Νίκος Ιωσήφ*: Εντέλει η Αδιαφορία, η Ξενοφοβία και ο Σκεπτικισμός, ήρθαν για να μείνουν;

0

Ως απόσταγμα του συσσωρευμένου θυμού των λαών, οι σύγχρονες κοινωνίες μοιάζουν διατεθειμένες να αυτοτιμωρηθούν με ευθανασία, προκειμένου να απαλλαγούν από ένα νοσηρό παγκόσμιο πολιτικό κατεστημένο.

Οι πλειοψηφίες Αδιαφορούν. Οι πολιτικά ενεργές μειοψηφίες απειλούνται πλέον ανοικτά από τους εκφραστές της Ξενοφοβίας και του Σκεπτικισμού προς κάθε μορφή διευρυμένης συνύπαρξης – συνένωσης. Το μέλλον μοιάζει να προδιαγράφεται ιδιαιτέρως δυσοίωνο.

Οι Αδιαφορούντες, ως απολήξεις μιας πολυετούς και επαναλαμβανόμενης απογοήτευσης, θεωρούν ότι όλα είναι προσχεδιασμένα από ένα σκοτεινό διεθνές κατεστημένο, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα των «ολίγων» που διαφεντεύουν τον κόσμο. Παραβλέπουν όμως, ότι πλέον, το «κατεστημένο» κινδυνεύει ακόμη και στην κατεξοχήν γενέτειρά του την Αμερική. Το περιγελά ξεδιάντροπα, ένα δικό του δημιούργημα. Ένας εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος με πύρινο λόγο ξενοφοβίας έναντι του Ισλάμ και με υποσχέσεις οικοδόμησης τοίχους στα σύνορα με το Μεξικό. Που θεωρεί ότι ο κόσμος ήταν καλύτερος με τον Καντάφι και τον Σαντάμ. Που πιστεύει στην οπλοφορία και στα βασανιστήρια.

Ναι οι πολλοί γελάνε με τον «γραφικό»… οι πολλοί όμως… είναι πολιτικά Αδιάφοροι! Αλλά και οι λίγοι γελάνε… Γελάνε πονηρά με το κατεστημένο που επειδή απέτυχε παταγωδώς στο να υλοποιήσει το ορθό και το ηθικό, επανάφερε στο προσκήνιο και στην αγκαλιά τους, μέσω της ανικανότητας του, αξίες ξεχασμένες από μαύρες περιόδους του παρελθόντος!

Και έτσι ήρθε η στιγμή που το κατεστημένο πλέον απειλείται. Νωπές οι μνήμες του Brexit! Στην Αμερική υπάρχει ένας (μα τί ένας!) Τραμπ. Στην Ευρώπη, ολοένα, όχι μόνο αυξάνονται αλλά πλέον καταγράφουν και νίκες, Ευρωσκεπτικιστές, Ακροδεξιοί και Σάτυροι. Τα σύνορα μεταξύ εταίρων επανορθώνονται λόγω προσφυγικού. Και βεβαίως ας μην λησμονούμε και (πρώην;) μετριοπαθείς ««ηγέτες»« όπως ο αξιότιμος Νικολά Σαρκοζί. Δεν πάνε εβδομάδες άλλωστε που πρότεινε τον εγκλεισμό για φερόμενους ισλαμιστές ακόμη κι αν αυτοί δεν έχουν προβεί ακόμη σε αξιόποινες πράξεις… Έτσι προαιρετικά!

Μοιάζει λοιπόν, να επιλέγεται παραδόξως, μέσω της πολιτικής αδιαφορίας, ασυνείδητα, η ευθανασία της κοινωνικής σάρκας, μήπως και δια της οδού αυτής, οδηγηθούμε κάποια στιγμή, μελλοντικά, στην αναγέννηση. Είναι βεβαίως και αυτή μια, αμφισβητούμενη ίσως, αλλά διαθέσιμη επιλογή. Μια επιλογή όμως ιστορικά δοκιμασμένη με προδιαγεγραμμένα αποτελέσματα και συνέπειες.

  • Η εναπομείνασα Ελπίδα είναι κοιμώμενη στην πλειοψηφία των Αδιαφορούντων και πολιτικά ανενεργών.
  • Η ζητούμενη Ικανότητα είναι διαθέσιμη στα χέρια των Ικανών που, προς το παρόν όμως, βρίσκονται εκτός πολιτικής σκηνής.

Οι νέοι επιστήμονες και γενικότερα όσοι κατεξοχήν παράγουν, δημιουργούν, αναζητούν δρόμους για την διάχυση των επιτευγμάτων της τεχνολογικής προόδου, την εφαρμογή τους, την καλύτερη οργάνωση των κοινωνιών, την ασφάλεια, την ποιότητα στους θεσμούς και την δημοκρατία, βήμα έκφρασης, συμμετοχής, τελικά αλλαγής και αναβάθμισης της πολιτικής, του περιβάλλοντος, της ζωής….

…..θα τα καταφέρουν;

Αργά ή γρήγορα πιστεύω πως ναι! Είναι μπροστά τους ένας νέος αιώνας που όσο κι αν τα παρακμιακά υπολείμματα του προηγούμενου, επιμένουν, εκ των πραγμάτων δεν έχουν πολλά περιθώρια.

Όλα δείχνουν ότι η πολυπόθητη στροφή είναι επί θύρας!

Όπως έλεγε και ο Μαρξ -και παρά την ήττα των συστημάτων που υπήρξαν στην κοσμοθεωρία του- που επιβεβαιώθηκε σε αρκετά των αναλύσεων του για τον τρόπο λειτουργίας των κοινωνιών και της μεταβολής:

«Η ποσοτική συσσώρευση φέρνει την ποιοτική αλλαγή!»

Τέλος, ενώ οι λαοί μπορεί να ξεχνούν γρήγορα, η μνήμη υπάρχει και βρίσκεται στο DNA των Εθνών.

Όσο λοιπόν, συνεχίζει να υπάρχει ακόμα εκεί έξω, Ελπίδα, Μνήμη και Ικανότητα

Ποτέ δεν θα είναι Αργά!

Προηγούμενα άρθρα

  1. Νίκος Ιωσήφ: Μοιάζει να είναι πολύ αργά… αλλά ποτέ δεν είναι!
  2. Νικόλαος Ιωσήφ: Tην «παράγκα» της Άννας ή την «παράγκα» του Euro;
  3. Νικόλαος Ιωσήφ*: …θα γυρίσει ο τροχός!
  4. Νικόλαος Ιωσήφ*: Μετά-Brexit!
  5. Νίκος Ιωσήφ: Περί Ηθικής & Πολιτικής»
  6. Νικόλαος Χ. Ιωσήφ: Η Εθνική μας «ζωή εν τάφω»

*Ο Νίκος Χ. Ιωσήφ είναι Δ/ων Σύμβουλος G.E.S.H (Generation E Services in Healthcare) και Μέλος κεντρικής επιτροπής Ε.Δ.Ε.Μ. (Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης)

Share.

Comments are closed.