Αμηχανία στην Άγκυρα από τις κινήσεις Τραμπ που εξοπλίζει του Κούρδους της Συρίας

0

Αμηχανία επικρατεί στην Άγκυρα μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να εγκρίνει την παροχή εξοπλισμού στο YPG, το συριακό σκέλος των Κούρδων της Συρίας προκειμένου να συμβάλει στην επιχείρηση ανακατάληψης της συριακής πόλης Ράκα από τους τζιχαντιστές.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε σήμερα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Νουρετίν Τσανικλί να δηλώνει ότι η Άγκυρα ελπίζει όπως οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να παρέχουν στήριξη στο PKK.

«Είναι απαράδεκτη η παρουσία τρομοκρατικών οργανώσεων που θα απειλούσαν το μέλλον του τουρκικού κράτους… Ελπίζουμε η αμερικανική κυβέρνηση να θέσει τέλος σε αυτό το λάθος. Μια τέτοια πολιτική δεν θα είναι ευεργετική, δεν μπορείς να βρίσκεσαι στο ίδιο τσουβάλι με τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε ο Τσανικλί σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο A Haber.

Τσαβούσογλου: Απειλή για τη Τουρκία
«Κάθε όπλο που εξασφαλίζει η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας συνιστά απειλή για την Τουρκία», δήλωσε σήμερα ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας την αντίθεση της Άγκυρας απέναντι στην αμερικανική απόφαση να εξοπλίσει τα μέλη της YPG για τον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Τσαβούσογλου, χαρακτήρισε την YPG τρομοκρατική οργάνωση, όπως και το απαγορευμένο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), και είπε ότι οι ΗΠΑ το γνωρίζουν αυτό.

Τι λένε οι αναλυτές
Με δεδομένο ότι ακόμα δεν έχει επισημοποιηθεί η αναμενόμενη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ, πολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι εντείνονται τα ερωτήματα σχετικά με το επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών.
Είναι δεδομένο ότι η αμερικανική κυβέρνηση επέλεξε να προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις την ημέρα που στην Ουάσιγκτον βρισκόταν ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης αλλά και στενός συνεργάτης του Ερντογάν οι οποίοι φαίνεται να είχαν συνάντηση  με αμερικανούς αξιωματούχους προσπαθώντας να αποτρέψουν τη συγκεκριμένη απόφαση.
Πληροφορίες από την Άγκυρα θέλουν τον Ταγίπ Ερντογάν να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ με αποτέλεσμα η επίσκεψή τους στις ΗΠΑ να μην θεωρείται καθόλου βέβαιη.

Τι λένε οι ΗΠΑ
«Γνωρίζουμε πολύ καλά τις ανησυχίες στον τομέα ασφάλειας που εγείρει η σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ, Τουρκία», τόνισε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ντάνα Γουάϊτ.
 «Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τον λαό και την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στην αποτροπή πρόσθετων κινδύνων ασφάλειας και στην προστασία του νατοϊκού μας συμμάχου», σημειώνει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί το αίτημα έκδοσης της Τουρκίας για τον Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος θεωρείται ο ιθύνων νους του πραξικοπήματος από την Άγκυρα. 

Share.

Comments are closed.