Κορυφώθηκαν χθες στο Σύνταγμα οι εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων

0

Σε κλίμα συγκίνησης κορυφώθηκε η εκδήλωση για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων, χθες το απόγευμα στο Σύνταγμα.

Μικροί και μεγάλοι από 80 ποντιακά σωματεία, κρατώντας πανό με το σύνθημα «Δεν ξεχνώ», παρακολούθησαν την αλλαγή φρουράς μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη με δυο ευζώνους ντυμένους με την παραδοσιακή ποντιακή φορεσιά, ως ένδειξη τιμής στη μνήμη των 353.000 θυμάτων.

«Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης της γενοκτονίας» τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδας και Νήσων της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Γιώργος Βαρυθυμιάδης και επεσήμανε ότι «διεκδικούμε εδώ και χρόνια την διεθνή αναγνώριση του εγκλήματος που επιτελέστηκε ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Από την ελληνική κυβέρνηση απαιτούμε να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Ασσυρίων, κι από τον υπουργό Παιδείας να επαναφέρει το κεφάλαιο που αναφέρεται στη γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού στη διδακτέα ύλη της ιστορίας της Γ’ Λυκείου».

Συγκίνησαν οι Πόντιοι Εύζωνες κατά την Αλλαγή Φρουράς στο Σύνταγμα

Μια μοναδική στιγμή που δίνει εικόνα και υπόσταση στην ίδια την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, είναι αυτή που ζουν χιλιάδες Πόντιοι κάθε χρόνο παρακολουθώντας την Αλλαγή Φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με δύο εκ των Ευζώνων ντυμένους με την ποντιακή φορεσιά.

Τρία ζευγάρια πόδια με τσαρούχια και δύο με γεμενία. Και μετά οι ζιπκαλήδες, αυτοί που φέρουν την περήφανη φορεσιά του Πόντιου αντάρτη, προσεγγίζουν για να σταθούν εκείνοι φρουροί των Ιερών του ελληνισμού.

Τη φετινή χρονιά, υπήρξαν δύο καινοτομίες.

Η πρώτη ήταν ότι η Αλλαγή Φρουράς έγινε υπό τους ήχους της λύρας του Ηλία Υφαντίδη και των μαθητών του που έψαλαν το «Αητέντς Επαραπέταν» και η

δεύτερη ότι Αλλαγή Φρουράς με Πόντιους Εύζωνες έγινε δύο φορές·και τούτο γιατί η Προεδρική Φρουρά απόχτησε απέκτησε ακόμα τέσσερις στολές και έχει τη δυνατότητα να διαθέσει δύο επιπλέον άντρες.

Δείτε το βίντεο με την αλλαγή φρουράς με Πόντιους εύζωνες από το pontos-news.gr

Share.

Comments are closed.