Τι θα συζητήσουν Τσίπρας – Πούτιν στην Αθήνα

0

Στην Αθήνα καταφθάνει την ερχόμενη Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, για συνομιλίες με την ελληνική ηγεσία ενώ μια ημέρα αργότερα θα μεταβεί στο Άγιον Όρος με αφορμή τη συμπλήρωση 1.000 χρόνων ρωσικής μοναστικής παρουσίας στον Άθω.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν αναμένεται να έχει συνομιλίες τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον Προκόπη Παυλόπουλο, οι οποίες και αναμένεται να επικεντρωθούν στην οικονομική και ενεργειακή συνεργασία.

Όπως γράφει το Βήμα της Κυριακής, αυτή η συνεργασία δεν ταυτίζεται πλέον με την «διπλωματία των αγωγών» καθώς η ρωσική συμμετοχή στις αποκρατικοποιήσεις των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ κρίνεται πιθανότερη.

Η Αθήνα επιθυμεί να στείλει το μήνυμα ότι οι παραδοσιακές της σχέσεις με τη Μόσχα παραμένουν καλές, μήνυμα το οποίο θα μπορούσε να έχει και τρίτους αποδέκτες όπως η Τουρκία.

Δεν αναμένεται πάντως κάποια ιδιαίτερη στρατηγική ενεργειακή στροφή προς τη Μόσχα από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης που πλέον έχει στραφεί υπέρ της δυτικής πολιτικής σε αυτό τον τομέα, με τρανή απόδειξη την ικανοποίηση που εξέφρασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια του Διαδριατικού Αγωγού (TAP) που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η στροφή αυτή συντελέστηκε από την Αθήνα -επισημαίνει η εφημερίδα- μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Από τη μεριά της, η Μόσχα έχει ως προτεραιότητα στο μέτωπο της «διπλωματίας των αγωγών» ο αγωγός Nord Stream 2 προς τη Γερμανία και στην υπερκέραση των αμερικανικών αντιδράσεων σε αυτόν μέσω της προσέγγισης με το Βερολίνο.

Πιθανότατα όμως η συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε συμπράξεις ιδιωτών με τη ΔΕΗ είτε σε υπάρχουσες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής είτε για την κατασκευή νέων θα μπορούσαν να ευωδοθούν.

Υπάρχει παράλληλα και το διαχρονικό ρωσικό ενδιαφέρον για το κοίτασμα λιγνίτη της Βεύης, στο πλαίσιο παλιότερων αντισταθμιστικών οφειλών από συμβάσεις παροχής φυσικού αερίου.

Την ίδια ώρα, το ρωσικό ενδιαφέρον για τον ΟΛΘ παραμένει ισχυρό όπως φέρεται να είπε ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών, Μαξίμ Σοκόλοφ στην πρόσφατη επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του λιμανιού.

Ενδιαφέρον υπάρχει και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αν και αναμφίβολα η περίπτωση είναι πιο περίπλοκη. Η συμμετοχή πάντως των Ρώσων δεν είναι αναγκαίο να είναι άμεση, αλλά θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και μέσα από κοινοπρακτικά σχήματα.

Η διμερής συνεργασία θα μπορούσε να αναπτυχθεί και σε άλλους τομείς, με έμφαση στον τουρισμό καθώς η Αθήνα θα ήθελε μεγαλύτερους ρυθμούς Ρώσων τουριστών. Αναγνωρίζεται ότι υπάρχουν ζητήματα με την έκδοση βίζας, τα οποία ελπίζεται ότι θα ξεπεραστούν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Ρώσο πρόεδρο αναμένεται να έχουν συζήτηση και για τις εξελίξεις στη Συρία αλλά και για το Ουκρανικό όπου η Αθήνα δίνει έμφαση στην προστασία της ελληνικής κοινότητας της Μαριούπολης.

Share.

Comments are closed.