Euronews: Το πλήγμα των ΗΠΑ στη Συρία αλλάζει τις ισορροπίες στην περιοχή

0

Μέχρι αυτή την εβδομάδα, ο Πρόεδρος Donald Trump είχε αντιταχθεί αναλάβουν στρατιωτική δράση στη Συρία.

Όλα αυτά άλλαξαν την Τρίτη, μετά την αεροπορική επιδρομή, στην πόλη Khan Shaykhun, με χημικά όπλα από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ

Η απάντηση από Trump ήταν να διατάξει μια «στοχευμένη στρατιωτική επίθεση» στην αεροπορική βάση της Συρίας.

Για το τι θα συμβεί στη συνέχεια, η δημοσιογράφος του Euronews Sophie Desjardin μίλησε με τον Hasni Abidi

Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Χασνί Αμπιντί
euronews
: Πιστεύετε ότι μετά από πέντε χρόνια πολέμου, αυτά τα αμερικανικά πλήγματα αποτελούν μια στροφή στη διαμάχη;
Χασνί Αμπιντί: Για πρώτη φορά είχαμε μια από αέρος επιχείρηση, μια από αέρος απειλή κατά των συριακών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, παρά τις προειδοποιήσεις από τη Ρωσία και το Ιράν. Για αυτό το λόγο θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια στροφή της αμερικανική πολιτικής σε σχέση με τη κρίση στη Συρία.

euronews: Ας είμαστε όμως ξεκάθαροι. Αν οι ΗΠΑ δεν δεσμευθούν σε μια μακροχρόνια εκστρατεία, οι πιθανότητες αυτές οι αεροπορικές επιχειρήσεις να κάνουν κάποια διαφορά σε ότι αφορά στο συριακό καθεστώς είναι πολύ λίγες. Οπότε ποιος είναι ο στόχος αυτών των αεροπορικών επιχειρήσεων;
Χασνί Αμπιντι: Ο πρόεδρος Τραμπ έχει διάφορους στόχους. Πρώτα από όλα με το να πλήξει μια μεγάλη στρατιωτική εγκατάσταση, στέλνει μια προειδοποίηση, τιμωρεί το συριακό καθεστώς που δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις του σε ότι αφορά στα χημικά όπλα. Θέλει επίσης να δείξει ότι διατηρεί μια ανεξάρτητη θέση απέναντι στη Ρωσία, γιατί ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να κρατήσει αποστάσεις διπλωματικά από τη διακυβέρνηση Ομπάμα. Το ερώτημα είναι: Είναι πιθανό αυτό το πλήγμα να αλλάξει τους συσχετισμούς της ισχύος; Για την ώρα όχι, γιατί είναι περιορισμένα τόσο σε χρόνο όσο και σε χώρο. Γνωρίζουμε ότι το να πλήξεις μια στρατιωτική βάση δεν είναι αρκετό για να μειώσεις την ικανότητα του συριακού καθεστώτος και τους υποστηρικτές του, που έχουν έντονη παρουσία στο συριακό έδαφος και επίσης είναι σχεδόν έτοιμοι να υπερισχύσουν των ενόπλων ανταρτών. Αν αυτό το πλήγμα δεν το ακολουθήσουν και άλλα, αν δεν λάβει διεθνή υποστήριξη, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, ακόμα και σε σχέση με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη και την Αστάνα. Στην πραγματικότητα ο Τραμπ θα κερδίσει πόντους στο εσωτερικό, αλλά όχι στη συριακή κρίση.

euronews: Η Ρωσία και το Ιράν αντέδρασαν έντονα. Ωστόσο, δεν ακούστηκαν αντιδράσεις από τον Αραβικό Κόσμο. Γιατί συνέβη αυτό.
Χασνί Αμπιντί: Δεν μας εκπλήσσει η σιωπή του Αραβικού Κόσμου. Υπάρχει πάντα το φαινόμενο του περιμένουμε να δούμε. Είναι πάντα οι τελευταίοι που αντιδρούν, αλλά γνωρίζουμε ότι το βαρύ πυροβολικό του Αραβικού Κόσμου, η Σαουδική Αραβία, καλωσόρισε την αεροπορική επιδρομή. Ο στρατηγός Σίσι στην Αίγυπτο δεν έχει πει κάτι, αλλά γνωρίζουμε ότι διατηρεί σχέσεις με το συριακό καθεστώς. Για αυτό το λόγο θεωρώ κυρίως ότι ο Αραβικός Κόσμος είναι διχασμένος σχετικά με την προσέγγιση που πρέπει να έχει στη συριακή κρίση. Οι χώρες του Κόλπου επιθυμούν την αποχώρηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Αλλά αυτό δεν ισχύει για όλες τις χώρες του Αραβικού Συνδέσμου.

Ποιος είναι ο Δρ Hasni Abidi

Ο Dr Hasni Abidi είναι σήμερα ο Διευθυντής της Μελέτης και Έρευνας Κέντρο για τον Aραβικό και τον Nεσογειακό κόσμο (CERMAM) στη Γενεύη, το μόνο επιστημονικό κέντρο στην Ελβετία, που εστιάζει στις υποθέσεις του αραβικού κόσμου, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, και εξετάζει το επιπτώσεις της παρουσίας του Ισλάμ στην Ευρώπη.

Ο Δρ Hasni Abidi υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στη Σορβόννη, Πανεπιστήμιο του Παρισιού, από το 2006,

Επίκουρος Καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Γενεύης (UNIGE) για πέντε χρόνια

Επιστημονικός Σύμβουλος σε διάφορες περιφερειακές και διεθνείς φορείς.

άλλες θέσεις του: Σύμβουλος επικεφαλής του Περσικού Κόλπου και του Ιράκ στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη και Λέκτορας στο Ινστιτούτο Μελετών Ασφαλείας στη Γενεύη, και στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο για τους πρόσφυγες στη Βέρνη της Ελβετίας.

Εκτός από τη διδασκαλία, Δρ Abidi λειτουργεί ως σύμβουλος της Ελβετικής Ραδιοφωνίας αρθρογράφος στην ελβετική εφημερίδα Tribune de Genève  και ειδικός για την Ευρωπαϊκή-αραβικές σχέσεις με διάφορους φορείς δυτικά μέσα ενημέρωσης. Είναι ο συγγραφέας πολλών βιβλίων και επιστημονικών άρθρων, μεταξύ των οποίων  μη κυβερνητικές οργανώσεις, Παγκοσμιοποίηση και Αποκρατικοποιήσεων (1999)? Ευρώπης και της Μεσογείου: η προ-Βαρκελώνη Εποχή (1996)? και Αλγερία: Πώς να βγούμε από την κρίση (2003).

Έλαβε διδακτορικό του στις πολιτικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, με ανώτερες σπουδές δίπλωμα από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο, και υψηλότερη βεβαίωση σπουδών από το Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών της Γενεύης.

Διαβάστε στο πρωτότυπο, τη συνέντευξη της Sophie Desjardin του ευρωπαϊκού και πολυγλωσσικού τηλεοπτικού καναλιού ειδήσεων euronews με τίτλο «Syria: Trump sends strong signal» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.