Ιστορική επίσκεψη Πάπα – Πατριάρχη Βαρθολομαίου και Ιερώνυμου στη Λέσβο

0

Ο Πάπας έφτασε στη Λέσβο στις 10:10 και αποχώρησε στις 15:15. Σε αυτή την επίσκεψη, όπου μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο επισκέφτηκαν τους πρόσφυγες και μετανάστες και η εικόνες από αυτή την επίσκεψη ταξίδεψαν παγκοσμίως.

Τον Πάπα υποδέχτηκε στη Λέσβο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος καθώς και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο και οι τρεις προκαθήμενοι μαζί και ο πρωθυπουργός μετέβησαν στον καταυλισμό μεταναστών της Μόριας

Στο τέλος κατά την αναχώρησή του ο Πάπας πήρε μαζί του στο Βατικανό και 12 Σύρους πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, μητέρες με παιδιά, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, από διάφορες εθνικότητες, μια ενέργεια ερμηνεύεται ως μήνυμα προς τους ηγέτες της ΕΕ για το προσφυγικό.

Εκεί οι εικόνες ήταν πολύ συγκινητικές. Οι πρόσφυγες συγκινημένοι χαιρετούσαν και φυλούσαν το χέρι του Πάπα και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε στιγμές που βούρκωσαν άπαντες.

Πατέρα σε παρακαλώ, ευλόγησε με… «Father please, bless…»

Ο Πάπας μάλιστα μπήκε μέσα σε μια από τις σκηνές που υπάρχουν στον καταυλισμό. Τότε, ένας πρόσφυγας γονάτισε μπροστά του και με δάκρυα στα μάτια του είπε: «Πατέρα σε παρακαλώ, ευλόγησε… (Father please, bless…)» . Εν συνεχεία κινήθηκαν στο hotspot και μικρά παιδιά τους έδιναν τις ζωγραφιές τους με τον Πάπα να δέχεται με χαμόγελο. Ένα από τα παιδιά έδωσε και ένα γράμμα στον Πάπα Φραγκίσκο, ζητώντας του να το δώσει σε συγγενείς του στη βόρεια Ιταλία. Άλλοι του ζητούσαν να κάνει κάτι για να ανοίξουν τα σύνορα και να πάνε σε συγγενείς τους στη Βόρεια Ευρώπη, ενώ υπήρχαν και συνθήματα «Ελευθερία-Ελευθερία».

Μια άλλη γυναίκα πρόσφυγας δείχνοντας το σταυρό της έσπασε τον κλοιό της ασφάλειας και έπεσε στα πόδια του Πάπα φωνάζοντας και κλαίγοντας είπε «Είμαι και εγώ χριστιανή».

Στη συνέχεια Πάπας – Βαρθολομαίος – Ιερώνυμος μίλησαν προς τους συγκεντρωμένους πρόσφυγες στη Μόρια και υπέγραψαν την κοινή τους έκκληση προς τους λαούς της Ευρώπης, ενώ αμέσως μετά είχαν γεύμα με οκτώ πρόσφυγες από τον καταυλισμό Καρά-Τεπέ. Το κοινό γεύμα περιελάμβανε το προγραμματισμένο για τον καταυλισμό σημερινό φαγητό: ρύζι με λαχανικά, ελιές, ψωμί και χαλβά.

Έπειτα, μετέβησαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης απ’ όπου ο Πάπας απηύθυνε ομιλία, ενώ πραγματοποιήθηκε και δέηση για τα θύματα των μεταναστευτικών ροών, καθώς επίσης και ρίψη στεφάνων στην θάλασσα.

«Αισθάνθηκα την επιθυμία να έρθω εδώ και πρέπει να γι’ αυτό ευχαριστώ τον Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο που με προκάλεσαν», ανέφερε και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να εκφράσω τον θαυμασμό μου για τον ελληνικό λαό που παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μπόρεσε να κρατήσει ανοιχτή την καρδιά και διάπλατες τις πόρτες, Ο Κύριος ξέρει να ανταποδώσει αυτή τη γενναιοδωρία».

Δείτε φωτογραφικό υλικό που συλλέξαμε από το διαδίκτυο

Share.

Comments are closed.