν τις σχέσεις με το Κατάρ, και επειδή υπάρχουν ενδείξεις για μείωση της προσφοράς του ΟΠΕΚ.

Κατάρ: Σε κατάσταση πανικού οι κάτοικοι αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ
Στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, οι κάτοικοι σπεύδουν, σε κατάσταση πανικού, στα σούπερ μάρκετ, τρομοκρατημένοι από τον de facto αποκλεισμό που επέβαλε η Σαουδική Αραβία στα προϊόντα διατροφής μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων που αποφάσισε το Ριάντ. 
Σε μεγάλο σούπερ μάρκετ στη Ντόχα, ουρές είχαν σχηματιστεί μπροστά από τα ταμεία, μόλις λίγες ώρες μετά τη ρήξη στις σχέσεις του Κατάρ με τις μεγαλύτερες μοναρχίες του Κόλπου και την Αίγυπτο. 
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, το γάλα, το ρύζι και τα πουλερικά σύντομα εξαφανίστηκαν από τα ράφια. 

Η Ελλάδα εκπροσωπεί διπλωματικά την Αίγυπτο στο Κατάρ
Η πρεσβεία της Ελλάδας στην Ντόχα θα αναλάβει να εκπροσωπεί διπλωματικά την Αίγυπτο μετά από την απόφαση του Καΐρου «να βάλει τέλος στις διπλωματικές σχέσεις του με το κράτος του Κατάρ το οποίο επιμένει να υιοθετεί μια συμπεριφορά εχθρική έναντι της Αιγύπτου», σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Share.

Comments are closed.