Ι.Μ. Αγίου Παντελεήμονος: Το μοναστήρι που επισκέφτηκε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν

0

Η Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος είναι το μοναστήρι – πνευματικό καταφύγιο του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και πνευματικός φάρος όλων των Ρώσων και είναι γνωστότερη ως Ρωσικό Μοναστήρι.

Είναι κτισμένη σε ένα ορμίσκο, μεταξύ της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος και του λιμανιού της Δάφνης και είναι έχει εντυπωσιακά κτήρια. Βλέποντας την από ψηλά έχεις την αίσθηση ότι παραπέμπει σε μικρή πολιτεία.

Ιδρύθηκε το 1765 ενώ το παλιότερο κτηριακό συγκρότημα ανεγέρθηκε τον 11ο αιώνα στη θέση του σημερινού Παλαιομονάστηρου ή Σκήτη Βογορόδιτσα.

Παλαιότερα ονομαζόταν Μονή Θεσσαλονικέως και αργότερα Μονή Ξυλουργού. Το 13ο αι. η Μονή κάηκε και την ανακατασκευή της ανέλαβαν ο Ανδρόνικος Β’ Παλαιολόγος και Σέρβοι ηγεμόνες.

Στη μονή αυτή βρήκαν μοναστικό καταφύγιο από το 1840 πολλοί Ρώσοι μοναχοί, με αποτέλεσμα στα τέλη του 19ου αι. να ξεπερνούν τα 1000 άτομα.

Το νέο Καθολικό άρχισε να χτίζεται το 1812 και ολοκληρώθηκε το 1821. Έχει τοιχογραφίες ρωσικής τέχνης και από το 1875 οι μοναχοί εξέλεγαν Ρώσο ηγούμενο. Με τις χορηγίες τσάρων και του ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Σκαρλάτου Καλιμαύχη, χτίστηκε το  κτιριακό συγκρότημα,  μεγάλα παρεκκλήσια που διακοσμήθηκαν με χρυσάφι και ασήμι.

Share.

Comments are closed.