Ο Έλληνας «κυνηγός» αρχαιοκάπηλων αποκαλύπτει στο National Geographic ότι πολλά Μουσεία εκθέτουν κλεμμένα αντικείμενα

0

Ο Χρήστος Τσιρογιάννης, ο Έλληνας αρχαιολόγος που κυνηγά αρχαιοκάπηλους, σε συνέντευξή του στο National Geographic, δίνει λεπτομέρειες για το έργο του.

Ο κ. Τσιρογιάννης έχει πρόσβαση σε βάσεις με δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες και αρχεία που αφορούν σε αρχαία έργα τέχνης που είχαν κλαπεί και στην συνέχεια κατάσχεσαν οι αρχές. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, πολλά από αυτά τα έργα καταλήγουν σε δημοπρασίες ή και μουσεία. Ο Έλληνας αρχαιολόγος μελετά προσεχτικά τις αγγελίες για δημοπρασίες και τα ηλεκτρονικά αρχεία των μουσείων, σε μια προσπάθεια να εντοπίσει τυχόν έργα που έχουν κατασχεθεί.

«Πάντα μου άρεσαν τα παζλ. Η δουλειά μου τώρα θυμίζει ένα γιγαντιαίο παζλ που περιλαμβάνει χιλιάδες μικρότερα παζλ», εξηγεί ο ίδιος.

Ο κ. Τσιρογιάννης σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και στην συνέχεια εργάστηκε με τα υπουργεία Πολιτισμού και Δικαιοσύνης για να κατατάσσει τα κλεμμένα αρχαία τεχνουργήματα. Στην συνέχεια, πήρε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ το 2013, γράφοντας ταυτόχρονα για τις εμπειρίες του από τις αναζητήσεις των κλεμμένων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση όταν πέρυσι τον Ιούλιο, ο κ. Τσιρογιάννης  σταμάτησε την πώληση ενός μελανόμορφου αμφορέα του 5ου αιώνα πΧ που βρισκόταν στον κατάλογο δημοπρασίας του Οίκου Christie’s. Όπως ο ίδιος αναφέρει, πολλά μουσεία γνωρίζουν ότι διαθέτουν κλεμμένα αντικείμενα, ωστόσο «τα κρατούν όσο πιο πολύ μπορούν, μέχρι κάποιος να τα ανακαλύψει. Όλα έχουν να κάνουν με τα λεφτά, την φήμη και την ιδιοκτησία».

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Χρήστου Τσιρογιάννη στο δημοσιογράφο Nick Romeo του περιοδικού National Geographic με τίτλο «MuseumGoers Beware: That Ancient Artifact May Be Stolen» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.