Τζο Κοξ: Νεκρή από οπαδό του Brexit που είχε σχέσεις με εθνικιστικές και νεο-ναζιστικές οργανώσεις

0

Η Τζο Κοξ, βουλευτής των Εργατικών, που πληγώθηκε θανάσιμα από εθνικιστή, οπαδό του Brexit, ενώ ετοιμαζόταν να μιλήσει στο Μπίρσταλ του δυτικού Γιορκσάιρ είναι νεκρή. Αυτό, αφεαυτού, ως δήλωση, αρκεί για να ορίσουμε τη φρίκη που περιβάλλει τον κόσμο μας.

Ο θάνατος της, που δέχθηκε μαχαιριές και πυροβολισμούς από έναν άνδρα ο οποίος φώναζε «η Βρετανία πρώτα», σκιάζει την πολιτική σκηνή της Βρετανίας και τις εκστρατείες των δύο στρατοπέδων – της παραμονής και της αποχώρησης από την Ε.Ε. – και διχάζει ακόμη περισσότερο την κοινωνία.

Η βρετανίδα βουλευτής είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., ενώ, σε ομιλία της στο βρετανικό Κοινοβούλιο, είχε κάνει λόγο για την εκλογική της περιφέρεια, όπου οι Ιρλανδοί καθολικοί και οι μουσουλμάνοι «έχουν περισσότερα να τους ενώνουν, παρά να τους χωρίζουν». Στο προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter είχε γράψει, την προηγούμενη εβδομάδα, ότι το μεταναστευτικό αποτελεί, μεν, πρόβλημα, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί λόγο για ένα Brexit. Σε άλλη περίπτωση, είχε δηλώσει: «Το μίσος δεν έχει πιστεύω, φυλή ή θρησκεία· είναι δηλητήριο». Για τις θέεις της αυτές φαίνεται ότι είχε μπει στο στόχαστρο ακραίων εθνικιστών και ακροδεξιών δυνάμεων, γιατί τους ενοχλούσε η ενασχόλησή της με τους πρόσφυγες και τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς υπήρξε επικεφαλής της γνωστής ανθρωπιστικής οργάνωσης Oxfam.

Ο φερόμενος ως δολοφόνος της βρετανίδας βουλευτού Τζο Κοξ, Τόμας Μέιρ, είναι ένας «αφοσιωμένος υποστηρικτής» μιας νεοναζιστικής οργάνωσης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπως γνωστοποίησε αμερικανική οργάνωση προάσπισης των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή ο Ιndependent αναφέρει πως ο δράστης είχε επίσης διασυνδέσεις με την ακροδεξιά οργάνωση του Λονδίνου «Springbok Club», που πραγματοποιούσε εδώ και χρόνια εκστρατεία υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

O Guardian, στο κύριο άρθρο της Παρασκευής, την επομένη της δολοφονίας της Τζο Κοξ, αναφέρει ότι «κάθε βίαιο έγκλημα ρυπαίνει το ιδανικό μιας εύρυθμης κοινωνίας, αλλά όταν το έγκλημα διαπράττεται ενάντια στους ανθρώπους που έχουν ειρηνικά επιλεγεί για να νομοθετούν, τότε η προσβολή είναι ακόμη βαθύτερη», ενώ καταλήγει: «Ο ιδεαλισμός της Κοξ ήταν η καθαυτήν αντίθεση στον βάναυσο κυνισμό. Ας τιμήσουμε τη μνήμη της. Επειδή οι αξίες και η αφοσίωση που ενσάρκωσε είναι ό,τι μας μένει για να κρατήσουμε τη βαρβαρότητα μακριά».

O πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι «ο θάνατος της Τζο Κοξ είναι μια τραγωδία… Ήταν αφοσιωμένη βουλευτής που νοιαζόταν… Οι σκέψεις μου είναι με το σύζυγό της Μπρένταν και τα δύο παιδιά της». O αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ανέφερε ότι «βρίσκεται σε κατάσταση σοκ». Οι πολιτικές συγκεντρώσεις και όλες οι προεκλογικές εκδηλώσεις των υπέρμαχων της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. ανεστάλησαν χθες, καθώς το στρατόπεδο του «Stronger In» (Δυνατότεροι Μέσα), στο οποίο ανήκε η δυναμική Κοξ, εκφράζει με αυτό τον τρόπο τη λύπη του για την αιματηρή τροπή που έλαβε η εκστρατεία.

Share.

Comments are closed.