Σεργκέι Λαβρόφ: Αποφυγή βίας για τους υδρογονάνθρακες και δεσμευμένη για δίκαιη λύση του Κυπριακού

0

Αυτοσυγκράτηση συστήνει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ αναφορικά με τις απειλές και προκλήσεις της Τουρκίας για θερμό επεισόδιο στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Ο κ. Λαβρόφ είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη.

Όπως ανέφερε ο κ. Λαβρόφ, στη κοινή συνέντευξη Τύπου που είχαν οι δύο υπουργοί, «έχουμε διεξάγει πολύ κρίσιμες διαπραγματεύσεις. Η Κύπρος είναι συνέταιρός μας όλα αυτά τα χρόνια, με τις σχέσεις μας να βασίζονται πάνω σε ειλικρινά συναισθήματα φιλίας, πολιτισμικού και θρησκευτικού πεδίου».

Σε αναφορά του για το Κυπριακό, ο Ρώσος ΥΠΕΞ επανέλαβε ξανά πως η Ρωσία δεσμεύεται για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, βασισμένη στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Μόσχας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για αποκατάσταση της συνεργασίας στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού.

Επίσης, εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη στήριξη που παρέχει η Λευκωσία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη σταθερή στάση αρχών της Μόσχας στο Κυπριακό.

Ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε κρίσιμο τον ρόλο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνο κατά τις ψηφοφορίες, αλλά ευρύτερα για τη διαμόρφωση αποφάσεων.

Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του για όλες τις πολιτικές της Τουρκίας που παρεμποδίζουν την επίλυση του Κυπριακού.

Τον ενημέρωσε επίσης για τις ενέργειες της Λευκωσίας αναφορικά με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Share.

Comments are closed.