Μία εταιρεία με ιστορία μόλις 11 ετών αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Οι νέες μπαταρίες Powerwall δίνουν τη δυνατότητα απελευθέρωσης των ιδιωτών από τα εθνικά δίκτυα με αποθήκευση του ρεύματος. Κλειδί είναι το σχετικά χαμηλό τους κόστος.
Η Tesla Motors, η εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων της Silicon Valley, προχωρά σε ένα μεγάλο στοίχημα στην αποθήκευση οικιακής ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνοντας την εντεινόμενη δυναμική που αναπτύσσεται στη μεγαλεπήβολη αλλαγή της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρισμού.
Η Tesla, της οποίας ηγείται ο επιχειρηματίας Elon Musk, ανακοίνωσε την κατασκευή νέων μπαταριών για οικιακή, αλλά και για επιχειρηματική χρήση οι οποίες θα επιτρέπουν στους πελάτες να αποθηκεύουν την ενέργεια που δημιουργούν οι ίδιοι.
O Elon Musk, χαρισματικός CEO της Tesla Motors παρουσίασε το όραμα του για την μελλοντική τροφοδότηση των σπιτιών μας με πράσινη ενέργεια και αυτό ονομάζεται Powerwall, δηλαδή μια οικιακή μπαταρία ιόντων λιθίου, η οποία θα αναλάβει να καλύψει τις πλήρεις ενεργειακές ανάγκες μιας σύγχρονης κατοικίας, απαλλάσσοντας την παντελώς από την ανάγκη για σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Τα Powerwalls θα κυκλοφορήσουν σε δύο εκδόσεις, μια των 7kWh και μία των 10KWh με δυνατότητα κάλυψης των ενεργειακών αναγκών ενός σπιτιού ή μιας μικρής επιχείρησης. Ουσιαστικά οι μπαταρίες αυτές θα φορτίζονται την ημέρα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ηλιακά πάνελ και θα τροφοδοτούν με ηλεκτρική ενέργεια τις συσκευές μας όποτε χρειάζεται την ημέρα και βέβαια τη νύχτα.
Το μικρό μέγεθος, η υψηλή απόδοση και ο «πράσινος» χαρακτήρας των νέων αυτών μπαταριών, αναμένεται, σύμφωνα με την εταιρεία, να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος καταναλώνει την ηλεκτρική ενέργεια. Σύμφωνα με τον Elon Musk, η νέα μπαταρία κατοικιών, θα μπορούσε να εγκατασταθεί στα πρώτα σπίτια μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Αρχικά η διάθεση των Powerwalls θα ξεκινήσει από την Αμερική σύντομα όμως οι θαυματουργές πηγές ενέργειας θα λανσαριστούν και στην παγκόσμια αγορά.
Η τιμή της Powerwall 7kWh θα είναι 3.000 δολάρια, ενώ η μεγαλύτερη των 10kWh θα κοστίζει περί τα 3.500 δολάρια. Με τη βοήθεια της μπαταρίας της Tesla, η εταιρεία θεωρεί ότι οι καταναλωτές θα μπορούσαν να πάρουν μια οικονομική ανάσα, ελαφρύνοντας σημαντικά τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς αντί να πωλούν την ενέργεια που προέρχεται από τα φωτοβολταϊκά τους συστήματα, θα είναι σε θέση να την αποθηκεύουν και να την καταναλώνουν οι ίδιοι και μάλιστα σε ώρες κατά τις οποίες η τιμή του ρεύματος είναι υψηλή. Εξάλλου η σχεδίαση των Powerwall είναι ιδιαίτερα προσεγμένη και μπορούν να τοποθετηθούν επιτοίχια ακόμα και εντός του σπιτιού μας, καθώς μοιάζουν με γλυπτά!
Σε περίπτωση αυξημένων αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας η Tesla θα κατασκευάσει τα Powepacks, ύπερ-μπαταρίες των 100kWh που θα μπορούν να φτάσουν έως τα 10MWh καθώς θα έχουν αρθρωτή σχεδίαση. Η τιμή του Powerpack των 100kWh θα είναι 25.000 δολάρια. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο Elon Musk με 160 εκατομμύρια Powerpacks μπορεί να τροφοδοτηθεί ολόκληρη η Αμερικάκινη ήπειρος, ενώ με 2 δισεκατομμύρια Powerpacks ολόκληρος ο πλανήτης. Τα Powerwalls και Powerpacks ανήκουν στη νέα προϊοντική κατηγορία που η εταιρεία ονομάζει Tesla Power.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο χαρισματικός Elon Musk, έχουμε στον ουρανό μας έναν πυρηνικό αντιδραστήρα σύντηξης, τον ήλιο, που μας χαρίζει απλόχερα την ενέργεια του και μάλιστα εντελώς δωρεάν. Καιρός λοιπόν να εκμεταλλευτούμε αυτήν την αστείρευτη πηγή ενέργειας! Οι μπαταρίες θα κατασκευάζονται στο νέο εργοστάστιο Gigafactory στη Νεβάδα, το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2017 και θα κοστίσει 5 δισ. δολ., ενώ έως το 2020 θα μπορεί να παράγει σε ένα μήνα όσες μπαταρίες παρήχθησαν παγκοσμίως το 2013.
Μέχρι πρότινος, το υψηλό κόστος των μπαταριών δεν ήταν βιώσιμο για τους περισσότερους πιθανούς χρήστες, όμως οι τιμές κινούνται πτωτικά προς ένα σημείο το οποίο για πολλούς αναλυτές επιτρέπει πλέον την ευρύτερη χρήση.
Ο Jonathan Mir της Lazard εκτιμά ότι εάν το κόστος αποθήκευσης υποχωρήσει όπως υποχώρησε το κόστος της ηλιακής ενέργειας την τελευταία δεκαετία τότε «αυτό μπορεί να αλλάξει τον κόσμο». «Η αποθήκευση ενέργειας είναι πραγματικά το Ιερό Δισκοπότηρο για τις ανανεώσιμες πηγές. Θέλουμε να χρησιμοποιούμε πολύ περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια που να μην παράγεται από άνθρακα, αλλά δεν μπορούμε να φτάσουμε εκεί εάν δεν έχουμε μεγαλύτερη διείσδυση σε ανταγωνιστικές λύσεις αποθήκευσης ενέργειας».
Οι οικιακές μπαταρίες αναμένεται να γίνουν πολύ δημοφιλείς στη Γερμανία όπου οι δομές είναι τέτοιες ώστε οι καταναλωτές με ηλιακά πάνελ να μπορούν να αποθηκεύουν και να χρησιμοποιούν το βράδυ την ηλιακή ενέργεια που συγκεντρώνουν τις πρωινές ώρες. Δύο γερμανικές επιχειρήσεις, η Sonnenbatterie και η IBC Solar, ήδη πουλούν μπαταρίες για οικιακή χρήση.
Οι αναλυτές αναφέρουν ότι το πλεονέκτημα της Tesla είναι πως η τιμή της δικής της μπαταρίας είναι χαμηλότερη από το φθηνότερο σύστημα που είναι γενικά διαθέσιμο στις ΗΠΑ.