Διαστάσεις θρίλερ παίρνει η υπόθεση του τουρκικού ελικοπτέρου που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με πρόσχημα βλάβη.
Οι οκτώ επιβαίνοντες – επτά ένστολοι και ένας πολίτης – ζήτησαν άσυλο και την προστασία των Αθηνών αμέσως μόλις πάτησαν σε ελληνικό έδαφος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επτά ένστολοι είχαν ξηλώσει τα διακριτικά τους ώστε να μην φαίνεται ο βαθμός τους. Πριν από λίγο είπαν στους Έλληνες αξιωματικούς ότι είναι μεσαία και κατώτερα στελέχη της αεροπορίας στρατού και παραδέχθηκαν ότι χθες είχαν πάρει μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος.
O τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Mevlüt Çavuşoğlu) σε ανάρτησή του στο twitter, ανακοίνωσε ότι ζήτησε από την Ελλάδα την επιστροφή των οκτώ στρατιωτικών, τους οποίους χαρακτηρίζει προδότες. Χαρακτηριστικά γράφει στις 1:11 μ.μ. – 16 Ιουλ 2016 «Helikopterle Yunanistan»a kaçan 8 hain askerin derhal teslim edilmesini istedik»
Διπλωματικό θρίλερ με τους Τούρκους στρατιωτικούς
Η Αθήνα να δηλώνει καταρχάς ότι επιστρέφει το ελικόπτερο στις τουρκικές αρχές κι από εκεί και πέρα εξετάζει με προσοχή το αίτημα πολιτικού ασύλου των 8 επιβαινόντων που έχουν συλληφθεί από τις ελληνικές αρχές.
Οι επικοινωνίες σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ Αθήνας – Τουρκίας, αλλά και με αρμόδιους παράγοντες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ φαίνεται ότι έχουν πάρει φωτιά τις τελευταίες ώρες με την ελληνική κυβέρνηση να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Αυτό αποτυπώνεται και στη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη η οποία παραπέμπει στην εκκίνηση των διαδικασιών για το άσυλο και ταυτόχρονα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο έκδοσης των 8 στρατιωτικών στην Τουρκία, λαμβανομένης υπόψη της σοβαρότητας των κατηγοριών που τους απευθύνονται «για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας».
Η Αθήνα καλείται ουσιαστικά να ζυγίσει τα δεδομένα, καθώς από τη μία στήριξε τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση Ερντογάν απέναντι στο πραξικόπημα, από την άλλη δε μπορεί να μην λάβει υπόψη τη σημερινή αναφορά του τούρκου πρωθυπουργού στο ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής για εξαιρετικές περιπτώσεις, κάτι που περιπλέκει τα πράγματα και δυσκολεύει την απόφαση για έκδοση των συλληφθέντων στην Τουρκία.
Προς απόρριψη το αίτημα ασύλου των 8 στρατιωτικών που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη
Πρακτικώς, και για προφανείς πολιτικούς λόγους, η παροχή πολιτικού ασύλου στους οκτώ είναι πολύ δύσκολη αν όχι αδύνατη. Το ζητούμενο, σύμφωνα με έμπειρα πολιτικά στελέχη από όλες τις πτέρυγες, είναι μόνον η ταχύτητα ικανοποίησης του αιτήματος έκδοσής τους που υπέβαλλε η Άγκυρα.
Μάλιστα την στιγμή που εκτυλισσόταν το θρίλερ με την τύχη του τουρκικού ελικοπτέρου ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς βρισκόταν εν πτήση από την Ουλάν Μπατόρ προς τη Μόσχα, τελική στάση πριν την επιστροφή στην Αθήνα. Στην στάση του στη Μόσχα ο κ. Κοτζιάς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον οποίο ανέφερε («σε εγκάρδιο κλίμα» αναφέρουν διπλωματικές πηγές) ότι «η Ελλάδα καταδικάζει κάθε απόπειρα πραξικοπήματος και στηρίζει την πάλη του Τουρκικού λαού για δημοκρατία και προάσπιση της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία».
Λίγο αργότερα, ο κ. Τσαβούσογλου ζητούσε την επιστροφή των οκτώ στρατιωτικών στην Τουρκία και εκδήλωνε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα το πράξει. Προς το παρόν, όπως έγινε γνωστό, θα οδηγηθούν σήμερα ή αύριο στον εισαγγελέα.