Μάρκ Ρούτε: Στην Ολλανδία νικήσαμε τον κακής ποιότητας λαϊκισμό

0

Το κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε είναι ο θριαμβευτής των χθεσινών εκλογών στην Ολλανδία, σύμφωνα με καταμέτρηση των 3/4 των ψηφοδελτίων.

Λίγες είναι οι αλλαγές σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις των exit pols των ολλανδικών εκλογών, όπως σας είχαμε ενημερώσει στο άρθρο μα με τίτλο «Εκλογές Ολλανδίας: Νίκη του Ρούτε με 31 έδρες». Έτσι, το VVD το κόμμα του πρωθυπουργού Ρούτε παραμένει μακράν ο μεγαλύτερος με 33 έδρες. Το PVV του ακροδεξιού Βίλντερς ακολουθεί με 20 έδρες και στην τρίτη και τέταρτη θέση ισοβαθμούν το  D66 και το CDA, που έχουν από 19 έδρες. GroenLinks (αριστεροί – πράσινοι)με 14 έδρες είναι ο μεγάλος νικητής και το Εργατικό Κόμμα του κ. Ντάισελμπλουμ ο μεγάλος χαμένος, έχοντας απολέσει 29 έδρες. Παρακάτω βλέπετε τις έδρες που κατακτά κάθε κόμμα και στην παρένθεση τα κέρδη και τις ζημίες τους

Κατανομή των εδρών σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

  • VVD– Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα (Ρούτε): 33 έδρες ( -8)
  • PVV– Κόμμα για την Ελευθερία, φασίστες (Βίλντερς): 20 έδρες ( 5)
  • D66– Δημοκράτες 66 (φιλοευρωπαϊκό): 19 έδρες ( 6)
  • CDA– Χριστιανοδημοκράτες: 19 έδρες ( 7)
  • GroenLinks –Αριστεροί Πράσινοι: 14 έδρες ( 10)
  • SP– Σοσιαλιστικό Κόμμα: 14 έδρες ( -1 )
  • PvdA– Εργατικό Κόμμα (Γερούν Νταϊσεμπλουμ): 9 έδρες ( -29 )
  • CU Χριστιανικό-κοινωνική Ένωση: 5 έδρες (0)
  • Partij voor de Dieren – Κόμμα για τα Ζώα: 5 έδρες ( 3)
  • 50PLUS – 50 και άνω: 4 έδρες ( 2)
  • SGP Προτεστάντες: 3 έδρες (0)
  • Denk – Σκεφτείτε: 3 έδρες ( 3)
  • Forum voor Democratie – Φόρουμ για τη Δημοκρατία: 2 θέσεις ( 2 )

Πάντως είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν πολλαπλές μετεκλογικές συνεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, μια πρακτική που είναι πάγια στην Ολλανδία λόγω της αναλογικότητας του εκλογικού συστήματος.

Δηλώσεις μονομάχων

«Μετά το Brexit και μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, η Ολλανδία είπε όχι στον κακής ποιότητας λαϊκισμό», είπε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας και μεγάλος νικητής της εκλογικής αναμέτρησης. Και συνέχισε: «Το μήνυμά μας προς τον ολλανδικό λαό είχε απήχηση. Μίλησα με πολλούς Ευρωπαίους συναδέλφους μου στο τηλέφωνο»

Ο Βίλντερς παραδέχτηκε την εκλογική του ήττα και τη νίκη του πρωθυπουργού Ρούτε. «Θα προτιμούσα να είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα και ο νικητής των εκλογών. Όμως κερδίσαμε έδρες. Την ώρα που το κόμμα του Ρούτε έχασε 10 έδρες, εμείς κερδίσαμε 4, ίσως και 5. Παλεύουμε για τη δεύτερη θέση. .Αυτό το αποτέλεσμα μας κάνει περήφανους», είπε ο ακροδεξιός Γκέρντ Βίλντερς.

Ιστορικές απώλειες για τους Εργατικούς (PvdA) που έχασαν 29 έδρες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Το κόμμα των Εργατικών καταλαμβάνει μόλις 9 έδρες από 38 στην προηγούμενη Βουλή. Υπενθυμίζουμε ότι στο εργατικό κόμμα ανήκει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Συγχαρητήρια από Μέρκελ και Σουλτς

Συγχαρητήρια στον Μαρκ Ρούτε έδωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, η καγκελάριος είπε στον νικητή των ολλανδικών εκλογών: «Ανυπομονώ να συνεργαστούμε ως φίλοι, γείτονες και Ευρωπαίοι».

Ο Μάρτιν Σουλτς με ανάρτησή του στο twitter, εξέφρασε την ανακούφισή του, λέγοντας πως «πρέπει να συνεχίσουμε για μία ανοιχτή και ελεύθερη Ευρώπη». «Ο Γκέερτ Βίλντερς δεν θα μπορούσε να νικήσει τις εκλογές στην Ολλανδία. Είμαι ανακουφισμένος. Πρέπει, όμως, να συνεχίσουμε τον αγώνα για μία ανοιχτή και ελεύθερη Ευρώπη», ανέφερε στο tweet που ανέβασε.

Share.

Comments are closed.