Liz Cookman- The Guardian: Εάν θέλεις να δεις το μέλλον της Αμερικής, κοίταξε προς την Τουρκία

0

Όλος ο πλανήτης αναρωτιέται πόσο θα αλλάξουν οι ΗΠΑ και πώς θα είναι το μέλλον της χώρας αυτής, από τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε τα ηνία. Σε αυτό το ερώτημα προσπαθεί η αρθρογράφος του Guardian Λιζ Κούκμαν  να δώσει απάντηση με τη φράση: Κοιτάξτε προς την Τουρκία.

Η Λιζ Κούκμαν γράφει στη βρετανική εφημερίδα ότι πολλά από αυτά που κάνει τώρα ο Αμερικανός πρόεδρος, προκαλώντας σοκ και αντιδράσεις, τα έχει ήδη κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Πολλοί Τούρκοι παρακολουθούν τις πρώτες σοκαριστικές ημέρες της διοίκησης Τραμπ με ένα πράγμα στο μυαλό: ”Καλώς ήρθατε στον δικό μας κόσμο!”. Συνωμοσία. Κατηγορίες προς τις εξωτερικές δυνάμεις (τους ξένους) για τα προβλήματα. Επιθέσεις στα ΜΜΕ. Η χρήση της θρησκείας ως εργαλείο διχασμού. Η Τουρκία έχει ήδη διαβεί αυτό το μονοπάτι», γράφει η δημοσιογράφος που αυτή την περίοδο έχει ως βάση της την Τουρκία.  

Αναφερόμενη στον αυταρχισμό της Τουρκίας προειδοποιεί για το τι μπορεί να συμβεί αν ο κόσμος δεν ορθώσει ανάστημα απέναντι στον Τραμπ: «Τα πράγματα που φοβάστε ότι θα κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος, πιθανότατα ο Ερντογάν τα έχει εφαρμόσει ήδη. Αυτοί είναι εγωμανείς που ενδιαφέρονται περισσότερο για τη δική τους δύναμη παρά για την πραγματική εξέλιξη των χωρών τους».

«Είναι εύκολο να κάθεσαι στην άλλη άκρη του κόσμου, να διαβάζεις μερικά άρθρα για την Τουρκία και να κάνεις σχόλια όπως ”Ξυπνήστε! Ο Ερντογάν είναι δικτάτορας” αλλά κοιτάξτε τις ΗΠΑ. Έτσι ξεκινάει. Η αργή κίνηση που είναι σχεδόν έλεγχος του μυαλού. Διαίρει και βασίλευε», συνεχίζει.

Η Κρούκμαν υπενθυμίζει ότι δεν έχει περάσει καιρός από τότε που η Τουρκία προβάλλονταν ως ένας φάρος δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή. «Μέσα σε μόλις λίγα χρόνια, η υπερβολή, ο εσκεμμένος φόβος και η παράνοια έχουν τροφοδοτήσει την πτώση της χώρας στον Ισλαμισμό και σε ένα κράτος Big Brother που οι πολίτες του ήλπιζαν ότι είχαν αφήσει πίσω στις σκοτεινές ημέρες μετά από το πραξικόπημα του 1980», προσθέτει.

Τώρα στην Τουρκία έχουν σταματήσει οι διαφωνίες αφού συλλαμβάνονται οι αντίπαλοι και η κυβέρνηση Ερντογάν έχει κατηγορηθεί για βασανιστήρια. Οι εκτεταμένες εκκαθαρίσεις είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες να χάσουν τις δουλειές τους, εξαιτίας κατηγοριών για την περσινή απόπειρα πραξικοπήματος και ακολούθησαν οι αυτοκτονίες.

Το νεότερο «βραβείο» της Τουρκίας είναι ότι πρόκειται για τη χώρα στην οποία φυλακίζονται οι περισσότεροι δημοσιογράφοι, αναφέρει ακόμη το άρθρο στη βρετανική εφημερίδα.

«Ο Τραμπ έχει εκφράσει στήριξη για τη χρήση βασανιστηρίων. Και οι ομοιότητές του με τον Τούρκο ηγέτη δεν σταματούν εκεί. Και οι δύο χρησιμοποιούν ρητορική πατριωτισμού στα όρια του εθνικισμού. Είναι ιδιαίτερα μαχητικοί ενάντια στις αμβλώσεις και αμφότεροι είναι γνωστοί για την τάση τους να αντικειμενοποιούν τις γυναίκες και να παρεξηγούν τον φεμινισμό. Και οι δύο έχουν δώσει στον γαμπρό τους σημαντική θέση. Αμφότεροι είναι εύθικτοι στην κριτική, ιδιαίτερα όταν προέρχεται από κωμικούς και δημοσιογράφους», γράφει η Κρούκμαν.

Στο παρελθόν, ο Ερντογάν και ο Τραμπ έχουν υποστηρίξει ο ένας τη στάση του άλλου απέναντι στα ΜΜΕ, θυμίζει η αρθρογράφος. «Μία χώρα που κάνει εχθρό τα ΜΜΕ είναι μία χώρα στην οποία οι άνθρωποι χειραγωγούνται εύκολα από εκείνους που είναι στην εξουσία», γράφει και αναφέρει ότι στην Τουρκία ακόμη και οι ξένοι δημοσιογράφοι «αυτο-λογοκρίνονται», για να αποφύγουν «προσβολές» δίχως πρόθεση, οι οποίες μπορεί να τους βάλουν σε μπελάδες.

«Πρέπει να αντιδράσουμε ενάντια στον διασυρμό της ελευθεροτυπίας στις ΗΠΑ τώρα, πριν παρατραβήξει. Ο Ερντογάν δεν είναι πλέον καλός για την Τουρκία, όπως δεν είναι ο Τραμπ για την Αμερική. Αλλάζουν την ταυτότητα των χωρών τους», γράφει η Κρούκμαν, η οποία επικρίνει και την Τερέζα Μέι, για τη συνάντηση που είχε με τον Τραμπ την Παρασκευή και τον Ερντογάν το Σάββατο.

«Μένοντας σιωπηλοί, συνεργαζόμενοι, προσκαλώντας ανθρώπους σαν τον Τραμπ για επίσημη επίσκεψη, τους δίνουμε περισσότερη δύναμη. Είμαστε συνένοχοι και ήρθε ώρα να αντιδράσει η κυβέρνησή μας», καταλήγει το άρθρο, κάνοντας αναφορά στο γεγονός ότι η Μέι ανακοίνωσε, από την Ουάσινγκτον, ότι η βασίλισσα Ελισάβετ προσκάλεσε τον Τραμπ στη Μ. Βρετανία.

Διαβάστε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση της δημοσιογράφου Liz Cookman, μιας ανεξάρτητης δημοσιογράφου που ζει στην Τουρκία, για την βρετανική εφημερίδα The Guardian με τίτλο «If you want to see America’s future, look at Turkey» Στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.