Hurriyet: «Μοντέλο Γιβραλτάρ» και για τα Κατεχόμενα

0

Μοντέλο Γιβραλτάρ” για την Κύπρο, προτείνει η εφημερίδα Hurriyet σε σημερινό άρθρο άποψης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει: «Στο Γιβραλτάρ υπάρχει μια αυτόνομη διακυβέρνηση. Κάθε τέσσερα χρόνια εκλέγει το δικό του κοινοβούλιο και ιδρύει την δική του κυβέρνηση», τονίζει το σχετικό άρθρο γνώμης που αναφέρει ότι σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης και δικαιοσύνης το Γιβραλτάρ έχει καθεστώς αυτονομίας.

Η τουρκική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι τα τελευταία χρόνια το καθεστώς του Γιβραλτάρ στο πεδίο του αθλητισμού έχει αναβαθμιστεί. Σήμερα, στο ποδόσφαιρο η εθνική ομάδα του βρίσκεται στον όμιλο της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στην συνέχεια, το τουρκικό δημοσίευμα τονίζει τα εξής: «Θα μπορούσαν να μελετηθούν διάφορα παραδείγματα. Το σημαντικό είναι να βρεθεί μια φόρμουλα που δεν θα αφήσει σε δύσκολη θέση την Τούρκικη Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ). Το μοντέλο Γιβραλτάρ είναι ένα από αυτά τα μοντέλα».

Σύντομη ιστορία του Γιβραλτάρ

Το Γιβραλτάρ είναι μια μικρή βραχώδης χερσόνησος έκτασης 6,8 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο νότιο μέρος της Ιβηρικής χερσονήσου και συγκεκριμένα της Ανδαλουσίας, 14 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της άκρας Ταρίφης και αποτελεί Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος. Το Γιβραλτάρ εκτείνεται σε μήκος 2,5 μιλίων από Βορρά προς Νότο και πλάτους 3/4 του μιλίου, είναι δε η Τζιμπιλτέρα ή Τζιμπεράλτα στη γλώσσα των Ελλήνων ναυτικών, με πληθυσμό 33.140 κατοίκους.

Το 1969 η Ισπανία ζήτησε την επιστροφή του από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από δημοψήφισμα που ζήτησε ο ΟΗΕ για την ανεξαρτησία ή υπαγωγή του στην Ισπανία. Σε εκείνο το δημοψήφισμα, η πλειοψηφία των κατοίκων τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της σύνδεσης με τη Βρετανία. Το ίδιο έγινε και με ένα νεότερο δημοψήφισμα το 2002 όπου επιλέχθηκε και πάλι η παραμονή του Γιβραλτάρ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο της Hurriyet σχετικά με την πρόταση για τα κατεχόμενα, με τίτλο «Kıbrıs,Avrupa Birliği,Türkiye… Çözüm ne?» στα τούρκικα, πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.