Wall Street Journal: Αν ο Τσίπρας πάει σε εκλογές και χάσει, η επόμενη κυβέρνηση θα έχει το ίδιο πρόβλημα με το ΔΝΤ

0

Η Ελλάδα αρνείται να αποκλιμακώσει την ένταση με τους δανειστές, καθώς οι βουλευτές υπερψήφισαν την Πέμπτη μέτρα παροχών που εξόργισαν τη Γερμανία, γράφει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Η δημοσιονομική χαλάρωση, η οποία περιλαμβάνει μπόνους για 1,6 εκατ. συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα και αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το προσφυγικό βάρος, οδήγησαν την Ευρωζώνη στο πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας την Τετάρτη. Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης άσκησαν κριτική στην Αθήνα για αθέτηση των υποσχέσεων να διαβουλεύονται με τους δανειστές για κάθε δημοσιονομική κίνηση που μπορεί να επηρεάσει τους στόχους του προγράμματος.

Η Αθήνα λέει ότι το πρόγραμμα επιτρέπει την αύξηση των δαπανών εάν ξεπεραστούν οι στόχοι που έχουν τεθεί και αυτό συμβαίνει. Ένας λεκτικός πόλεμος ακολούθησε ανάμεσα στην Ελλάδα, τους Ευρωπαίους δανειστές και το ΔΝΤ και είναι αποκαλυπτικός του αδιεξόδου στις συνομιλίες για το ύψος της λιτότητας στην Ελλάδα και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου αδιεξόδου. Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να πετύχει αυστηρούς στόχους και βλέπει τη δημοτικότητά του να μειώνεται σε μία χώρα που έχει χτυπηθεί σκληρά από την ύφεση.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δει τις ελπίδες του για συμβιβασμό μέσα στον Δεκέμβριο να περιορίζονται και σκέφτεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει λάβει την απόφασή του και περιμένει να αξιολογήσει την κατάσταση, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, τον Ιανουάριο. Εάν ο Τσίπρας προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, το πιθανό αποτέλεσμα είναι να τις χάσει και αυτό θα είναι το τέλος τη διετούς φουρτουνιασμένης αριστερής κυβέρνησης της Ελλάδας.

Οποιαδήποτε κυβέρνηση τον διαδεχθεί θα έχει επίσης μεγάλες δυσκολίες να ικανοποιήσει τις σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ. Το Ταμείο ζήτησε δημόσια τη Δευτέρα από την Ελλάδα να νομοθετήσει τώρα μελλοντικά μέτρα σκληρής λιτότητας για αρκετά χρόνια, μία άποψη που υποστηρίχθηκε από τους Γερμανούς που στέκονται κριτικά απέναντι στην Ελλάδα και στην δυνατότητά της να εφαρμόζει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η Γερμανία επιθυμεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς θεωρεί ότι είναι ο παράγοντας που θα συμβάλλει στην εφαρμογή των μέτρων της συμφωνίας. Το ΔΝΤ δεν έχει δανείσει χρήματα στην Ελλάδα από το 2014, τονίζοντας την έλλειψη αξιόπιστων πολιτικών σχεδίων και την μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι πρέπει οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας να είναι πιο ελαστικοί, αλλά επιμένει ότι χρειάζεται να εφαρμοστεί μεγαλύτερη λιτότητα, εάν οι Ευρωπαίοι επιμείνουν στον υψηλό στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5%.

Η σκληρή στάση του ΔΝΤ για τους δημοσιονομικούς στόχους και η άρνηση της Γερμανίας να συζητήσει την σημαντική ανακούφιση του χρέους, έχουν αφήσει τον Τσίπρα αντιμέτωπο με την δύσκολη προοπτική του μαστίγιου χωρίς καν το καρότο.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο την Παρασκευή, όπου σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους θα την παροτρύνει να αντιληφθεί τα πολιτικά όρια στον επιπλέον δημοσιονομικό πόνο που μπορεί να προκληθεί σε μία κοινωνία που ήδη έχει φθαρεί από τη βαθιά λιτότητα.

Ωστόσο η Μέρκελ, έχει αποφύγει να εμπλακεί στην ουσία των όρων διάσωσης της Ελλάδας και προτιμά αυτή τη δουλειά να την αφήνει στις διαπραγματεύσεις των θεσμών με το ΔΝΤ.

Η ελληνική κρίση χρέους είχε μπει σε μία σχετικά ήρεμη φάση μετά το δράμα του καλοκαιριού του 2015, όταν η Ελλάδα έφθασε στο όριο της εξόδου από την ευρωζώνη, μετά τη σύγκρουση της κυβέρνησης Τσίπρα με τους Γερμανούς δανειστές. Αλλά ο κίνδυνος μιας νέας σύγκρουσης έχει επιστρέψει όταν η Αθήνα απέτυχε να διασφαλίσει την συναίνεση των Ευρωπαίων στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Αντίθετα με τον συμβιβασμό, προτάθηκαν  μέτρα στον προϋπολογισμό της χώρας προκειμένου να δοθεί νέα οικονομική ενίσχυση στην Ελλάδα. Η συνάντηση έδειξε ότι υπάρχει βαθύ χάσμα ανάμεσα στους δανειστές και την Ελλάδα και κυρίως με το ΔΝΤ.

Δύο ημέρες αργότερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε να κάνει το δημοσιονομικό δώρο στους χαμηλοσυνταξιούχους και τα νησιά του Αιγαίου. Το βήμα αυτό αντιμετωπίστηκε ως πιθανή απόδειξη για προσφυγή στις κάλπες το 2017.

Το δημοφιλές μέτρο κατάφερε να βάλει στη γωνία την συντηρητική αντιπολίτευση της χώρας, η οποία προσέκρουσε στο δίλημμα εάν θα στηρίξει ή όχι τις παροχές. Τελικά προτίμησε το «παρών». Αλλά η κίνηση της κυβέρνησης προκάλεσε και το πάγωμα των μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκαν στις 5 Δεκεμβρίου. Την περασμένη Τρίτη ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε οργισμένα στις απαιτήσεις για περισσότερη λιτότητα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατονόμασε το ΔΝΤ και τους τεχνοκράτες του Ταμείου, για τους οποίους είπε ότι θα τους χαρακτήριζε ηλίθιους, των οποίων οι προβλέψεις συνήθως είναι λανθασμένες.

Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί στις Βρυξέλλες, όπως η Κομισιόν, πήραν θέση στη διαμάχη αλλά η Γερμανία δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Αργά την Πέμπτη, οι θεσμοί που ελέγχουν το ελληνικό πρόγραμμα είπαν ότι τα μέτρα εγείρουν σοβαρές ανησυχίες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΕΚΤ, αλλά δεν επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους, από τη στιγμή που είναι προσωρινά.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο των δημοσιογράφων MARCUS WALKER και NEKTARIA STAMOULI της αμερικάνικης εφημερίδας Wall Street Journal με τίτλο «Greece Pushes Forward With Measures Opposed by Creditors in Greece Drop Off Grid» στα αγγλικά,  πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.