Stratfor: Ο Τσίπρας παίζει επικίνδυνο παιχνίδι με τις εκλογές και το χρέος

0

Για μια γλυκόπικρη νίκη του Αλέξη Τσίπρα κάνει λόγο η ανάλυση του το αμερικάνικο think tank Stratfor αναφορικά με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή.

Επίσης τονίζει πως ο έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να κρατάει μικρό καλάθι σχετικά με το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Η χθεσινή εξέλιξη αποτέλεσε μια γλυκόπικρη νίκη για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: Από την μια, τα μέτρα εγκρίθηκαν με 153 “ναι” από τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, δείγμα του ότι ο Τσίπρας κατάφερε να ελέγξει τις όποιες διαφωνίες εντός της κυβέρνησης του. Από την άλλη όμως, η χθεσινή ψήφιση έλαβε χώρα μετά από αρκετές ημέρες διαδηλώσεων κι απεργιών από πολλές κατηγορίες επαγγελματιών της χώρας, οι οποίες είναι εξουθενωμένες από σχεδόν μια δεκαετία μείωσης των δαπανών και υπερφορολόγησης. Την ώρα που ψηφιζόταν το πολυνομοσχέδιο, έξω από το Κοινοβούλιο μαίνονταν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία».

Το δημοσίευμα κάνει επίσης λόγο για μια «ελπίδα της κυβέρνησης πως η ψήφιση των μεταρρυθμίσεων αυτών θα ανοίξει την πόρτα για έναν διάλογο σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ήδη από τις αρχές του Μάη, οι δανειστές της Αθήνας είχαν υποσχεθεί να επανεξετάσουν την δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα προκειμένου να διαπιστώσουν την βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας. Το ΔΝΤ θεωρεί πως η Ελλάδα πρέπει να τύχει μιας ελάφρυνσης χρέους, ωστόσο αυτή η διάθεση σκοντάφτει πάνω στις αντιρρήσεις πολλών κρατών-μελών της ευρωζώνης, ειδικά στον ευρωπαϊκό βορρά».

«Ενώ οι δανειστές ενδέχεται να συμφωνήσουν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους μέσα στους επόμενους μήνες, δεν αναμένεται να υπάρξουν ξεκάθαρα μέτρα πριν τις γερμανικές εκλογές στα μέσα του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Και Γερμανοί αξιωματούχοι είπαν πως μια απόφαση σχετικά με το ελληνικό χρέος δεν θα έπρεπε να παρθεί πριν την λήξη του τρέχοντος προγράμματος, στα μέσα του 2018», ξεκαθαρίζει το άρθρο, καταλήγοντας με νόημα πως «κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι εύθραυστη, με την Κομισιόν να προβλέπει ανάπτυξη 2,1% για το 2017 και 2,5% για το 2018».

Διαβάστε το πλήρες  το άρθρο του αμερικάνικου think tank Stratfor με τίτλο «Greece: Austerity Reforms Pave Way For Bailout Funds», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.