Δηλώσεις του Ρώσου υπουργού εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ (S. Lavrov) για το Αιγαίο

0

Προειδοποίηση ότι η ανοχή και η «συνενοχή» των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από την Τουρκία μπορεί να  έχουν «κακό τέλος», απεύθυνε ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ (Segey Lavrov) σε συνέντευξή του χθες, στην οποία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της Τουρκίας για την «επεκτατική» πολιτική που ακολουθεί, η οποία αποκαλύπτει τις «νέο-Οθωμανικές φιλοδοξίες της». 

Μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Rossiya Segodnya ο κ. Λαβρόφ έκανε εδική αναφορά στην επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Γνωρίζετε πόσες φορές η Τουρκία παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο την περασμένη χρονιά; Σχεδόν 1800 φορές και περίπου 200 φορές μόνο τον Απρίλιο του 2016. Κανένας στις Βρυξέλλες ούτε κανένας διοικητής του ΝΑΤΟ δεν έκανε καν μνεία ότι ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ παραβιάζει διαρκώς  τον εναέριο χώρο ενός άλλου κράτους μέλους. Μια τέτοια συνενοχή σε μια ξεκάθαρη επεκτατική συμπεριφορά, μπορεί να έχει κακή κατάληξη».

Ο ρώσος υπουργός εξωτερικών αναφέρθηκε στις ενέργειες της Τουρκίας που λειτουργούν προβοκατόρικα, όχι μόνο στην Συρία άλλα και στο Ιράκ, όπου διατηρεί στρατιωτική δύναμη χωρίς την συγκατάθεση της νόμιμης κυβέρνησης.

Με τις ενέργειες αυτές και την στάση της στο Συριακό αποκαλύπτονται αυτές οι «νέο-Οθωμανικές φιλοδοξίες, της επέκτασης της επιρροής για την αφομοίωση εδαφών…».

Καθώς η Τουρκία επιχειρεί είτε να προωθήσει το σχέδιο για δημιουργία Ζώνης Ασφάλειας στην Βόρειο Συρία, είτε να ξαναρχίσει την στρατιωτική δραστηριότητα στο Συριακό έδαφος, ενώ ο Αχμέτ Νταβούτογλου (Ahmet

 Davutoglu) μόλις χθες άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στο Συριακό έδαφος, ο Ρώσος υπουργός ήταν ξεκάθαρος ότι κάθε τέτοια συμπεριφορά θα βρει απέναντι της την Ρωσία.

Ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «κανένας δεν θα πάρει το ρίσκο να παίξει επικίνδυνα παιγνίδια ή να στήσει προβοκάτσια όσο είναι παρούσες στην Συρία οι Ρωσικές Αεροπορικές Δυνάμεις» και κάνοντας αναφορά στη «μία πρόκληση» που υπήρξε (σ.σ. την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού), έκανε λόγο για «έγκλημα» απευθύνοντας ακόμη μία καθαρή προειδοποίηση στην Τουρκία.

«Οι Τούρκοι ηγέτες έκαναν ένα έγκλημα και ένα λάθος, που είναι ίσως χειρότερο και από έγκλημα. Τώρα δεν υπάρχει πλέον η πιθανότητα, καθώς έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, για την αποφυγή κάθε είδους ατυχήματος. Και οι Τούρκοι το γνωρίζουν καλά».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ρώσου υπουργού εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ (S. Lavrov) στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Rossiya Segodnya, όπως δημοσιεύεται από το επίσημο site του Υπουργείου εξωτερικών στα αγγλικά πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.