Σε δίκη για υποκίνηση ισλαμοφοβικής βίας η Σώτη Τριανταφύλλου

0

Για τις 21 Ιουλίου 2017 προσδιορίστηκε η δίκη της γνωστής συγγραφέως και αρθρογράφου της Athens Voice Σώτης Τριανταφύλλου, κατηγορούμενης για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο.

Λεπτομερέστερα,  σε άρθρο της σ’ αυτή την εφημερίδα στις 15.11.2015, αμέσως μετά την ισλαμοφασιστική σφαγή στο παρισινό θέατρο – χώρο συναυλιών  “Bataclan“, η κ. Τριανταφύλλου είχε γράψει, μεταξύ άλλων:

«ο Μάρκο Πόλο [είχε γράψει:] φανατικός μουσουλμάνος είναι αυτός που σου κόβει το κεφάλι, ενώ μετριοπαθής είναι εκείνος που σε κρατάει για να σου κόψουν το κεφάλι».

Αυτό ο κ. Παναγιώτης Δημητράς, διαχειριστής του blog “Racist Crimes Watch”, το θεώρησε ψευδές και επίμεμπτο, και της έκανε μήνυση. 

Ο Πέτρος Τατσόπουλος για τη Σώτη Τριανταφύλλου

Παρέμβαση υπέρ της Σώτης Τριανταφύλλου έκανε και ο συγγραφέας και πρώην βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook, ένα μήνυμα προς τον Παναγιώτη Δημητρά:

«Παναγιώτη, γνωρίζεις πόσο εκτιμώ τον κόπο και τα χρόνια που έχεις αφιερώσει στο Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι. Διατηρώ και τις καλύτερες αναμνήσεις από τη συνεργασία μας τον καιρό που ήμουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τόσο για τα δικαιώματα των Ρομά όσο και για τα εγκλήματα της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Ωστόσο, σε μια χώρα όπου καθημερινά κάνει θραύση ατιμωρητί η ρατσιστική ρητορική του μίσους προς πάσα κατεύθυνση –ισλαμοφοβική, αντισημιτική ή όποια άλλη-, το να παραπέμπεται για να δικαστεί, ύστερα από δική σου πρωτοβουλία, για δημόσια υποκίνηση ισλαμοφοβικής βίας η… Σώτη Τριανταφύλλου, το θεωρώ ντροπή. Τίποτε άλλο, Παναγιώτη. Μόνο ντροπή

Η δίκη θα γίνει στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών 

Τι λέει η Σώτη Τριανταφύλλου για τη δίωξή της

Από τη μεριά της η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου με αφορμή τη μήνυση που υπεβλήθη εναντίον της δίνει τη δική της προσέγγιση για τη σχετική αναφορά της στους μουσουλμάνους στο άρθρο της λέγοντας:

«Πρώτον, περίμενα ότι κάποια στιγμή, θα βρισκόταν κάποιος να με «τιμωρήσει» για τα γραπτά μου. Ήμουνα βέβαιη ότι θα βρεθεί τρόπος να με εκθέσουν περισσότερο από την στοχοποίησή μου. Εκείνο που φαίνεται τώρα εξοργιστικό είναι ότι ο άνθρωπος αυτός εκμεταλλεύεται την ιδιότητά του, προκειμένου να δημιουργήσει θόρυβο για κάτι ανούσιο και  ανύπαρκτο.

Βεβαίως, ήμουν από την αρχή, εναντίον του αντιρατσιστικού  νόμου. Ακριβώς, γιατί ήξερα πόσο εύκολο θα είναι σε κάποιον να σκηνοθετεί ζητήματα για τις εντυπώσεις. Το πρόβλημα είναι ότι ο μονοθεματικός ακτιβισμός κάποιων που υπερασπίζονται κατά βούληση, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι επικίνδυνος. Είναι άλλες οι θέσεις μου για τη βία που πηγάζει από το Ισλάμ και άλλες οι θέσεις μου για τους μετανάστες. Απλώς αυτός ο κύριος απομόνωσε μια φράση την οποία αγνοούσαν οι πάντες και αδιαφόρησε για τα υπόλοιπα.

Αμφιβάλλω αν υπάρχει άλλος που να έχει τοποθετηθεί τόσο αναλυτικά και τόσο ψύχραιμα απέναντι στην ανάγκη ενσωμάτωσης των μεταναστών με τον κατάλληλο τρόπο. Σε ό τι αφορά τη βία, δεν κάνω τίποτε άλλο από να την απεχθάνομαι από όποιον την χρησιμοποιεί ή την υποθάλπει. Οτιδήποτε ακραίο με απωθεί. Είτε προέρχεται από το ακραίο Ισλάμ είτε από οποιονδήποτε άλλο εξτρεμισμό. Αυτό στηλιτεύω στα κείμενά μου και στα βιβλία μου. Όχι το δικαίωμα των ανθρώπων στην ιδεολογία και στην πίστη τους…».

Share.

Comments are closed.