«Ξήλωσαν» την Επιτροπή Εξετάσεων, δέκα ημέρες πριν τις Πανελλαδικές

0

Υπό αμφισβήτηση τίθεται η ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να «ξηλώσει» σχεδόν στο σύνολό της την Επιτροπή Εξετάσεων, δέκα ημέρες πριν από τις Πανελλαδικές.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, με την κίνηση αυτή έχει παραβιαστεί ο όρος της ετήσιας μερικής ανανέωσης που εφαρμοζόταν επί δεκαετίες, ώστε η εμπειρία των παλιότερων μελών να αποτελεί εχέγγυο για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι στόχος είναι να τοποθετηθούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Εξετάσεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναζητήθηκαν συνδικαλιστικά και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από όλη τη χώρα. Οι θέσεις φαίνεται ότι έκλεισαν λίγο πριν από το Πάσχα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτές τις ημέρες, σύμβουλος του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη έχει αναλάβει να διερευνήσει μεταξύ φίλα προσκείμενων εκπαιδευτικών ποιοι μπορούν να στελεχώσουν τις τριμελείς επιτροπές που εισηγούνται στα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής τα θέματα.

Διαψεύδει το υπουργείο Παιδείας

«Παντελώς ανυπόστατο» χαρακτηρίζει το υπουργείο Παιδείας το δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή.

Όπως επισημαίνει, «έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι εξετάσεις να διεξαχθούν και φέτος με τρόπο αδιάβλητο και υποδειγματικό».

Σημειώνει ότι η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων ορίζεται λίγες ημέρες πριν από τις εξετάσεις και ανανεώνεται κάθε χρόνο. Τονίζει, δε, ότι και φέτος «συνυπάρχουν παλαιά και νέα μέλη, που η επιλογή τους υπακούει σε επιστημονικά-εκπαιδευτικά κριτήρια και μόνο».

Το υπουργείο Παιδείας σημειώνει ότι τα περί «ξηλώματος» της Επιτροπής και «δήθεν “διορισμούς συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ” είναι εντελώς ψευδή και δημιουργούν ερωτήματα για τη σκοπιμότητά τους δέκα ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εξετάσεων».

Το υπουργείο Παιδείας καλεί όλους να πάψουν να παίζουν με την αγωνία παιδιών και γονιών και «να αφήσουν τις εξετάσεις έξω από τα παιχνίδια του κιτρινισμού και της φτηνής αντιπολίτευσης».

Υπενθυμίζεται ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις αρχίζουν στις 16 Μαΐου.

Απάντηση της «Κ» στην ανακοίνωση του υπουργείου για την Επιτροπή Εξετάσεων

Εμμέσως πλην σαφώς το υπουργείο Παιδείας επιβεβαιώνει το δημοσίευμα της «Κ» στρεβλώνοντας ωστόσο σημαντικές παραμέτρους. Ειδικότερα, η σύνθεση της ΚΕΕ μπορεί να ολοκληρώνεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα πριν από τις εξετάσεις αλλά οι διερευνητικές επαφές που αποτυπώνουν και το στίγμα των προθέσεων αρχίζουν πολύ νωρίτερα, φέτος από τον Φεβρουάριο. Τα μέλη της ΚΕΕ εύλογα δεν είναι ισόβια. Φέτος ανανεώθηκαν (απόλυτα θεμιτό, όπως γράφει το δημοσίευμα) αλλά δεν τηρήθηκε η αρχή, να παραμένουν κατά πλειοψηφία έμπειρα μέλη ώστε να συμψηφίζεται η απειρία των νέων μελών με την εμπειρία των παλιών και να αποφεύγονται λάθη. Συνήθως η ανανέωση γίνεται σε ποσοστό 30%, το οποίο φέτος το υπουργείο υπερέβη. Επιπλέον οι επιλογές, εκτός από τα επιστημονικά-εκπαιδευτικά κριτήρια είχαν και κομματικά κριτήρια (σχετικές πληροφορίες υπάρχουν στη διάθεση της εφημερίδας).

Η επιλογή μελών για τις επιτροπές που εισηγούνται τα θέματα σε κάθε μάθημα συνεχίζεται με τα παραπάνω κριτήρια.

Ακόμη, η «Κ» δεν υποστήριξε ότι γίνεται «διορισμός» της ΚΕΕ, όπως αναφέρεται στην απάντηση του υπουργείου, αλλά επιλογή-τοποθέτηση μελών.

Τι λέει η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ)

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος εκφράζει τον προβληματισμό του για τις επικείμενες αλλαγές. “Περιοδικές αλλαγές μελών συνέβαιναν κάθε χρόνο, αλλά ποτέ δεν συζητήθηκε το ριζικό ξήλωμα της Επιτροπής. Εάν οι αποκαθηλώσεις αφορούν πάνω από το 75% των μελών, είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί κατά τη δική μας συνεδρίαση και σαν Ομοσπονδία θα κινηθούμε αναλόγως. Ποτέ δεν θυμάμαι να είχε δημιουργηθεί ξανά ανάλογο πρόβλημα“.

Μάλιστα ο ίδιος κάνει λόγο για σπασμωδικές κινήσεις της τελευταίας στιγμής, με περισσότερη – ίσως – πολιτική σκοπιμότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Οι αλλαγές θα έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα και όχι δέκα ημέρες πριν τις Πανελλήνιες. Δεν ξέρουμε πόσα ακριβώς άτομα αλλάζουν ακόμη, κάτι που σαφέστατα συνιστά πρόβλημα. Η Επιτροπή πρέπει να έχει εμπειρία, να γνωρίζει το επίπεδο των μαθητών, να ξέρει πώς θα κινηθεί με τα θέματα και να έχει εικόνα από προηγούμενα έτη. Ακόμη και με γνώστες του αντικειμένου, είδαμε να γίνονται πολλά λάθη κατά το παρελθόν. Κυρίως, σε Φυσική και Μαθηματικά, όπου πολλά υποερωτήματα ήταν εκτός ύλης και ιδιαίτερα υψηλό βαθμό δυσκολίας. Φέτος λοιπόν, τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε; Εάν το δημοσίευμα ισχύσει, δεν σάς κρύβω ότι ο μόνος κερδισμένος είναι οι πολιτικές σκοπιμότητες που εξυπηρετούνται, δηλαδή καθηγητές και ακαδημαϊκοί που θα επιλεχθούν από το κυβερνών κόμμα. Μένει να δούμε στην πράξη τι αληθεύει και τι όχι“.

Και συμπληρώνει: “Ο βασικός κορμός της Επιτροπής πρέπει να παραμένει ίδιος. Και οι όποιες αλλαγές, να γίνονται σταδιακά. Οι πανεπιστημιακοί πρέπει να έχουν τη βοήθεια των μελών της Β’ βαθμιας εκπαίδευσης, καθώς είναι εκείνοι που έχουν διδάξει την ύλη όλη τη χρονιά και γνωρίζουν μαθησιακά αντανακλαστικά και συμπεριφορές. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν μπορείς μία ανάσα πριν τις Πανελλήνιες, να μιλάς για ριζικές αλλαγές και άρα για νέα μέλη χωρίς εμπειρία! Αν μιλάμε δηλαδή για αλλαγές στα 3/4 της Επιτροπής, τότε σίγουρα μιλάμε για κίνηση θα φέρει τα πάνω – κάτω“.

Share.

Comments are closed.