Στο δρόμο του συμβιβασμού Τσίπρας – Ιερώνυμος για τα Θρησκευτικά

0

Με συμβιβασμό ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 9:30 το βράδυ της Τετάρτης η συνάντηση του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου η οποία διήρκεσε περίπου δύο ώρες. Στη συνάντηση μετείχαν ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ενώ τον αρχιεπίσκοπο συνόδευσαν ο μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος, Μεσογαίας Νικόλαος και Φθιώτιδος Νικόλαος καθώς και ο νομικός σύμβουλος της Εκκλησίας της Ελλάδος Θ. Παπαγεωργίου.

Από τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου και του υπουργού Παιδείας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου προκύπτει ότι το μάθημα θα συνεχιστεί με τα παλιά βιβλία – ο κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε ότι “τα βιβλία θα παραμείνουν τα ίδια” – ενώ θα εφαρμοστούν τα νέα προγράμματα διδασκαλίας (μέθοδος, εμπλουτισμός, κλ.π).

Κατά τα λοιπά θα συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ υπουργείου – Εκκλησίας για τα νέα σχολικά εγχειρίδια.

Η Ανακοίνωση της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση με επίσημη ανακοίνωσή της σχολίασε σε χαμηλούς τόνους το αποτέλεσμα της συνάντησης χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες αναφορικά με το μάθημα των θρησκευτικών: «Κατά την συνάντηση υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις, ως ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της συνεννόησης ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία.Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βούληση, ο διάλογος να συνεχιστεί».

Ανεπισήμως, κυβερνητικές πηγές μετέφεραν την ικανοποίηση της κυβέρνησης για το αποτέλεσμα της συνάντησης προσθέτοντας «όσοι επένδυαν σε όξυνση των σχέσεων μεταξύ Κυβέρνησης – Εκκλησίας διαψεύστηκαν. Υπήρξαν παρεξηγήσεις οι οποίες λύθηκαν».

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν τρία σημεία:

  1. Ξεκαθαρίστηκε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης δεν είναι να πετάξει έξω από τα σχολεία το μάθημα των Θρησκευτικών. Η διδακτέα ύλη θα παραμείνει η ίδια και στο τέλος του σχολικού έτους θα υπάρξει αξιολόγηση στην οποία θα ληφθούν υπόψη και οι θέσεις της Εκκλησίας.
  2. Ο κ. Ιερώνυμος δεν είχε ενημερωθεί σωστά για τις κυβερνητικές προθέσεις για το ζήτημα του βιβλίου των θρησκευτικών.
  3. Λύθηκε και η παρεξήγηση μεταξύ Φίλη-Εκκλησίας καθώς ο υπουργός εξήγησε ότι δεν έχει πρόθεση να συγκρουστεί με τον θεσμό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται μετά τη συνάντηση σε πλήρη σύμπνοια τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον υπουργό Παιδείας.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδας έκανε λόγο για συνάντηση σε καλό κλίμα και τόνισε ότι λύθηκαν οι παρεξηγήσεις μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας.

Ιερώνυμος: Τα βιβλία θα παραμείνουν τα ίδια
«Έγινε μία συνάντηση, μιλήσαμε, λύθηκαν όλες οι παρεξηγήσεις και ο διάλογος για τα Θρησκευτικά θα συνεχισθεί με την συνεργασία πολιτείας-Εκκλησίας» δήλωσε εξερχόμενος του Μαξίμου ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Ο κ. Ιερώνυμος διευκρίνισε ότι τα νέα προγράμματα για το μάθημα των Θρησκευτικών θα εφαρμοστούν κανονικά από το τρέχον έτος, ωστόσο, τα βιβλία του μαθήματος θα παραμείνουν τα ίδια και θα υπάρξει διάλογος για τα νέα σχολικά εγχειρίδια.

Καμμένος: Δεν έχει αλλάξει κανένα βιβλίο
Από την πλευρά του, ο κ. Καμμένος σημείωσε κι αυτός ότι επιλύθηκαν oι παρεξηγήσεις μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας και επιβεβαίωσε την έναρξη του διαλόγου για τα σχολικά βιβλία. Ο υπουργός Άμυνας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι Εκκλησία και Πολιτεία προχωρούν ενωμένες μέσα στο πνεύμα του διαλόγου, χαρακτηρίζοντας πολύ γόνιμη τη σχεδόν δίωρη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.  Αναφερόμενος ο Πάνος Καμμένος στα βιβλία, είπε ότι είναι τα ίδια και δεν έχει αλλάξει κανένα βιβλίο.

Φίλης: Οι παρεξηγήσεις έχουν αρθεί
«Ήταν πολύ καλό το κλίμα της συζήτησης», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και πρόσθεσε: «Οι παρεξηγήσεις έχουν αρθεί. Ο διάλογος πάντοτε συνεχίζεται γιατί υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να τα συζητούν η Εκκλησία και η Πολιτεία. Για το θέμα των Θρησκευτικών η συζήτηση αφορούσε στην εφαρμογή των νέων προγραμμάτων. Θα εφαρμοστούν. Είναι απόφαση και ευθύνη και αρμοδιότητα της Πολιτείας το θέμα της εκπαίδευσης.

Δεν έχουμε μία αντίληψη δογματική. Θέλουμε τον διάλογο. Θα ξανακούσουμε τις απόψεις που θα διατυπωθούν από εκκλησιαστικούς παράγοντες για τα συγκεκριμένα προγράμματα και θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση του μαθήματος στο τέλος της χρονιάς».

Υπενθυμίζουμε ότι υη συνάντηση είχε ζητήσει νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος, για το θέμα των νέων αναλυτικών προγραμμάτων των Θρησκευτικών. Η θέση της Εκκλησίας είναι σταθερή στο θέμα, με βασικό αίτημα την απόσυρση του νέου προγράμματος σπουδών, το οποίο φέρει στοιχεία θρησκειολογίας, σε μεγαλύτερο βαθμό και με διαφορετική μεθοδολογική προσέγγιση, σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο οι επικριτές του θεωρούν ότι είναι περισσότερο ομολογιακού χαρακτήρα.

 

Share.

Comments are closed.