Σταύρος Θεοδωράκης: Αυτά που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι για τη Βουλή των εφήβων

0

Tην αντίθεση του στο σύστημα της απλής και άδολης αναλογικής εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης επισημαίνοντας ότι το Ποτάμι δεν θα ψήφιζε κάτι τέτοιο γιατί «η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και όχι να διαλυθεί». «Το όριο του 3% πρέπει να παραμείνει. Δεν πρέπει η Βουλή να γεμίσει με κόμματα διαμαρτυρίας του 1%», επισήμανε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα thetoc.gr.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα είναι υποψήφιος αρχηγός, εάν και εφόσον ευοδωθούν οι συζητήσεις στο κέντρο, ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε: «Υποψήφιος θα είμαι. Όπως ίσως και πολλοί άλλοι. Το θέμα είναι να βρούμε τον τρόπο έτσι ώστε να έχουμε 200.000 πολίτες στην ψηφοφορία. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος. Ο πολλαπλασιασμός και όχι η πρόσθεση».

Κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι μεταφέρει τα αδιέξοδα τους στους πολίτες με την τακτική του δημοψηφίσματος και τόνισε χαρακτηριστικά: «Κυβερνώ δεν σημαίνει απολαμβάνω εξουσία, κυβερνώ σημαίνει τολμώ και παίρνω αποφάσεις. Και τέλος πάντων ας μελετήσουν, ας αποφασίσουν, ας προτείνουν κι ας αφήσουν τα πυροτεχνήματα».

Τέλος, μιλώντας για το πως θα βγει η χώρα από την κρίση, τόνισε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε με τα μνημόνια αλλά ούτε με πρόωρες εκλογές και επανέλαβε την πρόταση του για new deal λέγοντας: «Τα μνημόνια από μόνα τους δεν μας βγάζουνε απ’ την κρίση. Χρειάζεται ένα new deal στην κοινωνία αλλά και στην Ευρώπη. Αλλά σε αυτή τη νέα συμφωνία θα πρέπει να πρωτοστατούν οι δημιουργικές προοδευτικές δυνάμεις και όχι οι συντεχνίες, τα συμφέροντα και οι κομματικοί μηχανισμοί».

Ολόκληρη η συνέντευξη:
Η κυβέρνηση θα ζητήσει από την Βουλή να ψηφίσει νέο εκλογικό νόμο μέσα στο καλοκαίρι. Εσείς θα είσαστε από αυτούς που θα τον ψηφίσετε;
Εμείς είμαστε αντιπολίτευση. Για να ψηφίσουμε δηλαδή πρέπει να πεισθούμε ότι οι αλλαγές είναι προς όφελος της χώρας. Αν η κυβέρνηση σκέφτεται τίποτε κουτοπόνηρες αλλαγές απλά και μόνο για να ελέγξει τις εξελίξεις θα είμαστε απέναντι της.

Ένα σύστημα απλής και άδολης αναλογικής, χωρίς μπόνους στο πρώτο κόμμα και χωρίς όριο 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, θα το ψηφίζατε;
Όχι. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και όχι να διαλυθεί. Τα όριο του 3% πρέπει να παραμείνει. Δεν πρέπει η Βουλή να γεμίσει με κόμματα διαμαρτυρίας του 1%. Και το πρώτο κόμμα πρέπει να έχει ένα μικρό προβάδισμα στην κατανομή των εδρών. Εμείς έχουμε προτείνει να καταργηθεί το παράλογο μπόνους των 50 εδρών και το πρώτο κόμμα να παίρνει μια επιπλέον έδρα για κάθε 2%. Δηλαδή αν πάρει 40% το μπόνους να είναι 20 έδρες. Αν πάρει 30% το μπόνους να είναι 15 έδρες.

Η απλή αναλογική πάντως συμφέρει τα μικρά κόμματα και ειδικά εσάς που εμφανίζεστε να μην πηγαίνετε καλά στις δημοσκοπήσεις.
Αλίμονο αν και το Ποτάμι αρχίσει να σκέφτεται όπως τα παλιά κόμματα. «Τι μας συμφέρει και τι μας βολεύει». Το θέμα είναι οι ανάγκες της χώρας. Σε ότι αφορά τις δημοσκοπήσεις μην βιάζεστε. Οι εκλογές αργούν. Προς το παρόν οι μισοί πολίτες ούτε καν συμμετέχουν στην συζήτηση «ποιο κόμμα θα ψηφίσετε».

Το δεύτερο θέμα που ανοίγει η κυβέρνηση είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος. Συμφωνείτε με την απευθείας εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από το λαό;
Το Σύνταγμα πρέπει να αναθεωρηθεί αλλά δεν είναι παιγνίδι jenka να τραβάμε τουβλάκι, τουβλάκι. Θέλει μια συνολική προσέγγιση. Να δούμε τον ρόλο των Ανεξάρτητων Αρχών, τις αρμοδιότητες του Προέδρου, την κατάργηση της ασυλίας των υπουργών, την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης, τα μη κρατικά πανεπιστήμια… Εμείς έχουμε άποψη για όλα αυτά. Αναρωτιέμαι αν και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν.

Μα μόλις χθες Παρασκευή ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε την πρόταση του για ένα νέο εκλογικό νόμο και ένα νέο Σύνταγμα.
Διαβάσατε τι ανακοίνωσαν; «Ένα σύστημα που θα διασφαλίζει την ελεύθερη έκφραση της λαϊκής βούλησης» και μια πλατιά διαδικασία διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση». Αυτά είναι για τη Βουλή των εφήβων όχι για τη Βουλή της χώρας.

Πως σχολιάζετε τις κυβερνητικές διακηρύξεις περί ενδεχόμενου γνωμοδοτικού δημοψηφίσματος για θέματα όπως τα μη κρατικά πανεπιστήμια, την ιδιωτικοποίηση των δικτύων ρεύματος και ύδρευσης;
Ας σταματήσουν να μεταφέρουν τα αδιέξοδα τους στους πολίτες. Κυβερνώ δεν σημαίνει απολαμβάνω εξουσία, κυβερνώ σημαίνει τολμώ και παίρνω αποφάσεις. Και τέλος πάντων ας μελετήσουν, ας αποφασίσουν, ας προτείνουν κι ας αφήσουν τα πυροτεχνήματα.

Το Ποτάμι συμμετέχει στον διάλογο για μια νέα προοδευτική παράταξη αλλά εσείς επιμένετε να λέτε ότι το νέο δεν θα προκύψει από τους παλιούς υπουργούς. Είναι σαν να εξαιρείτε την κυρία Γεννηματά.
Η ανάγνωση σας είναι αποσπασματική. Η κυρία Γεννηματά είναι εκλεγμένη αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Δεν θα κριθεί από εμάς. Αυτό που είπα και θα συνεχίζω να λέω είναι ότι ο κορμός του καινούργιου δεν μπορεί να είναι οι υπουργοί του χθες. Προφανώς υπάρχουν θετικά παραδείγματα, πολιτικοί που τόλμησαν, αλλά το νέο δεν θα προκύψει με ανακύκλωση του παλιού. Θέλει κυρίως νέες δυνάμεις. Όπως σωστά είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης «να δώσουμε αλλά όχι και να οδηγήσουμε».

Αν και εφόσον ευοδωθούν οι συζητήσεις στο κέντρο, θα είστε υποψήφιος;
Υποψήφιος θα είμαι. Όπως ίσως και πολλοί άλλοι. Το θέμα είναι να βρούμε τον τρόπο έτσι ώστε να έχουμε 200.000 πολίτες στην ψηφοφορία. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος. Ο πολλαπλασιασμός και όχι η πρόσθεση.

Το Μνημόνιο Τσίπρα μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, όπως λέει η κυβέρνηση; Ή πρέπει να γίνουν εκλογές, όπως λέει η Νέα Δημοκρατία;
Τα μνημόνια από μόνα τους δεν μας βγάζουν απ’ την κρίση. Χρειάζεται ένα new deal στην κοινωνία αλλά και στην Ευρώπη. Αλλά σε αυτή τη νέα συμφωνία θα πρέπει να πρωτοστατούν οι δημιουργικές προοδευτικές δυνάμεις και όχι οι συντεχνίες, τα συμφέροντα και οι κομματικοί μηχανισμοί.

Για τις εκλογές δεν μου απαντήσατε.
Το «εδώ και τώρα εκλογές» δεν λύνει προβλήματα. Και αυτό που επείγει αυτή τη στιγμή είναι να λύσουμε ορισμένα έστω από τα προβλήματα που κρατούν γονατισμένη την οικονομία και την κοινωνία. Ας μην βιαζόμαστε και ας μην βάζουμε λάθος προτεραιότητες.

Share.

Comments are closed.