Unicef: Πάνω από 600 παιδιά σκοτώθηκαν το 2016 στη Συρία

0

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Συρία μαίνεται εδώ και έξι χρόνια με δεκάδες ζωές αθώων πολιτών να χάνονται καθημερινά. To 2016, ωστόσο, ήταν η χειρότερη χρονιά για τα παιδιά της πολύπαθης χώρας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Unicef τουλάχιστον 652 παιδιά σκοτώθηκαν πέρυσι, εκ των οποίων 255 κοντά ή μέσα σε σχολεία. Ο τραγικός αυτός απολογισμός παρουσιάζει αύξηση 20% σε σχέση με το 2015 και αφορά μάλιστα τους επιβεβαιωμένους επισήμως θανάτους. Στην πραγματικότητα, τα νούμερα αυτά ενδέχεται να είναι αυξημένα, σημειώνει ο οργανισμός.

Εκτός αυτού, η Unicef πιστεύει επίσης ότι περισσότερα από 850 παιδιά στρατολογήθηκαν από διάφορες πλευρές για να πολεμήσουν, αριθμός που επίσης είναι διπλάσιος σε σχέση με το 2015. Τα παιδιά που στρατολογήθηκαν βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου ή, σε ακραίες περιπτώσεις, χρησιμοποιήθηκαν ως εκτελεστέςβομβιστές αυτοκτονίας ή και δεσμοφύλακες.

«Το εύρος της δυστυχίας είναι άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο Γκέερτ Καπελέρε, περιφερειακός διευθυντής της Unicef για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική μιλώντας από τη Χομς. «Εκατομμύρια παιδιά στη Συρία δέχονται επίθεση σε καθημερινή βάση, η ζωή τους έχει έρθει τα πάνω κάτω», τόνισε.

Σημειώνεται πως έξι εκατομμύρια παιδιά βασίζονται πλέον στην ανθρωπιστική βοήθεια εξαιτίας του εμφυλίου που μαίνεται από το 2011 στη Συρία. Περίπου 2,3 εκατομμύρια παιδιά έχουν ήδη φύγει από τη χώρα, όμως σε πιο ευάλωτη θέση βρίσκονται τα 2,8 εκατομμύρια που είναι παγιδευμένα σε περιοχές όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη. Σε αυτά περιλαμβάνονται 280.000 που ζουν υπό πολιορκία, υπογραμμίζει η Unicef.

Ο Γκέερτ επεσήμανε: «Κάθε παιδί και όλα τα παιδιά φοβούνται για τη ζωή τους, κάτι που έχει φριχτές επιπτώσεις στην υγεία, την ευημερία και το μέλλον τους».

Την προηγούμενη εβδομάδα η οργάνωση Save the Children είχε προειδοποιήσει ότι εκατομμύρια παιδιά στη Συρία ενδέχεται να ζουν σε κατάσταση «τοξικού στρες», μια κατάσταση η οποία ενδέχεται να καταστεί μη αναστρέψιμη, αν δεν λάβουν άμεσα βοήθεια.

Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, τα δύο τρίτα των παιδιών έχουν χάσει ένα μέλος της οικογένειάς τους, έχουν δει το σπίτι τους να βομβαρδίζεται ή έχουν τραυματιστεί εξαιτίας του πολέμου.

Share.

Comments are closed.