Wall Street Journal: Τα σενάρια για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

0

Το ελληνικό χρέος μπορεί να φτάσει ακόμη και το 258.3% του ΑΕΠ μέχρι το 2060 ή να πέσει στο 62.6% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, σύμφωνα με την επίσημη ανάλυση της πορείας του ελληνικού χρέους από τους ευρωπαίους πιστωτές, την οποία επικαλείται δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal.

Η μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους συντάχθηκε από τους ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας και σύμφωνα με όσα αναφέρει η Wall Street Journal σε αυτή εξετάζονται τέσσερα διαφορετικά σενάρια για την ελληνική οικονομία και πως θα διαμορφωθεί το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ σε καθένα από αυτά έως το 2060.

Οι μεγάλες διακυμάνσεις των εκτιμήσεων για την πορεία του ελληνικού χρέους καταδεικνύουν τη δυσκολία των συζητήσεων, αναφέρει χαρακτηριστικά η WSJ. 

Σύμφωνα με την ανάλυση, στο καλύτερο σενάριο, το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να μειωθεί στο 62,6% το 2060, ενώ, στο χειρότερο σενάριο, να αγγίξει το 258,3% του ΑΕΠ. Στο βασικό σενάριο που εξετάζει η μελέτη, το ελληνικό χρέος θα φτάσει στο υψηλότερο σημείο του το 2016 (182.9% του ΑΕΠ) και μετά θα αρχίζει να πέφτει φτάνοντας στο 104.9% το 2060.

Οι διαφορές στα σενάρια προκύπτουν από τις διαφορετικές προβλέψεις αναφορικά με την ανάτπυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα.

«Το υψηλό ποσοστό του χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας σε σχέση με το ΑΕΠ συνηγορούν στο ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας μακροπρόθεσμα» αναφέρει η έκθεση, σύμφωνα με την WSJ. 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο των VIKTORIA DENDRINOU και GABRIELE STEINHAUSER της αγγλόφωνης διεθνούς οικονομικής εφημερίδας που εκδίδεται στην Νέα Υόρκη, The Wall Street Journal, με τίτλο «Eurozone Asked to Consider More Concessions on Greeces Debt», στα αγγλικά πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.