Σεισμός Ιταλία: εικόνες «αποκάλυψης» με δεκάδες νεκρούς

0

Σε περισσότερους από 60 ανέρχονται οι νεκροί από τον σεισμό 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε σήμερα πριν από τα χαράματα την κεντρική Ιταλία, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera, ενώ το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA κάνει λόγο για 63 νεκρούς, σύμφωνα με ανεπίσημο απολογισμό.

Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται πολλά παιδιά, αναφέρει επίσης η ιταλική εφημερίδα.

Φόβοι εκφράζονται για ακόμη μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, καθώς σύμφωνα με τις τοπικές αρχές ενδεχομένως βρίσκονται παγιδευμένοι στα ερείπεια αρκετοί άνθρωποι

Ο δήμαρχος του Αματρίτσε δήλωσε πως “έχουμε συλλέξει πάρα πολλά πτώματα, δε μπορώ να δώσω μια εκτίμηση. Έχουμε ήδη συλλέξει δεκάδες αλλά φοβάμαι πως υπάρχουν και άλλοι, ακόμα θαμμένοι”.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa, η κύρια σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 03.36, τοπική ώρα (04.36 ώρα Ελλάδας) και το επίκεντρό της είχε βάθος μόλις 4 χλμ κι εντοπίζεται σε απόσταση 2 χλμ από την κοινότητα Ακούμολι. Άλλες δύο ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν περίπου μία ώρα αργότερα, σε διάστημα μόλις ενός λεπτού μεταξύ τους, ένω μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες είχαν καταγραφεί άλλοι 50 μετασεισμοί, μικρώτερης έντασης.

Ισοπεδώθηκε η πόλη Αματρίτσε

Οι σημαντικότερες καταστροφές έχουν σημειωθεί στην πόλη Αματρίτσε, όπου η κύρια οδός έχει ισοπεδωθεί, ενώ όλο το ιστορικό κέντρο έχει καταρρεύσει και ούτε ένα δημόσιο κτίριο δεν έχει μείνει όρθιο.  Διάσημη για τα αξιοθέατά της και κυρίως για τις πολλές εκκλησίες της που βρίσκονται εκεί από τον 13ο αιώνα, η πόλη Αματρίτσε ήταν αυτή που πληγώθηκε περισσότερο από τον σεισμό, κάτι που είχε γίνει και στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 1639.

«Η μισή πόλη δεν υπάρχει πια», είπε στην ιταλική τηλεόραση ο δήμαρχος Σέρτζιο Πιρότζι και εμφανώς συγκινημένος είπε «είμαστε άνθρωποι του βουνού, δεν το βάζουμε κάτω». Ο ίδιος πρόσθεσε πως υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια, ενώ έκανε γνωστό ότι ο σεισμός προκάλεσε και κατολίσθηση, αλλά και την κατάρρευση μιας γέφυρας. “Εδώ είναι μια τραγωδία, έχουμε νεκρούς και κατεστραμμένα κτίρια”, δήλωσε. Πολλοί πάντως είναι αυτοί που κατέστη δυνατό να διασωθούν, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, η ηλικία των οποίων δεν έγινε γνωστή και τα οποία βγήκαν σώα και αβλαβή από τα συντρίμμια, ενώ οι διασώστες δίνουν μάχη να σώσουν δύο νεαρές Αφγανές που ακούσθηκαν να καλούν σε βοήθεια κάτω από τα ερείπια.

Το ρολόι στον πύργο-σύμβολο της πόλης, σταμάτησε στις 3:36, την ώρα που χτύπησε την περιοχή ο Εγκέλαδος, μετατρέποντας σε ερείπια μια από τις πιο όμορφες κοινότητες της ορεινής επαρχίας Ριέτι και «γενέτειρα» της αματριτσιάνα.

Η διάσημη μακαρονάδα, κατέστησε την πόλη Αματρίτσε, που είναι γνωστή για την ομορφιά της φύσης αλλά και την αναγεννησιακή αρχιτεκτονική και πολεοδομία, έναν από τους εμβληματικούς τόπους για την γαστρονομική παράδοση, της Ιταλίας.

Εξαφανίστηκαν χωριά από τον ισχυρό σεισμό

Μια πρώτη εικόνα από το μέγεθος της καταστροφής που έχει συντελεστεί στην κεντρική Ιταλία δίνουν οι φωτογραφίες από τα χωριά που έχουν πληγεί. Κτίρια έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια, τα πάντα είναι καλυμμένα με σκόνη, διασώστες και εθελοντές αναζητούν επιζώντες μέσα στα ερείπια, σκάβοντας ακόμη και με γυμνά χέρια όταν εντοπίσουν σημάδια ζωής.

Σε μια πρώτη εκτίμηση για τον αριθμό των αγνοουμένων, το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi μετέδωσε πως περίπου εκατό άνθρωποι παραμένουν, παγιδευμένοι μέσα στα σπίτια τους που κατέρρευσαν, στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο, συνοικία της κοινότητας του Αρκουάτα ντελ Τρόντο, ενός από τα τρία χωριά που έχουν πληγεί περισσότερο από το χτύπημα του Εγκέλαδου που σημειώθηκε τα ξημερώματα, πιάνοντας τους κατοίκους στον ύπνο.

Όσοι κατάφεραν να βγουν από τα σπίτια τους πριν τους πλακώσουν τα συντρίμμια, συγκεντρώθηκαν σε κατάσταση σοκ στους δρόμους των χωριών που δοκιμάστηκαν απόέναν από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν σημειωθεί στην ιδιαίτερα σεισμογενή Ιταλία, και βρίσκονται περίπου 150 χλμ. βορειοανατολικά της Ρώμης.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), αλλά και με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, η νέα σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 6,2 Ρίχτερ, ωστόσο το ιταλικό γεωλογικό ινστιτούτο ανακοίνωσε το μέγεθος στους 6 βαθμούς. Επίκεντρο του σεισμού που σημειώθηκε στις 03:36 (τοπική ώρα, 04:36 ώρα Ελλάδας), ήταν το κέντρο της ιταλικής χερσονήσου στην επαρχία του Ριέτι, κοντά στο Ακουμόλι, περίπου 150 χλμ. βορειοανατολικά της Ρώμης, όμως έγινε αισθητός ακόμη και στην ιταλική πρωτεύουσα, ξυπνώντας δεκάδες κατοίκους.

Τον σεισμό αυτόν ακολούθησαν τουλάχιστον 39 μετασεισμοί, ο ισχυρότερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών.

Αναστατωμένος ο Πάπας

Ο πάπας Φραγκίσκος διέκοψε την παραδοσιακή εβδομαδιαία ομιλία του λέγοντας πως έχει “αναστατωθεί” από την είδηση για τον σεισμό. Εξέφρασε επίσης τον “μεγάλο πόνο” του και την “αλληλεγγύη του προς όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί”.

Ρέντσι: Απόλυτη προτεραιότητα να σωθούν ζωές

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ματαίωσε το ταξίδι που επρόκειτο να κάνει αύριο στο Παρίσι για να συμμετάσχει σε σύνοδο των ευρωπαίων σοσιαλιστών και παραμένει στην Ιταλία παρακολουθώντας στενά όλες τις εξελίξεις σχετικά με τις καταστροφές και τις προσπάθειες διάσωσης από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος.

«Δεν πρόκειται να μείνει κανένας μόνος του και αβοήθητος“, δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό μήνυμά του, με το οποίο εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και τους άστεγους που προκάλεσε ο σεισμός.

Δεν αποκλείεται νέος ισχυρός σεισμός

Στα πολλά παλιά μεσαιωνικά κτίρια εκκλησίες και μνημεία απέδωσαν τις μεγάλες καταστροφές από τον πρωινό σεισμό στην κεντρική Ιταλία ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Χουλιάρας μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου μεγάλου σεισμού. “Είναι νωρίς ακόμη να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός . Η Ιταλία συνηθίζει να δίνει τέτοιους ισχυρούς προσεισμούς“, είπε. Επεσήμανε ακόμα ότι τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ ακολούθησαν μία ώρα αργότερα δυο ισχυροί μετασεισμοί 5,5 και 5,1 Ρίχτερ.

Και οι δυο επεσήμαναν ότι ο σεισμός ήταν αρκετά επιφανειακός, είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων γεγονός που συνέβαλε στις καταστροφές. Όπως είπε ο κ. Χουλιάρας ο σεισμός προήλθε από την “ρηγματογενή ζώνη των Απενίνων” η οποία είναι γνωστή και έχει δώσει πάρα πολλούς τέτοιους σεισμούς με τελευταίο καταστροφικό αυτόν της πόλης Λ΄ Ακουιλα την Άνοιξη του 2009.

Ο κ. Λέκκας είπε ότι ακόμη δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από τις ιταλικές αρχές, αλλά ο ΟΑΣΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών προετοιμάζονται να στείλουν τεχνική βοήθεια.

Δείτε βίντεο της Corriere TV με σκηνές από τα ερείπια

Δείτε βίντεο της Corriere TV που φαίνονται τα γκρεμισμένα σπίτια

Δείτε βίντεο της Corriere TV στα ερείπια

Δείτε βίντεο της Corriere TV με τον Πάπα που εκφράζει το μεγάλο του πόνο

Δείτε βίντεο της Της Rai news 24

Share.

Comments are closed.