Μεγάλη Παρασκευή στο φλεγόμενο λιμάνι της Ναυπάκτου

0

Η πανέμορφη και ιστορική πόλη της Ναυπάκτου στο παρελθόν υπήρξε το μέρος όπου συγκρούστηκαν σφοδρά οι δύο μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείας (κατά τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου). Τα τελευταία όμως χρόνια αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους Έλληνες, ιδιαίτερα την περίοδο του Πάσχα.

Εκτός από την ιδιαίτερη ομορφιά της, την οποία οφείλει εν πολλοίς στο βενετσιάνικο κάστρο και το λιμάνι, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα στην Ελλάδα, τη θάλασσα, αλλά και τα εκπληκτικά χωριά στα ορεινά, η Ναύπακτος έχει κερδίσει τους επισκέπτες για τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο γιορτάζει την περιφορά του Επιταφίου, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.

Οι Επιτάφιοι των ενοριών της πόλης ξεκινούν από τους ιερούς ναούς και κατευθύνονται στο κέντρο της Ναυπάκτου, μπροστά στο λιμάνι. Εκεί, οι υπεύθυνοι του δήμου έχουν φροντίσει να σβήσουν τα φώτα του δρόμου και να ανάψουν φωτιές στις πολεμίστρες του λιμανιού, αλλά και στο νερό. Ένας μεγάλος φλεγόμενος σταυρός στη μπούκα του λιμανιού κάνει το σκηνικό ακόμη πιο επιβλητικό.

Για ένα περίπου ημίωρο πλήθος κόσμου κατακλύζει στην πλατεία του λιμανιού, προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά έναν απ’ τους σημαντικότερους λόγους που βρέθηκε για Πάσχα στη Ναύπακτο.

Το έθιμο της Μεγάλης Παρασκευής στη Ναύπακτο κρατά απ’ την δεκαετία του ’50. Η πολυπληθής τότε ομάδα των ψαράδων του λιμανιού, όντας ενεργό κομμάτι της κοινωνίας, έδιναν το δικό τους στίγμα στην σημαντική αυτή ημέρα για την χριστιανοσύνη. Κατά την περιφορά των δύο επιταφίων (σ.σ. Αγίου Δημητρίου και Αγίας Παρασκευής), «στόλιζαν» τις πολεμίστρες του λιμανιού με εκατοντάδες αναμμένες δάδες προσδίδοντας έτσι μια επιπλέον κατανυκτική πινελιά στο ήδη πένθιμο κλίμα.

Την ιδιωτική αυτή πρωτοβουλία, αγκάλιασε έκτοτε ο Δήμος Ναυπάκτου και στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας ξεκίνησε τον εμπλουτισμό της με την προσθήκη πυροτεχνημάτων που φωτίζουν τον ουρανό μετά το τέλος της περιφοράς.

Επιτάφιος λιμάνι Ναύπακτος 2013

Μεγάλη Παρασκευή στη Ναύπακτο 10/4/2015

Share.

Comments are closed.