Αντισυνταγματικός κρίθηκε στο ΣτΕ ο νόμος Παππά, άκυρος ο διαγωνισμός

0

Αντισυνταγματικός κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, με πλειοψηφία 14 ψήφων υπέρ έναντι 11 κατά.

Με την απόφαση του ΣτΕ ο νόμος Παππά αποσύρεται εξ ολοκλήρου, καθώς το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ουσιαστικά «κατεδάφισε» το σύνολο του νόμου και δεν έδωσε κανένα περιθώριο για διατήρησή του με διορθώσεις από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

Αυτό είναι μία πολιτική ήττα για την κυβέρνηση, μιας και σημαίνει ότι ο διαγωνισμός για τις τέσσερις άδειες είναι άκυρος και ως μη γενόμενος.

Τα κανάλια που δεν έλαβαν άδεια και κινδύνευαν με «μαύρο» θα συνεχίσουν να εκπέμπουν κανονικά, ενώ οι τέσσερις υπερθεματιστές που κέρδισαν άδεια, θα λάβουν πίσω τα χρήματα που έχουν καταθέσει ως πρώτη δόση.

Επιπλέον, στον «αέρα» βρίσκονται και οι δύο νέοι σταθμοί που είχαν λάβει άδεια στον άκυρο πλέον διαγωνισμό, συμφερόντων Μαρινάκη και Σαββίδη.

Η ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου θα γίνει πλέον εκ του μηδενός από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, που σύμφωνα με το ΣτΕ είναι συνταγματικά το μόνο αρμόδιο όργανο που μπορεί να λάβει σχετικές αποφάσεις.

Το επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση του ΕΡΣ, που θα πρέπει να γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα, με το Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο να καλείται να συνεργαστεί με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης υπό τη σκιά της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου.

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται η πρώτη επίσημη τοποθέτηση από την κυβέρνηση, μετά το στρατηγικό πλήγμα που υπέστη με την απόφαση του ΣτΕ. Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη και επιτελείς.

Κυβερνητικές πηγές για ΣτΕ: Επιστρέφουμε σε καθεστώς ανομίας

«Επιστρέφουμε σε καθεστώς ανομίας, στο καθεστώς ανομίας των προηγούμενων ετών» ήταν το πρώτο σχόλιο του Μαξίμου για την απόφαση του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Παππά. 

Εντός ολίγου αναμένεται η επίσημη τοποθέτηση από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, ενώ αύριο το πρωί θα δώσει συνέντευξη στην ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ο οποίος θα τοποθετηθεί από την πλευρά του στο θέμα.

Νίκος Παρασκευόπουλος υπουργός δικαιοσύνης

«H κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει την όποια απόφαση θα προκύψει. Αυτό, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποδεχθούμε την παλαιά κατάσταση», τονίζει για την απόφαση του ΣτΕ για την αδειοδότηση των καναλιών ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Θεωρείται βέβαιο ότι η απόφαση θα προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις και νέα δεδομένα. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν βάλει το θέμα των τηλεοπτικών αδειών πρώτο στην ατζέντα τους και μάλιστα, ενόψει ανασχηματισμού, κρίσιμη θεωρείται η απόφαση και για το μέλλον του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά.

Η τηλεοπτική αγορά αναμένει με κομμένη την ανάσα την επόμενη μέρα της απόφασης καθώς τα κανάλια που δεν κατάφεραν να πάρουν άδεια δεν ξέρουν τι μέλλει γενέσθαι και οι εργαζόμενοι αγωνιούν για το μέλλον τους.

 

Share.

Comments are closed.