Εξήντα πέντε βυζαντινοί τάφοι ανακαλύφθηκαν στη αρχαία Στρατονίκεια της Τουρκίας

0

Η Στρατονίκεια της Τουρκίας είναι γνωστή ως η πόλη των μονομάχων. Είναι η μεγαλύτερη μαρμάρινη πόλη στον κόσμο που περιλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί εκεί ευρήματα από την ελληνιστική, ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατων αρχαιολογικών ανασκαφών σ’ αυτή την πόλη ανακαλύφθηκαν 65 τάφοι της βυζαντινής περιόδου, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet.

Στους τάφους βρέθηκαν οστά ενηλίκων αλλά και παιδιών, που εικάζεται ότι πέθαναν πριν από 1.300 χρόνια, ενώ ο οικισμός όπου βρίσκεται το νεκροταφείο χρονολογείται πριν από 3.000 χρόνια.

«Η πόλη αυτή είναι ένα ζωντανό αρχαιολογικό Μουσείο. Είναι κάτι πραγματικά μοναδικό. Δεν υπάρχει άλλη πόλη στην οποία να έχουν διασωθεί στο σύνολό τους όλες οι δομές της από την αρχαιότητα», ανέφερε ο επικεφαλής των αρχαιολογικών ανασκαφών, Βιλάλ Σογούτ (Bilal Söğüt), του Πανεπιστημίου Παμούκαλε (Pamukkale).

Με το πέρας των αρχαιολογικών ανασκαφών, οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν μέσω 3D τεχνολογίας τη δομή της αρχαίας πόλης. «Οι επισκέπτες ευχαριστούνται πολύ όταν βλέπουν την πρότερη μορφή της πόλης, καταλαβαίνουν καλύτερα πώς ήταν τότε. Με τον τρόπο αυτό αναβιώνουμε και τη βυζαντινή περίοδο της πόλης με γκραβούρες, αλλά και μέσω 3D», κατέληξε ο Τούρκος επικεφαλής.

Στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορικής ζωής της η Στρατονίκεια, κατοικήθηκε κυρίως από ελληνικούς πληθυσμούς ή πληθυσμούς που μιλούσαν ελληνικά.

Ο Βιλάλ Σογούτ που ξεκίνησε το 2012 τις ανασκαφές επισημαίνει: «Η πόλη είναι πλούσια σε πολιτιστικό υλικό, το οποίο παραδόθηκε στο Μουσείο της Μούγλα». Προσθέτει δε: «Κοιτάζοντας κάποιος αυτό το φαρδύ δρόμο, πλάτους 10 μέτρων, είναι αρκετό για να κατανοήσει το μεγαλείο της Στρατονίκειας. Το θέατρο, το οποίο έχει χωρητικότητα 15.000 ατόμων, έχει ανασκαφεί και οι εργασίες συντήρησης έχουν ολοκληρωθεί. Το πιο τέλειο αποχετευτικό σύστημα της αρχαίας εποχής έχει βρεθεί στο θέατρο. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, διότι είναι σε αρκετά καλή κατάσταση για να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σήμερα».

Ποια ήταν η αρχαία ελληνική πόλη Στρατονίκεια

Η αρχαία ελληνική πόλη Στρατονίκεια ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις στην νοτιοδυτική Μικρά Ασία, η οποία σύμφωνα με τον ιστορικό Στράβωνα, ιδρύθηκε από τον Σελευκίδη βασιλιά Αντίοχο Α΄ τον Σωτήρα (281 – 261 π.Χ. ). Η πόλη πήρε το όνομά της από τη σύζυγό του, τη Στρατονίκη

Διαβάστε περισσότερα στην αγγλόφωνη έκδοση της τούρκικης εφημερίδας  Hurriyet (hurriyetdailynews.com) με τίτλο «Artifacts restored in ancient Stratonikeia» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

 

Share.

Comments are closed.