Αΐσα Καντάφι. Η δυναστεία επιστρέφει και χαλάει τα σχέδια του ΝΑΤΟ

0

Eίναι ήδη γνωστό σε όλους ότι η επιχείρηση για την ανατροπή του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι ήταν μια αποτυχία, που Ευρώπη και ΗΠΑ θα την πληρώνουν για καιρό. Όμως το ότι η οικογένεια Καντάφι επιστρέφει στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας, μάλλον μετατρέπει την αποτυχία αυτή σε ολοκληρωτικό «Βατερλό».

Το ΝΑΤΟ στην προσπάθειά του να προλάβει να ελέγξει την Αραβική Άνοιξη καθώς είχε χάσει ήδη δύο φορές το τρένο των εξελίξεων μία στην Τυνησία το Δεκέμβριο του 2010 και μία στην Αίγυπτο τον Ιανουάριο του 2011, επιχείρησε να ελέγξει και να υποκινήσει την λιβυκή εξέγερση με τον τρόπο που ξέρει καλύτερα, δηλαδή του; αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Στη συνέχεια και επειδή δεν υπήρχε κάποιο σχέδιο μετάβασης, το αποτέλεσμα της ανατροπής του Καντάφι ήταν να βυθιστεί η χώρα στο χάος και να δημιουργηθεί ένας νέος τζιχαντιστικός παράδεισος μερικά μίλια από τις ευρωπαϊκές ακτές.

Φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε μια στιγμή ειλικρίνειας, παραδέχθηκε τον Απρίλιο του 2016 ότι «η Λιβύη ήταν το μεγαλύτερο λάθος της προεδρίας του». Αυτά για την ιστορία.

Τι γίνεται σήμερα στη Λιβύη;

Σήμερα απ’ τη μια μεριά η Λιβύη είναι στην πραγματικότητα τριχοτομημένη και από την άλλη το ΝΑΤΟ να προσπαθεί να βρει την άκρη στο νήμα αποφασίζοντας στην πρόσφατη σύνοδο του στην Ολλανδία να στηρίξει στρατιωτικά την κυβέρνηση που έχει έδρα την Τρίπολη. Μόνο που η κυβέρνηση της άλλης πλευράς, στην Ανατολική Λιβύη, είναι αυτή που διαθέτει την πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη, μιας και αποτελείται από στρατιωτικούς που ναι μεν ανέτρεψαν το καθεστώς αλλά έχουν ακόμη στις τάξεις τους «Κανταφικούς» και διατηρούν καλή σχέση με εξόριστους Λίβυους του παλιού καθεστώτος.

Και σε αυτό το χάος προκύπτει μία νέα εξέλιξη που πυρπολεί τα σχέδια του ΝΑΤΟ. Η επανεμφάνιση της κόρης του Καντάφι, Αΐσα, που με επιστολή της από την Ερυθραία όπου ζει, κάνει αρχηγική εμφάνιση και καλεί τους Λίβυους να αντισταθούν στη Δύση, δηλώνοντας παράλληλα ότι είναι η κληρονόμος του πατέρα της Μουαμάρ.

Ποιοι παραμένουν πιστοί στον Καντάφι

Ήδη η «Γουαρφάλα» η μεγαλύτερη φυλή της Λιβύης δήλωσε πίστη στην Αΐσα Καντάφι η οποία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη σύσταση εξόριστης κυβέρνησης. Το θέμα δεν είναι και τόσο απλό για το ΝΑΤΟ καθώς από τα 5,5 εκατομμύρια των Λίβυων περίπου ένα εκατομμύριο οπαδοί του παλιού καθεστώτος ζουν στην Αίγυπτο και 300.000 στην Τυνησία. Έχουν χρήματα, ελέγχουν μέσα ενημέρωσης, είναι ισχυρό λόμπι και έχουν κάθε λόγο να θέλουν επιστρέψουν στην χώρα τους νικητές και δικαιωμένοι. Εντός της χώρας υπάρχουν χιλιάδες επίσης νοσταλγοί του παλιού καθεστώτος και όπως είπαμε, ακόμη και μέσα στο στρατό.

Η Αΐσα, πριν από την εξέγερση που ανέτρεψε τον πατέρα ήταν ένα άτομο του διεθνούς τζετ σετ. Ήταν πάντα ντυμένη με την τελευταία λέξη της μόδας και αποκαλείτο συχνά «Κλόντια Σίφερ της Βορείου Αφρικής».

Έχει τελειώσει τη Σορβόνη, ήταν πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ για την Αφρική, είμαι μια από τους δικηγόρος που μεταξύ άλλων είχε υπερασπιστεί και τον Σαντάμ Χουσείν.

Εκπαιδεύτηκε στο λιβυκό στρατό όπου πήρε το βαθμό του αντισυνταγματάρχη και είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις της λιβυκής κυβέρνησης με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις όταν η χώρα της έκανε ανοίγματα στις διεθνείς αγορές.

Η Αΐσα Καντάφι αναλαμβάνει δράση

Η εικόνα της και η μόρφωσή της την έφερναν συχνά ως διάδοχο του πατέρα της παρά το γεγονός ότι ήταν γυναίκα. (Άλλωστε ότι αποφάσιζε ο Καντάφι ήταν νόμος). Μετά την ανατροπή του πατέρα της η “ Κλόντια Σίφερ της Β. Αφρικής” έβγαλε τα Gucci φορέματα και τις γόβες στιλέτο και έβαλε το χιτζάμπ, προσαρμόζοντας την εικόνα της σε αυτό που οι περισσότεροι Λίβυοι θα ήθελαν να δουν.

Σε επιστολή της πρόσφατα Έγραψε ότι σε λίγους μήνες θα έχει έτοιμη την κυβέρνηση της με «διάσημους Λίβυους» και θα επιχειρήσει να παίξει άμεσα διαμεσολαβητικό ρόλο για την εθνική συμφιλίωση. Κατηγόρησε ένα τμήμα του στρατού ότι λειτουργεί στη λογική του «πολεμάω για όποιον πληρώνει περισσότερα» και ότι χρησιμοποιεί την πράσινη σημαία του καθεστώτος Καντάφι (κι όμως στη Λιβύη εμφανίστηκε ξανά η σημαία του Καντάφι) για να στρατολογήσει υποστηρικτές της. Η επιστολή της μοιράστηκε κρυφά στην Τρίπολη και στο Τομπρούκ και σύντομα αναμένεται τηλεοπτική της εμφάνιση.

Το αν θα μπορέσει η Αΐσα να ενώσει και πάλι τους Λίβυους μένει να φανεί. Για το ΝΑΤΟ πάντως, η επανεμφάνισή της είναι ένας ακόμη πονοκέφαλος στο χάος της Λιβύης.

Share.

Comments are closed.