Ισπανία: Πρώτος ο Ραχόι, δεύτεροι οι Σοσιαλιστές και τρίτος ο Ιγκλέσιας των Podemos

0

Το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων κέρδισε την πρώτη θέση αυξάνοντας μάλιστα την δύναμή του, αν και χωρίς αυτοδυναμία. Το κόμμα του Ραχόι αύξησε τις έδρες του σε σχέση με τις εκλογές του Δεκεμβρίου. Τότε είχε συγκεντρώσει 123 έδρες και σήμερα έχει 137.

Στην δεύτερη θέση τελικά οι Σοσιαλιστές (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ είναι στη δεύτερη θέση με 89 έδρες.

Στην Τρίτη θέση οι Podemos με την Ενωμένη Αριστερά καταλαμβάνοντας 65 έδρες από 69 που κατείχαν.

«Το αποτέλεσμα μας αιφνιδίασε. Από αύριο θα αναζητήσουμε  τα αίτια του αποτελέσματος»  δήλωσε ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Στην τέταρτη θέση οι Ciudadanos με 38 από 40 έδρες που κατείχαν

Υπενθυμίζεται ότι, στις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου του 2015, το Λαϊκό Κόμμα με 28,72% είχε 123 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 22,01% 90 βουλευτές, οι Podemos με 20,66% 69 βουλευτές, οι φιλελεύθεροι Ciudadanos με 13,93% 40 βουλευτές και η Ενωμένη Αριστερά 3,67% και δύο έδρες.

Όπως αναμενόταν κανένα κόμμα δεν αποκτά την αυτοδυναμία των 176 εδρών και έτσι η Ισπανία μπαίνει εκ νέου σε μια περίοδο αβεβαιότητας και διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. 

Η πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων καταδεικνύει ότι είχαμε δίκιο όταν αναρωτιόμασταν «Τι ρόλο θα παίξει το Brexit στις αυριανές ισπανικές εκλογές;».

Τα γεγονότα της Αγγλία με το Brexit επηρέασαν τον εκλογικό σώμα της Ισπανίας και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι ο Ραχόι αυξάνει τη δύναμή του, αλλά και από την ανατροπή που επιτυγχάνουν οι Σοσιαλιστές, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, αφήνοντας την Τρίτη για τους Podemos του Ιγκλέσιας και την Αριστερά, οι οποίοι αντί να αυξήσουν  τις δυνάμεις τους, τελικά τις μειώνουν.

Share.

Comments are closed.