Το Κρεμλίνο διαφοροποιείται από τον Ερντογάν για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη

0

Σε προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο «Οι σχέσεις Ρωσίας- Τουρκίας μετά τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα» προσπαθήσαμε, αν και ήταν πολύ νωρίς, να διερευνήσουμε το αύριο στις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία.

Βέβαια το ερώτημα που απασχολεί όλον τον κόσμο είναι «ποιος βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα;».

Εκτιμούμε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα ποιος οργάνωσε τη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία, κάτι που επιβεβαίωσε σήμερα και το Κρεμλίνο. Η στάση αυτή του Κρεμλίνου εκτιμούμε ότι αφήνει πολλά ενδεχόμενα ανοιχτά.

Φυσικά δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι από την πρώτη στιγμή η Τουρκία και ο Ερντογάν θεώρησε τον εξόριστο τούρκο ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν ως πιθανό υποκινητή της. Μάλιστα, χθες το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε στον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι ότι η Άγκυρα και η Μόσχα πιστεύουν ότι οι υποστηρικτές του μουσουλμάνου πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν βρίσκονται πίσω από την δολοφονία.

Φυσικά, όπως προείπαμε, η Μόσχα τηρεί στάση αναμονής. «Η Μόσχα εκτιμά πως πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της εργασίας της (ρωσο-τουρκικής) ομάδας έρευνας η οποία ξεκίνησε χθες στην Άγκυρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Δεν πρέπει να καταλήγουμε σε βιαστικά συμπεράσματα όσο η έρευνα δεν έχει προσδιορίσει ποιος βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του πρεσβευτή μας», πρόσθεσε.

Επίσης ένα δεδομένο που θα πρέπει να μη μας διαφύγει της προσοχής είναι ότι η Τουρκία αποδέχθηκε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, τη συμμετοχή στις έρευνες 18 Ρώσων ερευνητών, πρακτόρων των ειδικών υπηρεσιών και διπλωματών που εστάλησαν από τη Μόσχα και συμμετείχαν, στην Άγκυρα, στη νεκροψία της σορού του Αντρέι Κάρλοφ, που επαναπατρίστηκε χθες βράδυ στη Ρωσία.

Τέλος θα πρέπει να μην προσπεράσουμε το γεγονός ότι ο δολοφόνος δήλωσε πριν σκοτωθεί ότι ήθελε να πάρει εκδίκηση για τη συριακή πόλη Χαλέπι και τη ν ευθύνη για τη δολοφονία αυτή την ανέλαβε η η Jabhat Fatah al-Sham, πρώην Al Nusra που δρα στη Συρία και θεωρείται παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Θα πάρουμε κάποια απάντηση γι’ αυτή τη δολοφονία; Αυτό θα το δείξει το μέλλον και οι εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας, αλλά και του Κουρδικού.

Share.

Comments are closed.