Financial Times: Πώς ο Σουλτς μπορεί να κερδίσει τη Μέρκελ

0

O Mάρτιν Σουλτς, ο νέος Σοσιαλδημοκράτης αντίπαλος της Άνγκελα Μέρκελ, έχει ταράξει το πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία, βοηθώντας το κόμμα του να αποκτήσει προβάδισμα έναντι του συντηρητικού μπλοκ της καγκελάριου σε δημοσκόπηση, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία.

Η άνοδος των ποσοστών, μόλις δύο εβδομάδες αφότου ο κ. Σουλτς επιλέχτηκε ως ηγέτης του SPD, αυξάνει την αβεβαιότητα για την έκβαση των εκλογών το Σεπτέμβριο και καθιστά πιθανό το κάποτε αδιανόητο ενδεχόμενο να ηττηθεί η κα. Μέρκελ στην κούρσα για μια τέταρτη θητεία.

«Είναι πρωτοφανές» λέει ο Χέρμαν Μπίνκερτ, επικεφαλής της εταιρείας Ιnsa, που δημοσίευσε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης τη Δευτέρα. «Θα έλεγα πως είναι αδύνατο να βελτιώσεις τα ποσοστά σου κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε 14 ημέρες. Αλλά αυτό είναι που συνέβη».

Σύμφωνα με την Insa, η στήριξη προς το SPD έχει αυξηθεί από το 21% πριν δύο εβδομάδες, λίγο πριν αναλάβει ως αρχηγός του κόμματος ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο 31%. Το κόμμα έχει κλέψει στήριξη από το μπλοκ των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών της κα Μέρκελ που έχει βρεθεί στο 30% από 32,5%, αλλά και από μικρότερα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του ακροδεξιού Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Aν και άλλοι δημοσκόποι συνεχίζουν να εμφανίζουν τους συντηρητικούς μπροστά από το SPD, όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι βρίσκονται στην κυβέρνηση σε ένα «μεγάλο συνασπισμό» με την κα. Μέρκελ, έχουν ανακτήσει τάχιστα έδαφος από τότε που ο κ. Σουλτς επέστρεψε στη γερμανική πολιτική σκηνή και διαδέχθηκε τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ως αρχηγός και υποψήφιος του κόμματος για την καγκελαρία.

Κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης την τελευταία διετία, η καγκελάριος έχει δεχθεί τη μεγαλύτερη πίεση από τα δεξιά, καθώς το AfD έχει κερδίσει στήριξη απαιτώντας πιο σκληρή δράση για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Η κα Μέρκελ έχει επανειλημμένα αντισταθεί να μετατοπιστεί προς τα δεξιά, φοβούμενη ότι θα ήταν επικίνδυνο να χάσει το κέντρο, χάρη στο οποίο κέρδισε τις τρεις προηγούμενες αναμετρήσεις.

Τη Δευτέρα, υπογράμμισε ότι το μπλοκ της θα απαντήσει στην πρόκληση του κ. Σουλτς, υποσχόμενη να απευθυνθεί σε «όλους τους ανθρώπους στη χώρα» και λέγοντας πως το μπλοκ της θα «παραμείνει ένα κόμμα του κέντρου».

Οι συντηρητικοί κέρδισαν το 41% των ψήφων στις προηγούμενες εθνικές εκλογές το 2013.

Η κα Μέρκελ μιλούσε σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Χερστ Σιχόφερ, επικεφαλής του βαυαρικού CSU, ο οποίος δήλωσε πως το κόμμα θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της κα. Μέρκελ. Τα δύο κόμματα κατεβαίνουν μαζί στις εκλογές εδώ και δύο δεκαετίες, αλλά η προσφυγική κρίση έχει προκαλέσει τριγμούς στη συμμαχία τους, με τον κ. Σιχόφερ να απευθύνει επανειλημμένα έκκληση για ποσοστώσεις στους μετανάστες παρά τις αντιρρήσεις της κα. Μέρκελ.

Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι θα ξεκινήσουν μια κοινή εκλογική καμπάνια, αλλά συμφώνησαν ότι διαφωνούν στο θέμα των ποσοστώσεων.

Ο κ. Μπίνκερτ υποστήριξε πως η άνοδος του κ. Σουλτς δεν είναι μια αναλαμπή και ότι οι ψηφοφόροι δείχνουν εδώ και δύο χρόνια σημάδια απογοήτευσης με την κα. Μέρκελ. «Χρειαζόταν να έρθει κάποιος και να ενώσει αυτή την απογοήτευση. Ο Σουλτς έχει επωφεληθεί. Έχει επιτύχει μια συναισθηματική επαφή με τους ψηφοφόρους».

Ακόμα και η πρώτη θέση στις εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν θα εξασφαλίσει στον κ. Σουλτς την εξουσία, γιατί το SPD είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα έχει την πλειοψηφία και θα πρέπει να αναζητήσει εταίρους.

Οι επιλογές του κ. Σουλτς θα είναι η ανανέωση της συμμαχίας με το CDU/CSU – με το SPD για πρώτη φορά κυρίαρχο στον συνασπισμό – ή να επιδιώξει μια κεντρο-αριστερή κυβέρνηση με τους Πρασίνους και τα κόμματα της αριστεράς.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο του δημοσιογράφου  Stefan Wagstyl από το Βερολίνο, της Βρετανικής εφημερίδας Financial Times με τίτλο «Merkel challenger Schulz gains ground in German poll» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.