Ολοκληρώθηκε το deal: Στoν Ιβάν Σαββίδη το 20% των μετοχών του Mega

0

Σε εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη μεταβιβάστηκε, ποσοστό 20% της “Τηλέτυπος Α.Ε.” (Mega Channel), από το συνολικά 32,73% που κατείχε η Πήγασος Εκδοτική, συμφερόντων του ομίλου Μπόμπολα

Η ανακοίνωση της Πήγασος
Όπως τονίστηκε σε χρηματιστηριακή ανακοίνωση «κατ’ εφαρμογή του Ν. 3340/2005, της υπ’ αριθμ. 3/347/12.07.2005 απόφασης του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Κανονισμού του Χ.Α. ως ισχύουν, η «ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» ανακοινώνει, ότι προέβη σε πώληση 19.791.879 κοινών ονομαστικών μετοχών της «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Α.Ε.» ήτοι ποσοστού 19,6361% επί του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου αυτής και μετέβαλε το ποσοστό συμμετοχής της στην  ως άνω Ανώνυμη Εταιρία, από 32,7321%, σε 13,0961%».

Το τίμημα είναι ευτελές
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε με ιδιωτικό συμφωνητικό και το τίμημα ανήλθε στα επίπεδα των 5 εκατ.ευρώ.
Καλά πληροφορημένες πηγές όμως, διατυπώνουν την άποψη ότι το ποσό των 5 εκατ. ευρώ είναι πολύ μικρό για το ποσοστό του 20% του MEGA Channel.

Η έκπληξη των τραπεζών
Tην έκπληξη και τον αιφνιδιασμό τους εκφράζουν τραπεζικοί κύκλοι για το γεγονός ότι μια εταιρεία η οποία έχει δάνεια 170 εκατ. ευρώ στις τράπεζες διαθέτει περιουσιακό στοιχείο συναφές το οποίο είναι ελεύθερο βαρών και μπορεί να το διαχειρίζεται κατά το δοκούν. Η υπόθεση αυτή, τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, χρήζει περαιτέρω διερεύνησης κι εξέτασης κατά πόσο εμπίπτει στο νομικό παράπτωμα της καταδολίευσης. Πάντως από την όλη αυτή εξέλιξη φαίνεται να έχει προκληθεί αναστάτωση ενώ ορισμένες πληροφορίες οι οποίες δεν επαληθεύονται προς ώρας, το συγκεκριμένο ποσοστό του 20% είχε περιληφθεί σε MOU το οποίο δέσμευε τον εκδότη Φώτη Μπόμπολα, να το ενεχειριάσει στις τράπεζες. Οι τράπεζες ήδη ερευνούν με τα νομικά τους τμήματα τη δέσμευση αυτή κι αν επαληθευθεί θα κινηθούν νομικά κατά του εκδότη.

Ο ρόλος της οικογένειας Βαρδινογιάννη
Αντιδράσεις υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες και από τη μεριά της οικογένειας Βαρδινογιάννη που επίσης συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Τηλέτυπος. Σχολιάζουν συγκεκριμένα πως οποιαδήποτε λύση για το MEGA Channel περνάει μέσα από τη δική τους συμμετοχή η οποία φθάνει στο 40% κι αποτελεί το υψηλότερο μετοχικά ποσοστό στην εταιρεία Τηλέτυπος με δικαίωμα blocking minority σε οιαδήποτε αύξηση κεφαλαίου ή λήψη αποφάσεων.

Είναι προπομπός και για το ΔΟΛ
Η συμφωνία που επετεύχθη θεωρείται από πολλούς ότι λειτουργεί ως προπομπός εξελίξεων και για τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη
Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Μαΐου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάθεσης προσφορών από τους ενδιαφερόμενους για την απόκτηση του συνόλου του ενεργητικού και των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού. 

ΝΔ: Χέρι-χέρι παλιά και νέα διαπλοκή με της ευλογίες της κυβέρνησης
Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία για την συμφωνία Μπόμπολα – Σαββίδη και την εξαγορά του 20% του Mega, μέσω ανακοίνωσής της με τίτλο «Παλιά και νέα διαπλοκή σε συσκευασία ενός».
Μεταξύ άλλων, αναφέρει στην ανακοίνωσή της: «Χέρι – χέρι κινείται παλιά και νέα διαπλοκή με τις ευλογίες της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου και την ανοχή των ανακεφαλαιοποιημένων από το ελληνικό Δημόσιο, διοικήσεων των τραπέζων».
Αναφερόμενη στην συμφωνία Μπόμπολα – Σαββίδη, για την εξαγορά του 20% του MEGA,  υποστηρίζει ότι «αποτελεί μια ακόμη συντονισμένη προσπάθεια των παραδοσιακών, αλλά και των νεότερων πυλώνων της διαπλοκής να ελέγξουν την ενημέρωση εις βάρος της Δημοκρατίας, του πλουραλισμού και των Ελλήνων πολιτών. Καθόλου τυχαία η συμφωνία των δυο επιχειρηματιών». 
«Από τη μια πλευρά, ο κ. Φώτης Μπόμπολας, ο οποίος – για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους – δεν έχει ελεγχθεί για τον δυσθεώρητο δανεισμό του και από την άλλη ο κ. Ιβάν Σαββίδης, στον οποίο οι κ. Τσίπρας και Καμμένος επιχειρούν να του χαρίσουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ», προσθέτει. 
Στη συνέχεια, καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:

  • Πως είναι δυνατόν μια επιχείρηση με δανεισμό άνω των 150.000.000 ευρώ να είναι σε θέση να μεταβιβάζει περιουσιακά της στοιχεία χωρίς την έγκριση των δανειστών της; 
  • Είναι νόμιμος ο μη ενεχυριασμός του συνόλου των μετοχών που κατείχε ο κ. Μπόμπολας; 
  • Είναι δυνατόν οι τράπεζες να έχουν δεσμεύσει τους μισθούς των εργαζομένων του καναλιού, αλλά να μην έχουν ενεχυριάσει το σύνολο των μετοχών υπερδανεισμένων μετόχων; 

«Σε όλα αυτά πρέπει να απαντήσει η Κυβέρνηση, που παντρεύει τα χρήματα της νέας διαπλοκής με τα υλικά της παλιάς», καταλήγει.

Γιατί αγοράζει το 20% του ΜEGA;
Ο Ιβάν Σαββίδης με το 20% που αγοράζει, αλλά και την εξαγορά του ΔΟΛ που εποφθαλμιά, ο οποίος ΔΟΛΟ κατέχει το 22,11% των μετοχών του Mega, θα φτάσει να κατέχει το 42% του Mega, θα είναι δηλαδή ο μεγαλομέτοχος. (Αυτό υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρξει άλλος επιχειρηματίας που θα προσφέρει περισσότερα για τον ΔΟΛ) κι ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Share.

Comments are closed.