Στο σχολείο 18.000 προσφυγόπουλα και παιδιά μεταναστών

0

Οριοθετείται το χάος στην κοινωνική και οικογενειακή ζωή των προσφύγων και μεταναστών, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στα παιδιά τους και στην υποχρεωτική τους εκπαίδευση, η οποία -φιλοδοξεί το υπουργείο Παιδείας- να αρχίσει τέλη Σεπτεμβρίου.

Μόλις περάσει το νομοσχέδιο για την ελληνόγλωσση παιδεία στις 31 Αυγούστου, θα αρχίσουν και να εκδίδονται οι υπουργικές αποφάσεις για την ένταξη των παιδιών αυτών στο εκπαιδευτικό σύστημα

Σύμφωνα με πληροφορίες θα οριστεί ένας Συντονιστής Εκπαίδευσης σε κάθε κέντρο φιλοξενίας και θα απευθυνθεί ειδική πρόσκληση σε εκπαιδευτικούς (κυρίως δασκάλους και φιλολόγους) για την διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας, Θα χρειαστούν (υπολογίζεται) περίπου 250 εκπαιδευτικοί

Το εγχείρημα θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ για την κατασκευή των χώρων που θα λειτουργήσουν ως σχολεία, για την επιμόρφωση των συντονιστών και των εκπαιδευτικών αλλά και την έκδοση σχολικών εγχειριδίων. Το κονδύλι θα συμπληρωθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για τη διδασκαλία μητρικής γλώσσας ο αριθμός των διαθέσιμων εκπαιδευτικών «δεν είναι ικανός να καλύψει τις ανάγκες», και έτσι, το υπουργείο έχει ήδη απευθυνθεί σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για αρωγή και παροχή εκπαιδευτικών.

Σε δεύτερο χρόνο, κοντά στις 20 Σεπτεμβρίου, αναμένεται δεύτερη υπουργική απόφαση, με την οποία θα καθορίζεται το αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί στις δομές υποδοχής.

Μέχρι στιγμής, έχουν «ξεμπλοκάρει» 7 εκατομμύρια ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, που αφορούν μεταξύ άλλων τα έξοδα κατασκευής των δομών υποδοχής, την επιμόρφωση των συντονιστών εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών και τα σχολικά εγχειρίδια. Επιπλέον, 2,8 εκατομμύρια ευρώ έχουν εξασφαλιστεί (από το σύνολο 9,5 εκατομμυρίων σε ορίζοντα διετίας) μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) μέχρι τον Δεκέμβριο 2016, για τις μετακινήσεις των μαθητών και τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων.

Όσον αφορά στον αριθμό των εν δυνάμει μαθητών-προσφύγων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα, στο υπουργείο εκτιμούν ότι οι περίπου 9.000 μαθητές που έχουν καταγραφεί μέσω των προεγγραφών για άσυλο, είναι οι μισοί του συνόλου, κάτι που σημαίνει ότι το υπουργείο προχωρά το πρόγραμμα σε δομές υποδοχής σε σχολεία και camp, υπολογίζοντας περίπου 18.000 προσφυγόπουλα-μαθητές.

Share.

Comments are closed.